:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 27. 16:19

Microsoft: mobilalkalmazások Visual Studio és a JavaScript segítségével

A Microsoft egy mobilra optimalizált AJAX-szerű technológián dolgozik -- derül ki a cég terveit jól ismerő újságíró, Mary-Jo Foley blogjából. A Kojax kódnév alatt futó fejlesztés célja, hogy lehetővé tegye a fejlesztők számára az interaktív mobil alkalmazások létrehozását a Visual Studio eszközök és a JavaScript ötvözésével.

[HWSW] A Microsoft egy mobilra optimalizált AJAX-szerű technológián dolgozik -- derül ki a cég terveit jól ismerő újságíró, Mary-Jo Foley blogjából. A Kojax kódnév alatt futó fejlesztés célja, hogy lehetővé tegye a fejlesztők számára az interaktív mobil alkalmazások létrehozását a Visual Studio eszközök és a JavaScript ötvözésével.

Kiszivárgott

A beszámolók alapján szinte biztosra vehető, hogy a Microsoft egy AJAX-szerű mobil alkalmazásfejlesztési környezeten dolgozik, de a cég hivatalosan nem kommentálja a projektet. A Kojax segítségével a Microsoft állítólag egy barátságosabb fejlesztői környezetet szeretne adni a fejlesztőknek ahhoz, hogy azok könnyedén kihasználhassák a mobiltelefonos böngészőkben rejlő lehetőségeket. Mellesleg az OpenAjax Szövetség, a World Wide Web konzorcium és egyéb szervezetek is jó ideje dolgoznak hasonló koncepciókon, ami méginkább alátámasztja a hírt, hiszen a Microsoft az egyik kulcsszereplője az OpenAjax Szövetség IDE munkacsoportjának, ami éppen a mobil platformért felel a szervezeten belül.

A mobilalkalmazások kapcsán eddig két akadály állt a felhasználóbarát megoldások útjában: a készülékek operációs rendszereire írt szofterek fejlesztése túl nehézkes, bonyolult, böngészők pedig nem tudnak eleget. A köztes megoldás egy olyan webes eszköz, ami képes a JavaScript segítségével a helyi (készüléken belüli) erőforrásokhoz is nyúlni megfelelő alkalmazásprogramozási interfészek segítségével. Az olyan esetekben, ahol a teljes értékű böngészés nem támogatott, ott az elavult WAP korlátozott stíluselemei, egyszerű felhasználói interfésze, lassú töltési idők és a dinamikus képernyőkezelés helyett kellemes kinézetű, azonnal megjelenő menüket és felületeket hozhat a Kojax.

A kezdeményezéssel kapcsolatban az a hír is felröppent, hogy kapcsolatban áll a Microsoft Unlimited Potential programjával, ami a fejlődő országok segítésére szervezett globális programja a vállalatnak. A mobiltelefonokat internetkapcsolatra elsődlegesen használók számára hasznos lenne, ha a számítógép nélkül is elérhetnének olyan szolgáltatásokat, melyhez most PC-n futó böngésző szükséges.

Szimbiózis

A Microsofton belül egy külön programot kapott ez a téma "Mobile First" néven, s főleg Kínára fókuszálva nemrégiben be is jelentette a vállalat, hogy a China Mobile előretelepített Internet Explorer 6-tal együtt árulja majd készülékeit. Megfordítva a fenti képletet és hozzátéve a kínai bejelentést, melyet a szoftvercég is elismert, érthető, hogy miért fontos a cégnek a fejlődő piac, illetve miért fektet komoly energiákat a mobil platform fejlesztésébe: azokon a helyeken, ahol eddig nem is találkoztak PC-vel, ott a Microsoft hegemóniáról szó sincs, így kiemelt fontosságú lehet a belépőként szolgáló mobil felületen bemutatkoznia a cégnek.

A Kojax állapotáról még a bennfentesnek számító Mary Jo Foley sem tudott információkat kicsikarni, így azt sem lehet tudni, hogy a projekt a kósza ötlet vagy a privát béta állapotában jár jelenleg. Az bizonyos, hogy a megoldás nem elsősorban a csinos, iPhone-os funkciók szempontjából lesz lényeges, hanem inkább a komolyabb alkalmazások terén jelenthetne előrelépést, mint a mobilfizetés vagy az asztali-mobil integráció bármely területe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.