:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 6. 09:45

Újra informatikai minisztert akarnak a parlamenti pártok

Az Európai Unió elégedett hazánk digitális felzárkóztatási programjaival, hasznosnak bizonyult a civil szervezetek és a politika összefogása -- állítja Dombi Gábor, az Inforum főtitkára. Ugyanakkor visszatartó erejűnek ítéli meg a szakma, hogy a telekommunikációs és hírközlési feladatok a jelenlegi kormányzati struktúrában szétaprózva jelennek meg: első körben egy tárcanélküli minisztert, majd később dedikált minisztériumot képzelnének el a bennfentesek.

[HWSW] Az Európai Unió elégedett hazánk digitális felzárkóztatási programjaival, hasznosnak bizonyult a civil szervezetek és a politika összefogása -- állítja Dombi Gábor, az Inforum főtitkára. Ugyanakkor visszatartó erejűnek ítéli meg a szakma, hogy a telekommunikációs és hírközlési feladatok a jelenlegi kormányzati struktúrában szétaprózva jelennek meg: első körben egy tárcanélküli minisztert, majd később dedikált minisztériumot képzelnének el a bennfentesek.

Nagy egyetértés, kis előrelépésekkel

Az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) sajtótájékoztatóján Dombi Gábor a civil szféra, míg Márfai Péter a parlament részéről foglalta össze az elmúlt időszak előrelépéseit az eBefogadás kérdésében, illetve együtt vázolták fel, hogy milyen további lépésekre lenne szükség ahhoz, hogy hazánk digitális lemaradottsága tovább csökkenjen.

Márfai Péter, a parlament informatikai bizottságának elnöke ismételten kiemelte, hogy az informatika és ezzel együtt az eBefogadás, digitális felzárkóztatás meghatározza egy ország versenyképességét, s ebben a mutatóban az egész EU messze le van maradva az Egyesült Államoktól és az ázsiai országoktól is. Jelenleg a parlament mindössze az ötpárti egyetértés tényét tudja formálisan felmutatni, a valós eredmények váratnak magukra.


Dombi Gábor (Inforum) - Le a digitális szakadékkal!

Visszatér az IHM?

Eközben a mai magyar parlament "élő informatikai lelkiismerete", Pettkó András sokadjára ismételte el a napokban azon kérését az országház plénuma előtt, hogy szükség lenne egy dedikált informatikával foglalkozó szakpolitikusra, de ezúttal meghallgatásra lelt. Pettkó véleménye szerint -- melyet már oszt a civil szféra egy része és a szakpolitika is -- össze kell vonni a távközlés és az informatika szabályozását, felügyeletét és törvényhozási részeit.

Az informatikai bizottság által is támogatott javaslat szerint első körben egy tárca nélküli miniszter jelenne meg a porondon, majd később, ha a gazdasági helyzet is úgy engedi, akkor újra minisztérium felügyelhetné az informatikai kérdéseket . Pettkó kritikájában és Márfai kommentárjában is megjelenik az az igény, hogy a nagy "akadémikus" gazdasági tárcától különálló informatikai testület jöjjön létre, szabadabb mozgástérrel, nagyobb odafigyeléssel.

Szerkesztőségünk tudomása szerint már nevek is felmerültek a még nem is létező posztokra. Meg nem erősített információink szerint a jelenleg is kormányzati informatikával foglalkozó Baja Ferenc kapná a tárcanélküli miniszteri posztot, a későbbiekben pedig az informatikai bizottság egy, a témában kompetens, elkötelezett ellenzéki politikust látna szívesen szakállamtitkári pozícióban -- ez a leírás jelenleg leginkább Pettkó Andrásra illik.

Nem elég olvasni tudni

Az elmúlt időszakban a digitális írástudatlanság elleni küzdelmen volt a hangsúly, de Márfai szerint "ha valaki tud írni-olvasni, attól még nem fog verseket írni". Jelenleg azt is eredménynek látja a szakma és a politika, ha valaki használja az internetet, arról még nincs szó, hogy értse is vagy hogy kihasználja.

Dombi Gábor az Inforum lehetőségein belül éppen ezen a nyomvonalon haladna, és az eBefogadás klasszikus tematikáját jócskán kiszélesítette a közelmúltban. Az egyik sarokpontja a civil It mozgalomnak az 50 felettiek bevonása, oktatása, motiválása, de emellett az élethosszig tartó tanulás, a vidék és az internet illetve a javuló életminőség és az informatika kapcsolata is hangsúlyossá vált.

Az érdekesség a folyamatban Dombi szerint, hogy itt a kisebbség akarja befogadni a többséget, ami szokatlan helyzet. A civil szervezet ebben konstruktív segítséget nyújt, például a működő 50plusz program mellé egy informatikai portált indítanak, aminek célja a korosztály IT tematikájú segítése. Igazi webkettes szolgáltatást indítanak, ahol az idősebbek szívességeket ajánlhatnak fel és kérhetnek egymástól, munkát kereshetnek és kínálhatnak, illetve személyes élettörténeket oszthatnak meg egyfajta blogként, vagy kulturális munkaként felfogva.

Mit akar Mari néni?

Dombi továbbá lerántotta a leplet egy egészen új megközelítésű kutatásról, melyet az ITTK-val közösen mutatnak be: "Mit akar Mari néni?" címmel. Az eddig megismerhető százalékokat, penetrációs értéket, használati arányt bemutató statisztikák helyett tartalom- és értékcentrikus kimutatásokat készítenek arról, hogy mit csinálnak az idősebben az interneten, mire lenne még igényük, mire van lehetőségük, és mit nem használnak ki.

Összefoglalva a korábbi erőfeszítéseket és a jelenlegi eredményeket, Dombi Gábor arra kéri a politikát, hogy figyeljenek jobban oda a munkásságukra, hiszen a négy évvel ezelőtt indított programoknak most van eredménye, így látható, hogy a mostani kampányok is megérdemlik a támogatást akkor is, ha nincs azonnali, látványos hozadékuk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.