:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 27. 11:09

Energiatakarékos kijelzőt fejleszt az OLPC műszaki vezetőjének új cége

A One Laptop Per Child műszaki vezetője Mary Lou Jepsen új vállalata olyan kijelzők létrehozását tűzte ki célul, amelyek tizedannyit fogyasztanak a jelenlegi megoldásokhoz képest, ezzel látványosan megnövelik a noteszgépek akkumulátoros üzemidejét. Kiépítéstől függően egy notebook fogyasztásának harmadát is adhatja a kijelző, így energiahatékony megoldás alkalmazásával itt sokat lehet spórolni.

[HWSW] A One Laptop Per Child műszaki vezetője Mary Lou Jepsen új vállalata olyan kijelzők létrehozását tűzte ki célul, amelyek tizedannyit fogyasztanak a jelenlegi megoldásokhoz képest, ezzel látványosan megnövelik a noteszgépek akkumulátoros üzemidejét. Kiépítéstől függően egy notebook fogyasztásának harmadát is adhatja a kijelző, így energiahatékony megoldás alkalmazásával itt sokat lehet spórolni.

Jepsen cége, a Pixel Qi 2009 második felére tervezi az új, ultraalacsony teljesítményfelvételű megjelenítő bemutatását, amelynek gyártásához sem új anyagokra, sem új technológiára nem lesz szükség -- ígéri weboldalán a társaság. Ugyanitt az is olvasható, hogy egy év múlva nem csak egy egyszerű technológiai demóval rukkol elő a cég, hanem egy sorozatban gyártható megjelenítővel.

Az OLPX XO notesz megjelenítőjének érdekessége, hogy kedvező fényviszonyok mellett háttérvilágítás nélkül is látható. A mérnökök most azon dolgoznak, hogy továbbdejlesszék ezt a kijelzőt úgy, hogy az még jobban olvasható legyen gyenge fényviszontok közepette is. A Pixel Qi emellett olyan e-papírt is készít, ami ugyanolyan fehér színű mint a valódi papír, de szöveg mellett színes képek és videók megjelenítésére is alkalmas.

A Pixel Qi több notebookgyártóval és e-bookgyártóval együttműködik. "Akár öt-tízszeresése is megnövelhetjük az akkumulátoros üzemidőt egy notebook esetében. Ez azt jelenti, hogy nem kell néhány óránként újratölteni az akkumulátort, hanem elég 20-40 óránként" -- mondta Jepsen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.