Szerző: Koi Tamás

2008. november 18. 14:29

Feszített tempóban fejleszti a Flash platformot az Adobe

A Flash Platform egy sor új fejlesztéséről rántotta le a leplet az Adobe a most zajló MAX 2008 szakmai rendezvényen: az újdonságok közé tartozik az Adobe Flash Catalyst előzetese és az Adobe Flex Builder Gumbo kódnevű következő verziója. Az Adobe emellett bejelentette az Adobe AIR 1.5-ös verzióját és a nemrég megjelent Adobe Flash Player 10 beépülő 64 bites, Linux operációs rendszerekre készült változatának alfaverzióját.

[HWSW] A Flash Platform egy sor új fejlesztéséről rántotta le a leplet az Adobe a most zajló MAX 2008 szakmai rendezvényen: az újdonságok közé tartozik az Adobe Flash Catalyst előzetese és az Adobe Flex Builder Gumbo kódnevű következő verziója. Az Adobe emellett bejelentette az Adobe AIR 1.5-ös verzióját és a nemrég megjelent Adobe Flash Player 10 beépülő 64 bites, Linux operációs rendszerekre készült változatának alfaverzióját.

Az Adobe Flash Platform egyik most ismertetett, legfontosabb újdonsága az Adobe Flash Catalyst (korábbi kódnevén Thermo), mely a fejlesztők célkitűzése szerint egy olyan eszköz lesz, amellyel kódolás nélkül, gyorsan építhető fel az alkalmazások felülete és az interaktív tartalom. A Flash Catalyst segítségével az Adobe Creative Suite 4 szoftvereiben készített grafika könnyen és gyorsan importálható az webes felületbe, azaz a különböző grafikai elemek egyszerűen átalakíthatók gombokká, görgetősávokká, beviteli mezőkké vagy a felhasználói felület más elemeivé.

A szoftvercég a konferencia alkalmával bejelentette, hogy elkészült az Adobe Flash Platform kulcsfontosságú komponensének, az Adobe AIR-nek a legfrissebb, 1.5-ös verziója, ezzel együtt a hét elejétől elérhető a Flex Builder "Gumbo" kódnevű előzetes verziója. Az Adobe AIR (Adobe Integrated Runtime) lehetővé teszi webalkalmazások kapcsolat nélküli futtatását a számítógépen, a Flex pedig egy webfejlesztő eszköz, amely segítségével weboldalakat, Flash animációkat, valamint AIR alkalmazásokat lehet készíteni.

Az Adobe idén márciusban csatlakozott a Linux Foundation alapítványhoz, azóta igyekszik bizonyítani a platform iránti elkötelezettségét. A cég még tavasszal kiadta az AIR for Linuxot és a Flex Builder 3 for Linux alfaverzióit, ezúttal pedig Flash Player 10 beépülőmodul 64 bites Linux operációs rendszerekhez fejlesztett alfáját tette elérhetővé az Adobe Labs webhelyen. A cég ígérete szerint az Adobe AIR for Linux végleges változata még az idén megjelenik, a Flex linuxos verziójának kiadásáról egyelőre nincs információ.

A szoftverfejlesztő és a fő profilját tekintve okostelefonok részére processzorokat szállító ARM megállapodása értelmében a webböngészésre alkalmas mobiltelefonok szegmense felé is nyit a platform: a két cég együttműködése révén a jövő év második felében érkezhet az ARM-alapú okostelefonokra optimalizált Flash Player 10, illetve AIR. Az ARM processzorait több ismert mobiltelefon-gyártó használja, így az angol cég lapkái találhatók egyebek mellett az Apple iPhone-jában, a legtöbb Nokia és Samsung okostelefonban, illetve egyes BlackBerry készülékekben.

Az új fejlesztések bejelentésével gyakorlatilag egy időben az Adobe saját letöltési oldalán elérhetővé tette az októberben megjelent Creative Suite 4 alkalmazáscsomag, illetve a csomag önálló komponenseinek 30 napos ingyenes próbaváltozatait. A próbaidőszak lejárta után a különböző CS4 komponensekért konstrukciótól és platformtól függően nettó 49 ezer forinttól 339 ezer forintig terjedő összeget kell fizetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról