:

Szerző: Koi Tamás

2008. november 6. 15:12

Felturbózott SSD-kre számít jövőre a SanDisk

A jelenlegi átlagnál akár négyszer gyorsabban írható flashalapú adattárolók (SSD-k) készülhetnek jövőre a SanDisk most ismertetett eljárásával. Az amerikai cég emellett azt szorgalmazza, hogy a piaci szereplők konszenzusos úton mielőbb állapodjanak meg néhány olyan, egységes mérési módszer alapján létrejött paraméterben, amik segítségével a memóriachipekből felépülő tárolóegységek teljesítménye könnyebben összemérhető lenne a merevlemezek teljesítményével.

[HWSW] A jelenlegi átlagnál akár négyszer gyorsabban írható flashalapú adattárolók (SSD-k) készülhetnek jövőre a SanDisk most ismertetett eljárásával. Az amerikai cég emellett azt szorgalmazza, hogy a piaci szereplők konszenzusos úton mielőbb állapodjanak meg néhány olyan, egységes mérési módszer alapján létrejött paraméterben, amik segítségével a memóriachipekből felépülő tárolóegységek teljesítménye könnyebben összemérhető lenne a merevlemezek teljesítményével.

Növelnék a tempót

A SanDisk által a most zajló WinHEC 2008 konferencián ismertetett, kifejezetten a flashalapú adattárak részére fejlesztett, ExtremeFFS-nek keresztelt filemenedzsment-rendszer alapjaiban változtatná meg az SSD-k írási protokollját. A cég elképzelései szerint az írási folyamat az új rendszerben elválasztaná egymástól a fizikai és a logikai réteget. Az eddigi megoldások az adatokat teljesen véletlenszerű blokkokban azonnal a tárolóra írták, addig az ExtremeFFS-ben egy átmeneti gyorsítótárba kerülnének, majd onnan szektoronként írná át a rendszer az SSD optimális memóriabankjába, melyet az adattár lehető leghosszabb életciklusa érdekében a vezérlőchip egy speciális, fáradáskezelő algoritmus alapján számítaná ki.

A lapozóalgoritmust a SanDisk elképzelései szerint az operációs rendszer igényeihez lehetne majd szabni (a Windows Vista például jellemzően nagy mennyiségű adatot ír véletlenszerűen az adattárolóra, ami az SSD-k hatékonyságát, teljesítményét nagy mértékben csökkentheti). Az ExtremeFFS ezzel együtt bármelyik operációs rendszerrel együttműködik majd, további előnye pedig, hogy engedélyezi a NAND Flash adatcsatornák egymástól független működését is, azaz az egységen belül az adatokat egyszerre lehetne írni és olvasni vele.

A gyártó szerint az ExtremeFFS-nek része lesz az az algoritmus is, ami öntanuló módon az alapján lesz képes a különböző memóriabankokba elhelyezni az adatokat, hogy azokat milyen időközönként éri el, vagy módosítja az operációs rendszer. Az ExtremeFFS egyébként az időközben a SanDisk kezébe került M-Systems által fejlesztett TrueFFS technológia leszármazottjának tekinthető -- az eredetileg a mobiltelefonok számára fejlesztett rendszert már a Windows 95 is támogatta.

Új mérőszámok kellenek

A SanDisk másik fontos célkitűzése az új, az SSD-k írását gyorsító algoritmus bevezetése mellett egy olyan, egységesített mérőrendszer felállítása, melynek segítségével a flashalapú tárolók teljesítményét össze lehetne hasonlítani a hagyományos merevlemezek teljesítményével. A SanDisk így azt javasolja a nagyobb piaci szereplőknek, hogy mielőbb vezessék be a virtuális fordulatszám (vRPM) fogalmát az SSD-knél, így legalább hellyel-közzel összemérhető lenne a két egymástól gyökeresen különböző technológiát képviselő tárolóegységek teljesítménye.

A vRPM mellett a Long-term Data Endurance (LDE) mérőszámot is bevezetné a SanDisk, ez az SSD várható életciklusával kapcsolatban nyújtana egyszerű formában információkat a vásárló számára. Az LDE gyakorlatilag az SSD kalkulált életciklusában maximálisan megengedett írási műveletek számát takarná -- a SanDisk példaként a gumiabroncsok futófelületének kopását jelző csíkhoz hasonlította a technológiát, bár az nem világos, hogy a limit elérésekor automatikusan letiltaná-e az egységet, vagy engedné a további használatot. A SanDisk már továbbította az LDE-vel kapcsolatos összes technikai információt és háttéranyagot a szabványalkotó JEDEC-nek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.