Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 6. 12:58

Körbedicsérték az új elnököt az amerikai IT-vezetők

[Information Week/HWSW] Majdhogynem lehetetlen volt követni az amerikai elnökválasztás kampányát anélkül, hogy észre ne vegye valaki a kiemelt érdeklődést a technológiai szektor iránt -- nyilatkozta Roger Cochetti, az amerikai informatikai cégeket tömörítő CompTIA (Computing Technology Industry Association) közpolitikai igazgatója a választások másnapján.

[Information Week/HWSW] "Majdhogynem lehetetlen volt követni az amerikai elnökválasztás kampányát anélkül, hogy észre ne vegye valaki a kiemelt érdeklődést a technológiai szektor iránt" -- nyilatkozta Roger Cochetti, az amerikai informatikai cégeket tömörítő CompTIA (Computing Technology Industry Association) közpolitikai igazgatója a választások másnapján.

Mélységekben is érti

A szakértő azt is örömmel látta, hogy Obama kampánya felvetett számos IT-központú kérdést, amire az iparág szinte minden szereplője pozitívan reagált. Emellett kiemelt témaként foglalkozott az új elnök a szélessávval, a kutatás-fejlesztéssel, a tudománnyal és a természettudományos képzésekkel. "Egyszerűen meg kell nézni, hogyan menedzselte saját kampányát és bepillantást nyerünk abba, milyen mélységekben értette meg az informatikát és technológiai világot" -- lelkendezett Cochetti.

A választások körüli közbeszédet Barack Obama több alkalommal is a technológiára hegyezte ki, ezzel tovább lágyítva az IT-cégek vezetőinek szívét, az pedig csak hab volt a tortán ahogyan, az informatikát használta a kampány során felmerülő problémák megoldására. Az igazi érték viszont nem csak a külsőségekben lapult: Obama volt az első amerikai elnökjelölt, aki egy széles fókuszú és mélyreható technológiai tervezetet, stratégiát is lerakott az asztalra. Az IT-vezetők szinte ünnepeltek, s kifejezték reményüket, hogy az iparáguk kiemelt szerepet kap a következő adminisztráció ideje alatt.

Obama 43 oldalas leírása iránymutatásokat tartalmaz a hálózat semlegességének megőrzésére (net neutrality) , kinyilatkoztatta, hogy minden amerikai közösségbe el kell vinni a szélessávú internetet (jelenleg ez megrekedt a lakosság 55 százalékánál), illetve biztosítani akarja, hogy az amerikai termékek és szolgáltatások egyenlő bánásmódban részesüljenek a külföldi piacokon is.

[+] Obama: az interneten nyerte a választást

Andrew Rasiej, a Personal Democracy Forum és a Tech President alapítója és kiadója azt mondta, hogy "ez a választás masszív különbségeket hozott, robusztus technológiai politikai tervekkel." Az egyetlen nagy kérdésnek náluk azt tartják, hogy a következő adminisztráció hogyan valósítja meg az IT képviseletét a kormányzatban. Nem mindegy, hogy egy megbízott szakértő, politikus vagy egy kisebb bizottság kezébe esik az IT hatalom, illetve az is számít, hogy milyen intézményt vonnak köré: minisztériumot-e vagy megelégszenek egy alacsonyabb kormányzati szinttel.

Új Amerika, új szereposztás

"A technológiát nem néznék egy egyszerű tortaszeletnek a jövőben, hanem maga lenne a serpenyő, ha egy olyan kaliberű és dinamizmusú fiatal kerülne a Fehér Ház szakértői székébe , mint mondjuk Eric Schmidt (a Google vezérigazgatója)" -- jósolt Rasiej. Jóval gyorsabban elfogadott törvényeket jelentene egy nyitott ember, illetve ha rendbe raknák az amerikai informatikai ipart, akkor képesek lennének segíteni más országok IT-iparát szerte a világon.

Ben Scott, a Free Press politikai igazgatója úgy véli, Obama technológiai platformja minden eddigi elnökjelölt programjánál alaposabb és átgondoltabb volt. Scott szintén méltatta az új elnök technológiai hozzáállását, az internethasználat mesterének hívta, technikai elmélyültségét pedig egyáltalán nem találják politikusra jellemző vonásnak. Scott szerint Obamának a Szilícium-völgyben számos támogatója van, sőt számára is úgy tűnik, valaki nagyon értelmes, tehetséges embert fog kiválasztani az IT tanácsadói posztra.

Jonathan Schwartz, a Sun Microsystems elnök-vezérigazgatója is megnyilvánult egy blogbejegyzés erejéig a választásokról. Egyszerű üdvözletét küldte az új elnöknek, illetve viccesen azt mondta, hogy gratulál a kampánystábnak, amiért a MySQL mellett döntöttek a BarackObama.com weboldal tervezésekor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról