dev archívum - 2008 április

2008
április

0

A mobilok Java- és Flash-motorját kombinálná a Sony Ericsson

2008. április 30. 11:15

[Cnet blog] A Sony Ericsson tágabbra nyitja a lehetőségeket a mobilos fejlesztők előtt: a Capuchin, azaz kapucínus projekttel egyszerre, egyetlen szoftverben lehet majd a készülékek Flash Lite és Java-futtatási képességét kihasználni, azaz olyan szoftverek készíthetők, melyek mindkét platformot egyidőben használják.

0

Az Alienware bemutatta az eddigi leggyorsabb noteszgépet

2008. április 30. 11:00

A legek PC-gyártója, a Dell tulajdonában levő Alienware újabb csúcsnotesszel lepte meg a játékosokat. Az Area-51 m17x mindent tartalmaz, amit noteszgépben el lehet képzelni, de olyan megoldásokkal is találkozhatunk, melyek leginkább asztali számítógépekben kivitelezhetőek.

0

Sok energiát spórolna az automatikusan újrahasznosuló papírral a Xerox

2008. április 29. 16:08

[CNet] Egy régről ismert, de nyomtatóban eddig nem használt megoldással spórolna energiát, kímélné a környezetet a Palo Alto Research Center (PARC) és a Xerox. A különleges papírt egy speciális nyomtatóval használva olyan oldalak készíthetők, melyek tartalma 16-24 óra múlva eltűnik, egy üres, újra nyomtatható papírt hagyva maga után.

0

Nagy hullámokat kavar a játékiparban a GTA IV sikere

2008. április 29. 13:08

Kritikus naphoz érkezett a játékipar: piacra került az elmúlt évtized legsikeresebb és legtöbb botrányt kavaró játéksorozatának újabb darabja, a Grand Theft Auto IV (GTA IV). A gengszterszimulátor a felépült várakozások, a szaksajtó felállva tapsolásának és a játék marketingjébe ölt dollármilliók hatására minden bizonnyal elsöprő sikert arat. A GTA IV ugyanakkor túlmutat a puszta üzleti sikeren, jelentős kihatással lesz a Microsoft és a Sony konzolpiaci viaskodására, valamint a játékot kiadó Take-Two alkupozíciójára az Electronics Arts-szal szemben.

0

Sok ígérgetés után megérkezett az első holografikus adattároló

2008. április 29. 11:24

[Ars] Régóta ígérgetik a holografikus, azaz adatainkat miniatűr képekben, diákban tároló készülékeket és lemezeket a fejlesztőcégek, az InPhase péládul már 2005-ben egy-két éven belüli kereskedelmi megjelenést prognosztizált. A problémák megoldása azonban a jelek szerint nem volt olyan egyszerű, a tavaly februárban bemutatott adattároló csak most lett elérhető.

0

Javás klienssel kísérletezik a Skype is

2008. április 28. 15:34

A szinte bármilyen javás telefonon futó Opera Mini mobilos webböngésző mintájára javás klienssel terjeszkedne tovább a Skype is. Az apró program hivatalosan több mint 50, Nokia, Sony Ericsson, Motorola mobiltelefont támogat, de elméletileg bármilyen készüléken használható, ami képes Java alkalmazások futtatására.

0

Jön az SMS-ben vásárolható BKV-jegy és az igazi mobilfizetés

2008. április 25. 14:51

A budapesti Európa Congress Centerben április 22-én rendezték meg a harmadik Mobil Konferenciát, melynek témáit ezúttal a mobilos fizetés jelene és jövője adták. Az eseményen a téma szakértői, hazai cégek mellett a mobilszolgáltatók is képviseltették magukat, ahol bejelentették az SMS-alapú BKV-jegy vásárlását biztosító projekt elindítását is.

0

Automatikus frissítésként települ a Vista SP1

2008. április 25. 13:10

A Windows Update automatikus frissítőszolgáltatáson keresztül is megkezdődött a Windows Vista első szervizcsomagjának terjesztése, így hamarosan azok a felhasználók is megkapják az SP1-et, akik a megjelenést követően nem töltötték le és telepítették kézzel.

0

Újabb weboldalakat fertőztek meg széleskörű támadással

2008. április 25. 10:50

[Techworld] Újabb nagyszámú weboldalt támadtak meg a Websense szerint a márciusi és januári esetekhez hasonlóan, a JavaScript kódokat oldalakba illesztő módszerrel most Egyesült Királyságbeli állami weboldalakat is megfertőztek. A védettséghez mindenképpen szükséges a naprakész böngésző és víruskereső szoftver használata.

0

Nem tudta megismételni tavalyi első negyedéves teljesítményét a Microsoft

2008. április 25. 09:02

Bár a Microsoft az új alkalmazásplatform (Windows Server 2008, SQL Server 2008, Visual Studio 2008) megjelenésének köszönhetően rekordbevételt ért el a március 31-én véget ért negyedévben, profitja 11 százalékkal csökkent. Mégis, a bevétel volt az, ami épp csak megfelelt az elemzői várakozásoknak, a nyereség felülmúlta az elvárást, de a gyenge prognózis miatt a cég részvényárfolyama több mint 5 százalékkal csökkent.

0

Magyar Telekom és UPC: együtt az "internetadó" ellen

2008. április 24. 14:07

A két legnagyobb hazai internetszolgáltató közösen tiltakozik az internetszolgáltatásra kivetni kívánt kulturális járulék bevezetése ellen. A vállalatok közleményben hívja fel az érintett döntéshozók figyelmét arra, hogy a tervezett lépés ellentétes az információs társadalom fejlesztésének céljaival, különösen az e-közigazgatás programmal, az e-befogadás célokkal és az európai uniós tendenciákkal.

0

ABI Research: a középkategóriás mobiltelefonokba is beszivárog a Linux

2008. április 24. 13:56

[Techworld] Az ABI Research legújabb tanulmánya szerint a Linux számottevő részesedést szerezhet a jövőben az okostelefonok piacán és akár a középkategóriás készülékekbe is beszivároghat. A megállapítás alapja az a szép számú futó projekt, melyeknek célja a Linux a tenyérnyi hordozható eszközökbe juttatása, illetve ennek promotálása és szabványosítása.

0

Kipróbálható az Opera 9.5 webböngésző újabb bétája

2008. április 24. 12:24

Újabb bétaváltozatot tett elérhetővé az Opera a Kestrel kódnéven fejlesztett Opera 9.5 böngészőből. Az új béta biztonságosabb, gyorsabb és számos finomítást tartalmaz az előző változathoz képest. A bétaváltozat a véglegesekhez hasonlóan teljesen ingyenesen tölthető le, mindennapi használatra viszont az esetleges hibák miatt nem alkalmas.

0

Külön weboldalon kínálja csalódást keltő extráit a Vistához a Microsoft

2008. április 24. 11:54

A Microsoft tavaly júlisuban egyszer már bocsánatot kért a Windows Vista Ultimate változatához beígért, de végül elmaradt extrák, kiegészítések miatt, azóta pedig még mindig csak néhány apróságot tett közzé a jelentős ártöbbletet fizető felhasználók számára. A tendencia nem változott, a minap érkezett újdonságok sem valami nagy extrák.

0

Energiatakarékos Wi-Fi-lapkákat szállít a Broadcom

2008. április 24. 10:34

[eWeek] Energiatakarékos, a következő generációt, a 802.11n szabványtervezetet is támogató Wi-Fi-lapkákat szállít a Broadcom, melyek a cég szerint akár 50 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a jelenleg alkalmazott megoldások. Az új portfóliót az azt menedzselő szoftverrel együtt ipari környezetbe is kínálja a lapkagyártó.

0

Végre itt az Ubuntu 8.04

2008. április 24. 08:30

Megérkezett végre az új Ubuntu disztribúció, a sokak által régóta várt Hardy Heron, azaz Merész Kócsag. Az operációs rendszer 8.04 verziója két változatban lesz elérhető, asztali gépek és szerverek számára. A most kiadott változat érdekessége, hogy ún. LTS, azaz Long Term Support disztribúciók, ami azt jelenti, hogy az Ubuntu mozgalom mögött álló Canonical a desktop verzióra három, a szerver változatra öt évig vállal támogatást, vagyis addig garantáltan lesznek javítások, frissítések.

0

A Seagate elsőként szállított le egymilliárd merevlemezt

2008. április 23. 14:08

A Seagate bejelentette, hogy elsőként szállított le egymilliárd merevlemezt. Az 1979-ben alapított Seagate legelső modellje 5 megabájtnyi adat tárolására volt alkalmas, és nem kevesebb mint 1500 dollárba került.

0

Még mindig a LimeWire az első számú állománycserélő alkalmazás

2008. április 23. 11:29

[Ars Technica] A Digital Music News Research Group 1,66 millió windowsos PC-ről gyűjtött adatai szerint továbbra is a Gnutella a legnépszerűbb állománycserélő protokoll, és a LimeWire a legnépszerűbb állománycserélő alkalmazás. A Bittorrentet sem kell azonban leírni, részesedése folyamatosan növekszik. A cég 2006 szeptembere és 2007 vége között gyűjtötte adatait.

0

Az STEC feléleszti az 1 hüvelykes CF-meghajtókat

2008. április 23. 11:08

A kaliforniai STEC bemutatta egy hüvelykes CompactFlash kártyaformátumba foglalt memóriás meghajtóit, amelyek 8 és 32 gigabájt közötti kapacitást kínálnak. A kisméretű tárolók a nagyobb megoldásokkal is lépést tarthatnak, 90 megabájtos írási és 55 megabájtos olvasási sebességre lesznek képesek másodpercenként, ráadásul áruk sem emelkedik majd az egekig.

0

Májusban hivatalosan is hazánkba érkezik az ASUS Eee PC

2008. április 22. 15:05

Az ASUS ultraalacsony árú noteszgépe eléri hazánkat is, jövő hónap elejétől érkeznek az első hivatalos szállítmányok Magyarországra. A Windowst és Linuxot futtató változatokat egyaránt meg lehet majd venni.

0

Tíz atom széles a világ legkisebb tranzisztora

2008. április 22. 14:59

A Manchesteri Egyetemen elkészítették a világ legkisebb tranzisztorát, amely mindössze egy atom vastag és tíz atom széles. A struktúra alapanyaga a grafén, amely tulajdonképpen egy atomi vastagságú grafitlemez, szokás kétdimenziós grafitnak is nevezni. Az újdonságról a Science tudományos folyóirat április 17-én megjelent számában lehet olvasni .

0

Fujitsu Siemens: élen az energiahatékonyságban

2008. április 22. 13:45

A világon elsőként lépte át az 1000 művelet/watt lélektani határt a Fujitsu Siemens Premergy TX150 S6 az energiahatékonyságot mérő SPECpower_ssj2008 benchmarkban, és ezzel magáénak mondhatja a világ legenergiatakarékosabb szervere címet is.

0

A Western Digital bemutatta a világ leggyorsabb 300 gigabájtos merevlemezét

2008. április 22. 10:35

A Western Digital a világ eddigi leggyorsabb SATA II merevlemezével jelentkezett a piacon, mely a szédületes sebesség mellett a külső terén is új utakon jár. A tízezres fordulatszámon üzemelő 2,5 hüvelykes tároló akkora passzív hűtést kapott, hogy csak egy 3,5 hüvelykes meghajtó helyére építhető be.

0

Microsoft-SZÁMALK: intenzív tanfolyamok fejlesztőknek

2008. április 21. 15:06

A Microsoft és a SZÁMALK közös fejlesztői tréningsorozatot indít, amelynek keretén belül a jelenleg elérhetőnél rövidebb idő alatt és olcsóbban válnak megszerezhetővé a Microsoft fejlesztői kompetenciák és MCP vizsgák.

0

Blokkolná a régi, sebezhető böngészőket a PayPal

2008. április 21. 14:43

[Ars Technica] Folyamatosan nő az adathalász támadások száma, az ilyen kísérletek legtöbbször banki információk, online számlák belépési nevei és jelszavai megszerzésére irányulnak. A Sophos adatai szerint 2006-ban az ilyen céllal kiküldött e-mailek 75 százalékában az eBay-es vagy PayPalos regisztrációnk adatait próbálták megszerezni.

0

Forrester: két szék közül a padlóra esehetnek a Windows 7-re váró vállalatok

2008. április 21. 14:32

A vállalatoknak nem szabad megvárniuk a Windows 7-et, és kihagyniuk a Vistát a frissítési ciklusból -- áll a Forrester Research által most kiadott jelentésben. Egy április elején, szintén a Forrester által kiadott dokumentum szerint 2007 végén a vállalati Windows-desktopoknak csak 6 százaléka volt Vista, ami az igen lassú terjedés bizonyítéka.

0

Jogosultsági szint emelését teheti lehetővé egy rés a Windowsban, figyelmeztet a Microsoft

2008. április 21. 14:19

Biztonsági figyelmeztetést adott ki a Microsoft, hogy a Windows XP Professional SP2 és az azt követő összes Windows változat egy sebezhetőség folytán lehetővé teheti a folyamatok jogosultsági szintjének megemelését. A vállalat egyúttal közölte, hogy nem tud olyan támadásokról, melyek megpróbálnák kiaknázni a rést. A Microsoft egyelőre vizsgálja az esetet.

0

Rossz évkezdést követően radikális változások elé néz az AMD

2008. április 18. 13:16

Rosszul kezdte az évet az AMD. A világ második számú processzorgyártója az első negyedév során minden termékszegmensében gyengébben teljesített a várakozásoknál, így újabb súlyos veszteségeket szenvedett el, de továbbra sem tett le arról, hogy az év második felére nyereségesen működjön. A harmatos teljesítmény okaként a vállalat többek között a gyenge gazdasági körülményeket is megjelölte, ennek azonban élesen ellentmondani látszik az Intel történelmi rekordot jelentő első negyedéve -- a rivális ráadásul méretéből fakadóan sokkal érzékenyebb a makrogazdasági környezet állapotára. Az AMD vezetősége gőzerővel dolgozik azon, hogy költséghatékonyabbá tegye a vállalatot.

0

Ősszel érkezik az SQL Server 2005 harmadik szervizcsomagja

2008. április 18. 08:30

Az SQL Server 2008-as verziójának megérkezésével közel egyidőben a Microsoft egy újabb frissítőcsomagot ad ki az SQL Server 2005-höz. Az SQL Server SP3 érkezése azután esedékes, hogy az SQL Server 2008 gyártásba megy, amit a harmadik negyedévre ígérnek.

0

Kormányzati biztonsági igényeket is kielégít a Kingston új pendrive-ja

2008. április 17. 09:52

Lassan felnőnek a komolyabb feladatokhoz is az egyszerű memóriakulcsok, pendrive-ok: a Kingston feketedoboza, a DataTraveler Blackbox kormányzati, katonai specifikációknak is megfelel, komoly hardveres titkosítással és vízállóssággal, ütésállósággal büszkélkedhet.

0

Egyre fontosabb a böngésző a mobiltelefonokban

2008. április 16. 13:19

A webes szolgáltatások és webalkalmazások felé való piaci eltolódás miatt egyre fontosabbak lesznek a böngészők a mobilokon. Az ABI Research előrejelzése szerint 2013-ra világszerte 1,5 milliárd mobiltelefonon fut majd olyan fejlett böngésző, ami az asztali változatokkal vetekedő képességeket nyújt (pl. RSS- és AJAX-támogatást). Az elemzőcég szerint tavaly mindössze 76 millió mobiltelefonos webböngésző került a végfelhasználókhoz, 2013-ban azonban már közel 700 millióra lesz kereslet.

0

Megérkezett a MySQL 5.1

2008. április 16. 10:56

Az immáron hatodik alkalommal megrendezett MySQL User Conference and Expo rendezvényen a Sun Microsystems bejelentette a népszerű nyílt forrású adatbázis 5.1-es verzióját. A szoftvernek egyelőre csak egy előzetes változata érhető el , a végleges a nyáron érkezik.

0

Jövő héten érkezik a Windows XP harmadik szervizcsomagja, itt a magyar Vista SP1

2008. április 16. 10:04

[IW, CW, Neowin.net] A Neowin.net információi szerint jövő hét hétfőn, április 21-én első körben az MSDN és TechNet előfizetők férhetnek majd hozzá a Windows XP harmadik szervizcsomagjának végleges változatához, mely rákövetkező héten kedden, április 29-én mindenki számára elérhetővé válik majd.

0

VirusBuster: új partneri megállapodások, új termékek -- új tulajdonos?

2008. április 15. 16:41

Újabb nagynevű céggel bővült a VirusBuster partnereinek névsora, a biztonsági megoldásairól ismert Kaspersky a VirusBuster keresőmotorját választotta menedzselt e-mail biztonsági szolgáltatásához Linux és FreeBSD platformon. A vállalat két terméke megszerezte a NAP-, NAC- és TMC-környezetben való működéshez elengedhetetlen OESISOK minősítést is.

0

Az IBM is magas k-együtthatójú dielektrikumot és fém kapuoxidot vezet be

2008. április 15. 14:19

Az IBM vezette (egyik) félvezetőipari technológiai szövetség, amelynek tagja a Chartered Semiconductor, a Freescale, az Infineon, a Samsung, az STMicroelectronics és Toshiba, magas k együtthatójú dielektrikumot és fémből készült kapuelektródát alkalmaz majd a 32 nanométeres gyártástechológiájában, melyet alacsony feszültségű áramkörök gyártására optimalizáltak.

0

Új X-szériás Lenovo notebookok közelednek

2008. április 14. 11:55

A lenovo X300 noteszgépe a közelmúltban járt szerkesztőségünkben , amely nagy valószínűség szerint egy megújuló X sorozat nyitómodelljeként került piacra, melyet több, egymástól a kijelző átmérőjében és fizikai méretében eltérő notesz követhet.

0

IBM: áttörés a memóriatechnológiában

2008. április 14. 10:03

A merevlemezek hatalmas kapacitását és a flash memória nemfelejtő képességét, alacsony fogyasztását és gyorsaságát egyesíti az a memória, amelyet az IBM San Jose-i kutatólaboratóriumában fejlesztenek. A racetrack, azaz versenypálya névre hallgató memória nanovezetékek milliárdjaiból áll, amelyek egyenként több száz bitnyi adat tárolására képesek.

0

Fekete lyukakat keres az interneten a Hubble

2008. április 11. 12:20

[Ars] Fekete lyukakat keres az interneten a Hubble -- természetesen nem az űrtávcső, hanem a Washington Egyetem hasonló nevű rendszere, kutatási projektje. A negyedóránként frissített weboldalon egy térképen láthatóak azok az internethelyek, tartományok, melyek nem továbbítják a rájuk bízott adatcsomagokat.

0

Parányi UMPC beépített optikai meghajtóval

2008. április 11. 11:30

A szingapúri Kohjinsha már egy éve szerepelteti kínálatában hét hüvelykes kijelzővel szerelt, billentyűzetet is tartalmazó UMPC-jét, amely kisebb változtatásoktól eltekintve változatlanul kapható. A Kohjinsha SR-be most azonban egy optikai meghajtót is belezsúfoltak a tervezők.

0

A fertőzött weboldalak több mint 80 százaléka vállalati weboldal

2008. április 11. 11:26

A Sophos legújabb statisztikája riasztó adatokat közöl a vállalati weboldalak biztonságával, menedzselésével kapcsolatosan: a keresőoldalakon és antivírus cégek adatbázisaiban fertőzöttnek jelölt weboldalak 80 százaléka vállalati weboldal.

0

Emulátorban is futtatható az Opera Mini androidos változata

2008. április 10. 15:42

A Google mobilplatformját, az Androidot futtató első telefonok megjelenése még az év végéig várat magára, az Opera Software javás böngészője, az Opera Mini technológiai előzetese azonban már az emulátoron is elindult. Teszi ezt annak ellenére, hogy az Androidban nincs is Java ME/MIDP-támogatás.

0

Az IVSZ is tiltakozik az "internetadó" miatt, a mobilszolgáltatóknak sem tetszik az ötlet

2008. április 10. 14:26

Az Informatikai Vállalkozások szövetsége is éles hangú közleményben bírálta a kulturális járulék kivetését a WAP- és MMS-, valamint az internetszolgáltatásra. Az IVSZ szerint az intézkedés ellentétben áll az információs társadalom építésére tett erőfeszítésekkel. A szervezet azt is aggályosnak tartja, hogy a témakörben nem történtek széles körű egyeztetések, ahol a szakmai szervezetek kifejthették volna véleményüket.

0

A Nokia internettermináljain megkóstolható a Mozilla új mobilos böngészője

2008. április 10. 12:06

Az előzetes eredmények igen bíztatóak, meglepően jól teljesít a Mozilla új, Fennec kódnéven fejlesztett, egyelőre ismeretlen platformokra készülő, tavaly októberben bejelentett új mobil böngészője. A Nokia N800 és N810 internettermináljain egy előzetes alfa változatot ki is lehet próbálni .

0

Kritikus hibákat foltozott a Flash beépülő modulon az Adobe

2008. április 10. 10:38

[eWeek] Újabb frissítés érkezett az Adobe szinte minden internetre kapcsolódó számítógépen megtalálható beépülő moduljához, a Flash Playerhez. Az újabb változat számos biztonsági rést foltoz, többek között legalább hét kritikus fontosságút is, mellyekkel át lehetett venni az irányítást a megtámadott képek fölött.

0

Brutális teljesítményre képesek a Sun új SPARC-szerverei

2008. április 9. 17:25

A Sun Microsystems és a Fujitsu bejelentették az UltraSPARC T2 Plus (kódnevén Victoria Falls) processzorra épülő szervereiket, a SPARC Enterprise T5140 és T5240 modelleket, amelyek méretüket meghazudtoló teljesítményre képesek Solaris workloadok alatt.

0

Hamarosan piacon a HP régóta várt ultrahordozható noteszgépe

2008. április 9. 15:35

Oldalunkon több híradás foglalkozott már a HP legújabb ultrahordozható noteszgépével, amelyeket most a HP hivatalos bejelentése során közölt adatokkal, valamint a korábbi négyről öt különböző változatra duzzadt modellpaletta ismertetésével egészítünk ki.

0

A legeredetibb mobiljátékokat keresi a Nokia

2008. április 9. 15:28

Hetvenzer eurós összdíjazású mobiljáték-versenyt indított a Nokia, amelyen a legjobb ötleteket és játékelképzeléseket várja. A versenyre Nokia N-Gage-en, illetve Symbian Series 40 vagy Series 60 készülékeken futó alkotásokkal lehet nevezni.

0

Általános megdöbbenést keltett a piacon az "internetadó"

2008. április 9. 13:45

Egy törvényjavaslat szerint hamarosan 0,8 százalékos kulturális járulék terheli majd többek között a WAP- és MMS-szolgáltatást, és az internetszolgáltatást is. Úgy tudjuk, az uniós irányelvekkel homlokegyenest szembemenő lépés előtt az érintett szolgáltatókkal senki sem egyeztetett. Az erőszakos videojátékokat 25 százalékos járulékkal terhelnék.

0

Rövid videók feltöltésével bővült a Flickr képmegosztó szolgáltatás

2008. április 9. 12:56

Rövid klipek feltöltésének lehetőségével bővül az egyik legismertebb, legnépszerűbb képfeltöltő és -megosztó szolgáltatás, a Flickr. A cél nem hatalmas videokönyvtár létrehozása, egész estés mozifilmek megosztása, hanem maximum 150 megabájtnyi, 90 másodperces klipek közzétételének biztosítása.

0

Jövőre ígéri első üzemanyagcelláit az MTI Micro

2008. április 9. 10:24

[DailyTech] Sorozatban gyártaná 2009-től a mobilokba illeszthető üzemanyagcellákat az MTI Micro, bár az első generációk drágábbak lesznek és csak a normál akkumulátorok üzemidejét közelíthetik majd meg. A könnyebb, gyorsabb és elektromos csatlakozótól mentes töltés viszont számos esetben előnyt nyújthat.

0

Saját webalkalmazásainkat is futtatja a Google

2008. április 9. 09:49

Saját tárterületét és infrastruktúráját kínálja fel a Google Apps, magyarul Google Alkalmazások felhasználóinak a Google: az új App Engine segítségével saját webes alkalmazásokat írhatunk. Alkalmazásainkat a Google szerverei szolgálják ki, szinte korlátlan skálázhatóságot, garantált erőforrást biztosítva.

0

Szigorítaná a keresők adatkezelési gyakorlatát az EU egy tanácsadó csoportja

2008. április 8. 15:32

Indokolatlannak tartja a személyes adatok hat hónapnál hosszabb tárolását az Európai Bizottság egyik tanácsadó testülete. Az adatvédelmi munkacsoport frissen elkészült jelentése megerősítette azt a korábbi állásfoglalását, hogy az IP-cím és sütik is személyes adatnak számítanak, így azokra is vonatkoznak az adatvédelmi törvények. A Google újfent sietősen vitába szállt a jelentés következtetéseivel, megkérdőjelezve a gyűjtött adatok személyes voltát, valamint a tárolás idejét egyaránt.

0

Tube kódnéven fejleszik a Nokia érintőképernyős okostelefonját

2008. április 8. 11:46

[InfoWorld] A kaliforniai Evans Data Developer Relations Conference fejlesztői rendezvényen egy prezentáció buktatta le a Nokia első kifejezetten éritőképernyőre kihegyezett mobiltelefonját, melyet Tube kódnéven fejleszt a mobilóriás. Az iPhone-ra erősen hajazó készülékről egy kép is napvilágot látott.

0

Negyed évszázados trónját vesztheti a MIDI egy új hangszermodellezéssel szemben

2008. április 8. 10:24

[Ars Technica] Negyed évszázada velünk van, eddig mégsem talált ki senki rugalmasabb és jobb, egyszerűbb megoldást a zenészek számára a MIDI-nél. A Rochester Egyetem professzora, Mark Bocko és kutatótársai úgy gondolják találtak egy jobb megoldást, mellyel egy 20 másodperces klarinétszólót kevesebb mint 1 kilobájtnyi adatban tudtak kompletten eltárolni.

0

A Microsoft három hetet hajlandó várni a Yahoo! ellenséges felvásárlásának megindítása előtt

2008. április 7. 13:03

Ultimátumot küldött a Yahoo! igazgatótanácsának a Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója. A redmondiak vezére nyílt levelében elégedetlenségét fejezi ki a felvásárlási ajánlat közzététele óta elmúlt két hónap fejleményeivel kapcsolatban, és három hetet adott a Yahoonak, hogy megegyezzen a Microsofttal, különben ellenséges felvásárlási manővert indít.

0

Autók műszerfalába szállítana idén LCD-kijelzőt a Sharp

2008. április 7. 10:42

[DigiTimes] Tajvani értesülések szerint a Sharp idén megkezdené kitűnő kontrasztra képes, kifejezetten autókba, azok műszerfalaiba szánt nyolchüvelykes kijelzőinek kereskedelmi szállításait. A 2500:1-hez kontrasztarányra képes, mostoha körülményeket is jól tűrő kijelzőt már tesztelik az autógyártók.

0

Leveleink archiválásához, szűréséhez is segítséget nyújt a Google új szolgáltatása

2008. április 4. 11:03

[Techworld, HWSW] Újabb szolgáltatással bővítette kínálatát a Google: ezentúl hosztolt szolgáltatás keretében bárki igénybe veheti a vállalat vírus- és kéretlenlevél-szűrő technológiáját. A Postinivel közösen nyújtott Google Message Discovery emellett könnyen kereshető archívumot is nyújt a vállalat teljes levelezéséről.

0

IDF: az Intel elvenné a notebook-tolvajok kedvét a lopástól

2008. április 4. 10:16

Az Intel Developer Forumon elhangzottak szerint a világ legnagyobb chipgyártója PC-gyártókkal, BIOS-fejlesztőkkel és biztonsági cégekkel karöltve egy olyan technológián dolgozik, amely a notebookok ellopásától venné el a tolvajok kedvét. Az egyelőre fejlesztés alatt álló, kevéssé részletezett Intel Anti-Theft Technology (ATT) lényege, hogy a notebook alkatrészeinek működését egy jelszóhoz kötné, anélkül a gép használhatatlanná válik.

0

Olcsóbbnál olcsóbb Nokia telefonok közelednek

2008. április 3. 15:57

A Nokia a piac belépőszintű modelljei közé visz színt stílusos, új készülékeivel, amelyek között megtalálható a gyártó eddigi legolcsóbb 1,3 megapixeles kamerával rendelkező mobiltelefon is.

0

Plazmakijelzőket építene a mobiltelefonokba a Panasonic

2008. április 3. 15:40

A Panasonic tegnap meglepő bejelentést tett: alacsony feszültségű plazmatechnológiára épített kijelzőkkel látná, látja el a jövő multimédiás mobiltelefonjait, hordozható eszközeit. A cég szerint ezek a kijelzők adott méretben sokkal olcsóbban gyárthatók, mint a hasonló képminőségre képes, rivális szerves (OLED) kijelzők.

0

Az Intel bemutatta második generációs sulinoteszét

2008. április 3. 14:36

Az Intel az éppen zajló IDF rendezvényen mutatta be legújabb, második generációs iskolanoteszét, amely természetesen Intel processzort tartalmaz. Az új Classmate noteszgép vezeték nélküli hálózati csatolót kapott, akkumulátoros üzemideje pedig jóval hosszabb lett.

0

Letölthető a Firefox 3.0 böngésző utolsó bétája

2008. április 2. 16:50

A Mozilla FTP-oldaláról letölthetővé vált Firefox webböngésző utolsó, ötödik bétája. Az újabb változat már 67 helyett 71 százalékot ér el a kompatibilitást vizsgáló Acid3 teszten, azonban továbbra is csak egy bétaváltozat, így hétköznapi használat során stabilitási problémákba futhatnunk.

0

Megérkezett a Windows Mobile 6.1, jön az új mobil Internet Explorer

2008. április 2. 12:55

A Pocket Lint információi igaznak bizonyultak: Robbie Bach, a Windows Mobile csapat vezetője tegnap a Las Vegas-i CTIA Wireless konferencián mutatta be a Windows Mobile operációs rendszer legújabb, 6.1-es változatát, mely az év második felétől lesz elérhető. Újabb verzió készül a mobilokon futó Internet Explorerből is.

0

A Red Hat, a Novell és az IBM a Linux legfőbb fejlesztői

2008. április 2. 12:09

A szabad operációs rendszer népszerűsítését zászlajára tűző Linux Foundation felmérése szerint a Linux kernel legtöbb fejlesztése a Red Hat, a Novell (SUSE) és az IBM nevéhez köthető. A jelentés szerzői, Jonathan Corbet és Greg Kroah-Hartman (maguk is kernelfejlesztők) három, a rendszermagon elvégzett három évnyi munkát vettek alapul, amelynek során a kernel a 2.6.11-es verzióról a 2.6.24-es verzióra fejlődött. E folyamat alapján keresték a választ azokra a kérdésekre, hogy kik a fejlesztők, hogy dolgoznak, milyen gyorsan fejlődik a rendszermag.

0

IDF: 3,2 gigahertzes Nehalemet mutatott be az Intel

2008. április 2. 11:54

[HEXUS.net/HWSW] Magyar idő szerint tegnap kezdődött el az Intel tavaszi fejlesztői dzsemborija, az Intel Developer Forum (IDF), melyet második alkalommal rendez a vállalat Kínában, jól jelezve a kontinensnyi ország globális súlyának növekedését. A tavaszi IDF várhatóan nem tartogat egetrengető bejelentéseket, hiszen az Intel már korábban beszélt idén megjelenő termékeiről, melyek többségükben az év második felében csoportosulnak, ugyanakkor kisebb sokkhatást így is sikerült kiváltania a vállalatnak a Nehalem demózásával.

0

Sokkal gyorsabb az Opera Mini mobilböngésző új bétája

2008. április 2. 11:06

Elérhetővé tette közkedvelt mobilos, javás böngészője, az Opera Mini legújabb bétáját az Opera Software, mely a mérnökök szerint 50 százalékkal gyorsabban jeleníti meg a kért weboldalakat. Gyors tesztünk szerint valóban sokkal gyorsabb lett a szinte bármilyen javás telefonon futtatható böngésző.

0

ISO-szabvány lett az Office Open XML dokumentumformátum

2008. április 2. 09:14

Az International Standards Organization elfogadta szabványként a Microsoft Office Open XML dokumentumformátumot -- olvasható az Ecma International weboldalán . A szavazáson elsöprő többségben voltak a támogatók, a résztvevő országok háromnegyede szavazott igennel és csak 14 százalék volt a nem szavazatok aránya, köztük olyan országokkal mint Brazília, Kína és Kanada. Az ISO hivatalosan ma jelenti be az OOXML szabvánnyá emelését ISO/IEC DIS 29500 néven.

0

Szemét a hálón -- az internet forgalmának 10 százaléka felesleges adat

2008. április 1. 13:30

A hálózati forgalomelemző megoldásokkal foglalkozó Arbor Networks felmérése szerint az interneten utazó csomagok jelentős része, időszaktól függően 1-6 százaléka csupán DDoS-támadásokhoz (túlterhelés) használt szemét, amelyek jelentős erőforrásokat kötnek le a szolgáltatóknál. A világhálón utazó spamekkel együtt akár a 10 százalékot is elérheti az az adatmennyiség, amely teljesen fölöslegesen kerül továbbításra, csak a felhasználók mindennapjait keseríti meg.

0

Nagykállón beindult az SSD meghajtók tömegtermelése*

2008. április 1. 12:14

Nem kevesebb mint 512 gigabájtnyi adat tárolására alkalmasak a Nagykállóban létesített üzemegység futószalagjairól legördülő SSD meghajtók. A Magyar Termék emblémával is ellátott tárolók adatátviteli sebessége és hozzáférési ideje már a tesztek során is kimagasló volt.

0

Hamarosan netkapcsolat nélkül is szerkeszthetők a Google Dokumentumok állományai

2008. április 1. 11:33

A korábbi ígéretnek megfelelően heteken belül internetkapcsolat nélkül is szerkeszthetők lesznek a Google Alkalmazások, angolul Google Docs dokumentumai, mely hasznos lehet olyan helyeken, ahol megbízhatatlan, vagy éppen nincs elérhető internetkapcsolat -- repülőgépeken, vonatokon, vagy akár a metróban.