Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 28. 16:52

DEMO'08: induló szoftvercégek tőkét keresnek

Idén először rendezik meg Magyarországon a tengerentúl már nagy népszerűségnek örvendő DEMO konferenciát, amelynek célja hogy az innovatív induló vállalkozások megismertethessék magukat és ötleteiket a nagyközönséggel, illetve a potenciális befektetőkkel.

[HWSW] Idén először rendezik meg Magyarországon a tengerentúl már nagy népszerűségnek örvendő DEMO konferenciát, amelynek célja hogy az innovatív induló vállalkozások megismertethessék magukat és ötleteiket a nagyközönséggel, illetve a potenciális befektetőkkel.

Az ötlet tőke nélkül semmit se ér

Tőke hiányában még a legnagyszerűbb, legforradalmibb ötlet sem válhat sikeres, jövedelmező vállalkozássá, a szakmai tudás mellett szükség van gazdasági szemléletre, üzleti tervezésre és számos egyéb képességre, amik egy induló vállalkozást életképessé tesznek. Noha a gazdasági körülmények most nem a legkedvezőbbek, ezt a start-upok és a befektetők akár saját javukra is fordíthatják: szűkös időkben felértékelődik egy-egy jó ötlet, és aki kockáztat, sokat nyerhet, amikor jobbra fordulnak majd a dolgok -- ne felejtsük el, a Microsoft és az Apple is a zűrös 70-es évek közepén alakultak és ma is sikeresek.

A PC World és a Figyelő közös szervezésében létrejövő rendezvényen a 40 pályázóból a zsűri által kiválasztott és legjobbnak talált 20 csapat mutatkozhat be, 6 percük van arra hogy meggyőzzék a zsűrit és az "üzleti angyalokat" arról, miért az ő ötletük a legjobb és miért érdemes azt felkarolni, milyen piaci lehetőségeket tartogat. A rendezvény emellett kapcsolatépítési lehetőséget is kínál az induló vállalkozásoknak, illetve az előadásokban és kerekasztal-beszélgetésekben az érdeklődők megismehetik egy frissen alapított cég felfuttatásával kapcsolatos legfontosabb információkat, akár az üzleti, akár a jogi oldalról, beleértve olyan témákat is mint az ötlet levédése vagy akár a sikeres tárgyalás egy befektetővel.

A DEMO'08 december 10-én zajlik, a rendezvénynek a Symbol Budapest ad otthont. A HWSW olvasói a pályázóknak járó kedvezménnyel regisztrálhatnak, vagyis nettó 29 ezer forint helyett mindössze nettó 9900 forintos részvételi díjat kell kifizetniük, amennyiben az online jelentkezési lap "megjegyzés" rovatában feltüntetik lapunk nevét.

A Microsoft is felkarolja az informatikai start-upokat

Nemrégiben a Microsoft BizSpark néven indította útjára saját kezdeményezését, amelynek célja szintén a szoftvert vagy internetes szolgáltatást fejlesztő, induló vállalkozások felkarolása. A start-upok három éven át ingyen használhatják a redmondi cég alkalmazásplatform-termékeit, illetve az Azure cloud-platformot. A program keretén belül a Microsoft lehetőséget biztosít a cégeknek a bemutatkozásra és az eszmecserére a BizSpark közösségi terében.

A program keretében nem csak szoftverrel segíti a cégek indulását a Microsoft, hanem a partnerei bevonásával üzleti tanácsadást is nyújt annak érdekében, hogy a startupoknak a lehető legnagyobb esélye legyen tőkét bevonni. A résztvevők többek között üzleti angol nyelvet és kommunikációt, üzleti tervezést, projektmenedzsmentet, jogi illetve a vállalkozás sikeres beindításához és a későbbi tökebevonáshoz szükséges jogi és gazdasági ismereteket sajátíthatják el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról