:

dev archívum - 2008 május

2008
május

0

Felismeri a gyalogosokat a Toyota új fedélzeti rendszere

2008. május 30. 12:47

A Toyota bemutatta legújabb, immár tizenharmadik generációs zászlóshajóját, a japán piacra szánt Crown Hybrid személyautót. A Crown Hybrid számos újdonsága között a gyalogosérzékelés is biztonságosabbá teheti a közlekedést.

0

Magyarországon is bemutatkozott az "új Novell"

2008. május 29. 16:01

Magyarországra érkezett a Novell BrainShare 2008 rendezvénysorozat, a hazai állomást a MOM Parkban tartották több mint 300 érdeklődő előtt. Az eseményen a szakmai előadások előtt a vállalat haza leányvállalatának vezetője, Szittya Tamás mutatta be a Novell evolúcióját a NetWare-korszakból a Linux, biztonsági termékek és felügyeleti megoldások által fémjelzett jelenbe.

0

Nano néven kerül piacra a VIA következő generációs processzora

2008. május 29. 11:55

Nano néven jelenik meg a VIA korábban Isaiah kódnéven ismert egymagos processzora, jelentette be a tajvani vállalat Kínában. Az új chipek már a számítógép- és alaplapgyártók rendelkezésére állnak, kereskedelmi termékekben pedig a harmadik negyedévben várható. A mainstream és ultrakompakt PC-kbe egyaránt célzott Nano ötféle változatban kerül piacra a rajtkor.

0

Az országban elsőként próbáltuk ki a Hello HD műholdas szolgáltatást

2008. május 29. 11:31

Szinte napra pontosan egy hónappal a beharangozó sajtótájékoztatót követően, pár hetes késéssel elindultak végre a szakemberek, hogy felszereljék az első Hello HD matricájú tányérokat a falakra és tetőkre, majd üzembe állítsák a Hello HD boxokat, vevőberendezéseket. Szó szerint az elsők lettünk, így most beszámolhatunk a szárnyait bontogató szolgáltatással szerzett első tapasztalatainkról.

0

Két kilométeres hatótávolságot ígér a bővített Wi-Fi, a Max-Fi

2008. május 28. 15:15

[Techworld] Egy holland cég, a KMC Systems új életet lehellt a Wi-Fi hatósugarát kiterjesztő InspiAir technológiába: a Max-Fi-re átkeresztelt megoldással hasonló lefedettséget érhetnek el, mint a WiMax-szel. A jelenleg használt Wi-Fi-kártyákkal -- szabad téren -- akár 2 kilométerről is kapcsolódhatunk a Max-Fi routerekhez.

0

Centeket kér a processzormagok használati díjaként a Google

2008. május 28. 13:31

[Techworld] Közzétette a Google a webes alkalmazásokat fejlesztők számára létrehozott App Engine rendszer túlhasználati díjait. A programozóknak továbbra is 500 megabájtnyi tárhely és akár havi 5 millió weboldal kiszolgálására elegendő sávszélesség, erőforrás áll rendelkezésére alkalmazásonként ingyenesen, ennél nagyobb rendszerterhelés felett azonban már fizetni kell. Nem sokat.

0

Az olcsó mini noteszek piacára igyekszik behatolni a VIA

2008. május 27. 16:37

Mini ultrahordozható notebookok számára készített nyíltan hozzáférhető referenciadesignt a VIA Technologies, hogy ezzel segítse a gyártók fejlesztéseit és lerövidítse a piacra kerüléshez szükséges időt, ezen keresztül pedig saját chipjei iránt igyekszik keresletet gerjeszteni.

0

A Samsung ultragyors 256 gigabájtos SSD-vel jelentkezett

2008. május 27. 16:14

A Samsung bejelentette legújabb SSD-meghajtóját, amely 256 gigabájtnyi adat számára biztosít tárterületet. A tároló érdekessége hogy MLC (SLC-nél lassabb, egyben olcsóbb) felépítése ellenére is villámgyors, akár 200 megabájt is kiolvasható belőle másodpercenként.

0

A hallgató kezébe adja a karmesteri pálcát az MT9 audioformátum

2008. május 27. 10:06

[Clubic.com] A The Korean Times riportja szerint a karmesteri pálcát a hallgató kezébe adó megoldással cserélnék le az MP3 audioformátumot koreai fejlesztők. Az MT9 gyorsan nagy népszerűségre tehet szert a zenekedvelők és a karaokézók körében.

0

Három kritikus biztonsági figyelmeztetés Cisco eszközökhöz

2008. május 26. 17:03

Három biztonsági figyelmeztetést adott ki a Cisco hálózati eszközeinek sebezhetőségeivel kapcsolatban. A vállalat hálózati eszközeiben használt beágyazott szoftverek a hibák kiaknázásával szolgáltatásmegtagadásra lehet kényszeríteni, vagy adminisztrátori jogosultságok is szerezhetőek.

0

Láthatatlan erőteret emel a böngésző köré a Zone Alarm Force Field

2008. május 26. 13:13

A személyi tűzfaláról méltán híressé vált Zone Labs bejelentette legújabb internetbiztonsági szoftverét, a Force Fieldet , amely a böngésző és az operációs rendszer közé egy virtualizációs réteget húzva még akkor is megvédi a PC-t, ha a támadás a böngészőn már átjutott.

0

Örökre véget lehet majd vetni a szoftverkalózkodásnak?

2008. május 26. 13:07

[Gamesindustry.biz/HWSW] Véget lehet vetni a játékkalózkodásnak, véli az Atari alapítója. A játékipar egyik úttörőjének számító Nolan Bushnell szerint az egyre több, eddig elsősorban üzleti célú számítógépben megtalálható TPM-chip segítségével megállítható a játékszoftverek másolása, ami egyes területeken komoly problémát jelent az iparnak.

0

Weboldalak biztonságosságát ellenőrizhetjük a Google segítségével

2008. május 26. 11:59

[eWeek] Az elmúlt hónapokban több hullámban megszámlálhatatlan weboldalt fertőztek meg olyan kódokkal, melyek rosszindulatú alkalmazásokat próbálnak meg letölteni számítógépünkre. Az egyszerű internetező csak vírusvédelmi szoftverében bízhatott, mert eddig semmi mód sem volt arra, hogy ellenőrizze gyakran látogatott weboldalai előéletét.

0

A Distributed File System rejtelmei

2008. május 26. 11:01

A cég növekszik, egyre több a felhasználó, egyre több a napi használatú adat, és ha lehunyjuk a szemünket egy-két évre, egy olyan infrastruktúrát látunk ébredéskor, amiben több tucat szerver több telephelyen tárolja felhasználók százainak, vagy akár ezreinek adatait.

0

Nagyobb sebességi fokozatba kapcsol a Symantec

2008. május 26. 09:20

A Symantec 2009-es internetbiztonsági termékcsaládjának fejlesztésekor a legfontosabb célkitűzések egyike a sebesség növelése, mivel sok felhasználó panaszkodik erre -- idézi Con Mallont, a Symantec fogyasztói részlegének európai marketing-vezetőjét a Computerworld.

0

A közösségi oldalak a legnépszerűbbek a mobilról netezők között

2008. május 23. 13:13

A világ legnépszerűbb mobiltelefonos böngészőjének gyártója átfogó jelentést hozott nyilvánosságra a mobilról netezők felhasználói szokásairól. Meglepő módon a telefonokról a legtöbben a közösségi oldalakhoz kapcsolódnak, ezek adják a teljes mobil netes forgalom 40 százalékát az Opera szerint, de egyes országokban (pl. Egyesült Államok) ez a 60 százalékot is elérheti.

0

SSD-vel egészíti ki a Centrino platformot az Intel?

2008. május 23. 11:07

[DigiTimes/HWSW] PC-gyártóktól származó információk szerint a júniusban érkező Montevina noteszplatformot az Intel nem sokkal később SSD-kkel fogja kiegészíteni -- írja a DigiTimes. Ezt azt jelenti, hogy a Centrino alkatrészcsaládnak immár nem csak processzorok, chipkészletek és hálózati vezérlők lesznek a részei, hanem SSD-k is, amelyek az Intel szerint a csúcskategóriás noteszek elengedhetetlen kellékei.

0

Új mérföldkőhöz érkezett a nyílt forrású grafikus hardverek fejlesztése

2008. május 22. 17:22

Az Open Graphics Project egyik korai gyümölcseként előrendelhető már az OGD1 kártya. Az OGD1 egy hardverfejlesztési platform, melynek segítségével a nyílt forráskódú közösség reményei szerint a jövőben a végfelhasználók számára is megfelelő grafikus kártyák készülhetnek.

0

Fizet a Microsoft azoknak, akik a keresőjét használják

2008. május 22. 13:34

Vásárlóknak nyújtott kedvezményekkel kívánja keresőjének látogatottságát növelni a Microsoft. Azok a vevők, akik a programban résztvevő online kereskedőkhöz az MSN Live keresőn keresztül jutottak el, különféle visszatérítésekhez juthatnak.

0

Elképesztően nagy felbontású elektromos papírt mutatott be az Epson

2008. május 22. 11:25

[Engadget] Elképesztő felbontású és az eddig demózott prototípusainál jóval nagyobb méretű elektromos papírt mutatott be a Los Angelesben zajló SID 2008 rendezvényen az Epson. A vállalat eddigi legnagyobb e-papírja 7,1 hüvelykes volt, ezt cserélte le most egy 13,4 hüvelykes, A4-es papír méretűre.

0

Csináld magad SSD-meghajtó Compact Flash kártyákból a Centurytól

2008. május 22. 10:29

A flashmemóriás SSD-meghajtók lázban tartják a tárolópiacot, sorra érkeznek az olcsóbb, illetve a drágább, de gyorsabb megoldások. A Century olyan megoldással rukkolt elő, amely hagyományos Compact Flash kártyák segítségével ad fejektől és lemezektől mentes tárolóalternatívát.

0

Az Acer is belép a gamer PC-k piacára: itt a Predator

2008. május 21. 12:07

A Dell és a HP példáját követve az Acer is belépett a kimondottan játékosoknak szánt, csúcskategóriás PC-k piacára. A félelmetesen csengő Predator márkanév alatt júniustól négy különféle asztali konfiguráció lesz elérhető.

0

Új fogalomra van szükség a szélessáv után

2008. május 20. 14:59

Az egyes iparosodott országok között és azokon belül mára nem a szélessávú kapcsolatok penetrációjában vagy a lefedettségben mutatkoznak a legnagyobb egyenlőtlenségek, hanem az elérhető sávszélességekben és az árazásban, derül ki az OECD legújabb tanulmányából. A legfejlettebb országokban már elérhető optikai kapcsolatok olyan minőségbeli ugrást hoznak majd, mint amilyet az az analóg modemhez képest a jelenlegi szélessávú DSL- és kábelhozzáférések képviseltek -- egyúttal egy újfajta digitális szakadék bontakozik ki.

0

Az AU Optronics hajlított TFT-kijelzőt mutatott be

2008. május 20. 14:31

Az AU Optronics bemutatta hajlított kijelzőjét, melyet üveg hordozó segítségével alakított ki. Az újdonság előnye, hogy a TFT-panelek minőségét érhette el így a gyártó ellentétben az egyéb görbült, vagy hajlékony kijelzőkkel szemben.

0

Elindult a Google Health

2008. május 20. 09:58

Elindult a Google Health: a bétás szolgáltatás az egészségügy dokumentációs problémáira nyújtana komplett megoldást -- egyelőre az Egyesült Államokban. A Google Health-en keresztül az orvosok egyetemleges felületen férhetnek hozzá a betegek bizonyos adataihoz, leleteihez, vizsgálati eredményeihez, kórtörténetéhez.

0

Újra a Yahoo! körül köröz a Microsoft

2008. május 19. 16:23

Újra kerülgeti a Yahoo!-t a Microsoft, miután a szoftveróriás május harmadikán visszavonta felvásárlási ajánlatát. Egyelőre azonban nincs szó újabb beolvasztási kísérletről, Redmond minden lehetséges alternatívát megvizsgál, mellyel erősítheti online tevékenységét a Google elleni küzdelemben.

0

A Fujitsu bejelentette hosszútávfutó merevlemezét

2008. május 19. 16:14

A Fujitsu tegnap jelentette be új, 2,5 hüvelykes, 250 gigabájtos merevlemezét, amelyet a gyártó speciálisan az erősen igénybevett, 0-24 órás folyamatos terhelésnek kitett eszközökbe szán. Az új meghajtó nyár végétől kapható.

0

Megjelent a Firefox 3 első kiadásra jelölt változata

2008. május 19. 11:55

A vártnál hamarabb érkezett meg a Firefox 3.0 első kiadásra jelölt változata (RC1), amelyet május végére ígért, de már a hétvégén elérhetővé tett a Mozilla. Noha az RC1 már közel jár a véglegeshez, még mindig csak előzetesnek tekinthető, így éles körülmények között nem ajánlott a használata, bár a HWSW a bétákkal is kedvező tapasztalatokat szerzett.

0

Mindenkit vár a videojáték-ipar!

2008. május 19. 08:35

A videojáték-ipar ma már évi 50 milliárd dolláros üzlet, ezzel lepipálja a szórakoztató-ipar két másik nagyját, a zeneipart és a mozit is. Ebből a trendből Magyarország sem maradhat ki -- derült ki a szombaton rendezett Game Developers Forumon, amit idén másodszor rendeztek meg közel 700 hazai fejlesztő, grafikus, animátor, modellező, játéktervező és más szakember részvételével.

0

Előfizetők nélkül a TVnet?

2008. május 16. 17:08

A TVnet előszerződést kötött a TvNetWorkkel több mint 5 ezer internetelőfizető, valamint DSLAM-eszközök eladásáról, a vételárat a felek 353 millió forintban határozták meg -- adta hírül a Portfolio.hu. A vételárat a TvNetWork saját forrásból fedezi.

0

Ötször nagyobb teljesítményre képes a Cell processzor új változata

2008. május 16. 13:55

Bejelentette következő generációs Cell-alapú blade rendszerét az IBM, mely már a processzor egy továbbfejlesztett változatát alkalmazza. Az új blade ötszörös 64 bites számítási teljesítményt és tizenhatszoros memóriakapacitást hoz magával, ami nagyot dobhat az alig másfél éves platform penetrációján.

0

Meghétszerezte üzemanyagcellája teljesítményét a Sharp

2008. május 16. 13:36

Újabb áttörésről számolt be a Sharp Corporation üzemanyagcellája fejlesztése során: a korábbi értéket meghétszerezve 0,3 W/köbcentis energiasűrűséget ért el. Ez a teljesítmény már lehetővé teszi olyan üzemanyagcellák készítését, melyek a jelenlegi lítiumion akkumulátorok helyére ileszthetőek a noteszgépekben.

0

Az okostelefon-piac 40 százalékára pályázik a Microsoft

2008. május 16. 13:17

Nem kisebb célt tűzött ki maga elé a Microsoft, mint hogy 2012-re az okostelefon-piac 40 százalékát uralja a szoftvereivel -- erről egy tajvani rendezvényen beszélt Eddie Wu, aki a mobilgyártókkal tartott kapcsolatokért felelős vezető a Microsoftnál.

0

Születésnapját ünnepli a lézer

2008. május 16. 11:53

[Wired, HWSW] 48 évvel ezelőtt, 1960. május 16-án villant fel az első lézer, mely azóta meghódította a világot, mindennapi életünkbe is befészkelve magát. Lézerrel működik a CD- és DVD-lejátszó, a távolságmérő, a kasszánál üzemelő vonalkódolvasó, de ma már a gyógyászatban és az iparban is használnak nagyobb teljesítményű lézereket. Mindezt Theodore Maiman fizikusnak köszönhetjük.

0

Júniustól Windows XP is fut az OLPC laptopján

2008. május 16. 11:31

A fejlődő országok szegény gyerekeinek informatikai oktatását megcélzó One Laptop Per Child nonprofit szervezet hivatalosan is megállapodott a Microsofttal, hogy az olcsó XO noteszeken Linux mellett futhasson a Windows XP is. Az első windowsos noteszeket júniusban szállítják le, a távlati cél olyan notebookok gyártása, amelyeken a Windows és a Linux dual boot konfigurációban egyaránt megtalálható.

0

Szó szerint kézbe vehetik az információkat a vecsési Praktiker törzsvásárlói

2008. május 16. 10:11

Újabb újdonsággal találkozhatnak a Praktiker boszorkánykonyhája, a vecsési mintaáruház látogatói: az elektronikus árcimke és az érintőképernyős infoterminál mellett itt vezették be elsőként a barkácspiacon azt a korszerű eszközt, amellyel a vásárlók kézbe vehetik a termékek ismertetőit, arról kapható információkat. A világpremierre tegnap került sor a Praktiker vecsési áruházában, ahol egyelőre 15 készülék áll a barkácsáruház törzsvásárlóinak rendelkezésére.

0

Meg kell kezdeni az átállást IPv6-ra, véli az OECD

2008. május 15. 19:49

A kormányzatok és a vállalatok együttműködése szükséges ahhoz, hogy az internet bővülése fenntartható maradjon, vonja le a konklúziót az OECD (Nemzetközi Fejlesztés és Együttműködés Szervezete) legfrissebb tanulmánya, összhangban más korábbi jelentésekkel. A szervezet arra figyelmeztet, rohamosan fogy a rendelkezésre álló címtartomány, és hosszú távon is fenntartható megoldást kizárólag az IPv6 bevezetése biztosít.

0

Zombihálózat telepíti a weboldalakba a trójaikat letöltő kódokat

2008. május 15. 13:29

[Techworld] A SecureWorks szerint már zombihálózatot, botnetet is felhasználnak arra, hogy a támadható weboldalakba trójaikat, kártékony programokat letöltő kódokat illesszenek. Az első ilyen célra (is) létrehozott, ismert hálózat az Asprox botnet.

0

Az LG kör és ellipszis alakú LCD-kijelzőt fejleszt

2008. május 15. 11:31

Korábban már adtunk hírt a Toshiba kör alakú kijelzőjéről , amelyet személyautók megjelenítőjeként képzel el a gyártó, de a jelek szerint a négyszögletes formától eltérő kijelzők a koreai LG-t is foglalkoztatják.

0

Az Adobe kiadta a Flash Player 10 bétáját

2008. május 15. 09:13

Az Adobe Systems ma elérhetővé tette a Flash Player 10 bétaváltozatát , amelyet még az idén követni fog a végleges verzió. Az Astro kódnéven fejlesztett plugin az Adobe állítása szerint a felhasználói visszajelzések alapján készült, és olyan funkciókat tartalmaz, amelyeket az internetezők már régóta várnak.

0

Fél perc alatt továbbít egy DVD-nyi adatot a Kizuna kommunikációs műhold

2008. május 14. 16:45

[Techworld] Új rekordot állított fel a műholdas adattovábbításban a frissen fellőtt japán Kizuna kommunikációs műhold: két csatorna összekapcsolásával 1,2 gigabit/s-os fullduplex - azaz mindkét irányban rendelkezésre álló -- adatátviteli sebességet értek el a mérnökök. Ezzel a sávszélességgel körülbelül 30 másodperc alatt lehet egy egész DVD-nyi adatot továbbítani.

0

Nem olcsó a Gigabyte Atom-alapú webterminálja

2008. május 14. 15:24

A napokban került fel az ausztrál Tegatech weboldalára a Gigabyte M528 internet-terminál, mely az Intel Atom processzora köré épül. A Linuxszal kapható parányi gép többe kerül, mint gondoltuk.

0

Biztonsági funkciókkal bővült a Google Alkalmazások

2008. május 14. 13:52

[Techworld] Távoli biztonsági funkciókkal bővítette a Google szolgáltatáscsomagját, a Google Apps, azaz magyarul Google Alkalmazások kínálatát. A Google Web Security for Enterprise a levelek archiválásához és szűréséhez hasonlóan a Postini felvásárlásával került a cég kezébe, ezt kínálja most átdolgozva ügyfelei részére.

0

Letölthető a Fedora közösségi Linux-disztribúció legújabb változata

2008. május 14. 10:41

A Red Hat érdekeltségébe tartozó Fedora közösség tegnap bejelentette, hogy elkészült a Linux-disztribúció legújabb, 9-es változata, ami szabadon letölthető és terjeszthető. Az újdonságok listája elég hosszú, igyekeztünk a legfontosabb fejlesztéseket kiválogatni.

0

USB-s változatban is elérhető a Sound Blaster X-Fi Surround 5.1

2008. május 13. 14:08

[CNet blog] A mai számítógépekből már szinte teljesen kikopott egy olyan alkatrész, melynek piacát korábban a Creative uralta: a hangkártyák helyét átvették az alaplapokra integrált kodekek, lapkák. A cég azonban nem adja fel: nyomott áron kínálja szépen szóló megoldásait, akár USB-s kivitelben is.

0

Letölthető az Opera Mini mobilos böngésző legújabb, 4.1-es változata

2008. május 13. 10:50

Rövid publikus bétatesztelést követően letölthető lett az Opera Software közkedvelt mobilos, javás böngészőjének, az Opera Mininek legújabb változata. A 4.1-es verzió főként sebesség terén hozott jelentős előrelépést, az apró alkalmazás villámgyorsan jeleníti meg a komplett weboldalakat szinte a legbutább mobiltelefonokon is.

0

Május végén jöhet a Firefox 3.0 kiadásra jelölt változata

2008. május 13. 09:54

A Mozilla befagyasztotta a Firefox 3.0 RC1 kódját, amelyet május végén ki is ad. A nyílt forrású böngésző mögött álló szervezet szerint mintegy 1,2 millió felhasználóhoz szeretnék eljuttatni a kiadásra jelölt előzetest, hogy a lehető legtöbb visszajelzést, észrevételt gyűjtsék be a végleges verzió júniusra ígért megjelenése előtt.

0

Elképesztő méretű szuperszámítógépeket szállít a NASA-nak az SGI

2008. május 9. 15:35

Hatalmas szuperszámítógépes klaszter szállítására nyert megbízást az SGI. A múlt évtizedben sokkal szebb időket is megélt vállalat a NASA egy meglévő installációját egészíti majd ki, mellyel együtt a világ egyik legnagyobb számítási teljesítményét éri majd el.

0

Meghódítják a világot az olcsó noteszgépek

2008. május 9. 11:37

A kategóriateremtő ASUS Eee PC-ből és a hozzá hasonló szuperolcsó noteszgépekből tavaly még csak 500 ezer darab fogyott, de 2012-ben már 9 millió gép eladása várható 3 milliárd dollár értékben. Az IDC elemzőcég ebbe a kategóriába azokat a 7-10 hüvelykes kijelzővel szerelt, 500 dollárnál olcsóbb noteszeket sorolja, amelyek teljes operációs rendszerrel rendelkeznek, külső alkalmazások is futnak rajtuk, illetve vezeték nélküli hálózati vezérlőt tartalmaznak.

0

Új technológia tenné elérhetővé a SED-FED televíziók megjelenését

2008. május 9. 09:27

[TechnologyReview] Az Illinois Egyetem kutatói új, egyszerű gyártástechnológiát fejlesztettek ki, mellyel valóra lehet a jövőben váltani az úgynevezett field-emission displays, azaz FED-kijelzőkkel kapcsolatos álmokat. Kyekyoon Kim és Hyungsoo Choi 70-250 nanométeres réz elektronágyúkat képes a technológiával növeszteni bármilyen felületre.

0

Olcsó SSD meghajtókat jelentett be a Super Talent

2008. május 8. 15:28

A Super Talent három új SSD meghajtót jelentett be, melyek nem sebességük, hanem alacsony fogyasztói áruk miatt lehetnek sikeresek. A három új modell 30, 60 és 120 gigabájtos tárterületet kínál, az SSD-piacon meglepően alacsony árakon.

0

Kína már 2010-ben üzembe helyezné saját műholdas navigációs rendszerét

2008. május 8. 14:54

[vnunet] A Toulouse-ban tartott Space Show rendezvényen kínai illetékesek bejelentették, hogy az ország saját műholdas navigációs rendszert állít üzembe 2010-re, részben konkurálva az amerikai GPS-szel és az éppen épülő Galileóval. A közeli időpont feszített menetrendet tükröz, melyet alátámaszt négy, már üzembe is helyezett, működő navigációs műhold.

0

Felrúgta szerverpiaci terméktervét az AMD, új mikroarchitektúra sehol sincs

2008. május 8. 12:58

Az alig néhány hónappal ezelőtt prezentáltakhoz képest felrúgta szerverpiaci terméktervét az AMD, mely lépéssel egyszerre ismerte el baklövéseit, és próbált egy kiszámíthatóbb, hitelesebb jövőt felrajzolni -- a vállalat ennek érdekében láthatóan feláldozott rövidtávú versenyképességéből.

0

Rendkívül veszélyes, új internetes kártevők a Sunbelt toplistájában

2008. május 8. 12:46

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a Sunbelt Threat Research Center megjelentette új toplistáját, melyet a 2008 márciusában regisztrált internetes kártevők kétes népszerűségéből állítottak össze. A lista a CounterSpy kémprogram-eltávolítót használó és a Sunbelt ThreatNet káros alkalmazások elleni hálózatban résztvevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján készítik el.

0

Újabb epizód készül a legendás Doomból

2008. május 8. 12:18

Az id Software megerősítette a pletykákat, és hivatalosan is bejelentette a Doom 4 fejlesztését. Az id legutóbbi játékaitól (Quake 4, Enemy Territory: Quake Wars) eltérően a Doom 4-et házon belül fejlesztik, ennél több részlettel azonban nem szolgált a cég, így egyelőre nem lehet tudni, a program mikor jelenik meg és milyen platformokon lesz elérhető.

0

A Hitachi szállítja legújabb noteszgép-merevlemezét

2008. május 8. 09:41

A Hitachi tegnaptól szállítja legújabb 2,5 hüvelykes merevlemezét, mely 320 gigabájtnyi adat tárolására elegendő kapacitású. Az új tároló tányérjai 7200 fordulatot tesznek meg percenként és 22 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak a korábbi modellhez képest.

0

Távolról is 'kikapcsolható' lesz a Fujitsu adatokat titkosító merevlemeze

2008. május 8. 09:37

[TechOn] Nem csak az okosabb telefonokat lehet ezentúl távolról törölni lopás esetén: a számítógépek számára BIOS-t fejlesztő Phoenix Technologies a Fujitsuval közösen egy olyan megoldáson dolgozik, amellyel a cég új merevlemezét is erre lehet távolról utasítani. A rendszer lelke persze a Fujitsu 2,5 hüvelykes mobil merevlemeze, amely hardveresen titkosítja az adatokat.

0

Megérkezett az OpenOffice.org 3 bétája

2008. május 7. 19:41

Bejelentették az OpenOffice.org 3-as verziójának bétáját, így megkezdődhet a méltán népszerű ingyenes irodai programcsomag nyilvános tesztelése. Az új változat divatosabb megjelenéssel, gazdagabb fájlformátum támogatással és szerkesztési extrákkal gazdagodott.

0

Újabb scriptnyelv webalkalmazásokhoz: jön a JavaFX

2008. május 7. 15:26

A JavaOne konferencián a Sun bejelentette a JavaFX technológiát, amely egy újabb, az asztali gépeken futó szoftverekhez hasonló élményt nyújtó webalkalmazások (Rich Internet Application, RIA) létrehozására szolgáló eszköz.

0

Lengyel győzelem a BME 24 órás programozóversenyén

2008. május 7. 11:54

Lengyel sikert hozott a nyolcadik BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny döntője, ami vasárnap reggel ért véget. A győztes qwertY csapat mellett két svéd együttes állhatott fel a dobogóra, a legjobb magyar trió a negyedik helyet szerezte meg.

0

Tipikus trükkel próbálják megszerezni a Google AdWords hirdetők számláit

2008. május 6. 14:43

[Techworld] Tipikus adahalász támadás érte a Google AdWords hirdetőit az elmúlt hetekben, egy kéretlen levéláradattal azokat próbálják személyes adataik, belépési nevük és jelszavuk kiadására buzdítani, akik használják a Google eme szolgáltatását. A módszer jól ismert, az adathalász oldal pedig igen jó hamisítvány.

0

Szövetségesekre talált az Intel a 450 milliméteres szeletek bevezetésében

2008. május 6. 14:36

Szövetségeseket szerzett magának az Intel a 450 milliméteres szilíciumszeletekre történő migrációhoz. A világ legnagyobb chipgyártója a második Samsung Electronicsot és a világ vezető szerződéses gyártóját, a TSMC-t állította maga mellé, mellyekkel közösen egységes szabványokat és ütemtervet dolgoznak ki.

0

Tenyérnyire zsugorította komplett üzemanyagcelláját a Sony

2008. május 5. 16:49

[TechOn] Tenyérnyi méretűre csökkentette komplett üzemanyagcellája méretét a Sony. A működő, akár már kereskedelmi forgalomban kapható mobil lejátszókhoz, készülékekhez is megfelelő prototípust Atlantában, a Small Fuel Cells 2008 rendezvényen mutatták be.

0

Natívan támogatja a Silverlightot a Microsoft Expression Studio 2

2008. május 5. 15:38

[Techworld] Frissített segédeszközökkel támogatja a multimédiás tartalmak és weboldalak fejlesztőit a Microsoft: az Expression Studio 2 minden egyes komponense natívan is támogatja már a Silverlight technológiát. A Silverlight a Microsoft válasza az Adobe Flashre.

0

Jóval hosszabb üzemidőt ígérnek a notebookok számára az ezüst-cink akkumulátorok

2008. május 5. 13:32

[TechWorld] Jelentősen nőhet azoknak a noteszgépeknek az üzemideje, melyet a ZPower új, ezüst-cink akkumulátoraival szerelnek. A cég szerint augusztustól több nagy gyártó is ezekkel az akkumulátorokkal szállítja majd ultrahordozható noteszgépeit, bár azt nem voltak hajlandóak elárulni, mely vállalatok próbálkoznak ezzel a megoldással.

0

Kihátrált a Yahoo! megszerzéséből a Microsoft, de nem adja fel a Google elleni harcot

2008. május 5. 13:08

Visszavonta a Yahoo!-ra tett felvásárlási ajánlatát a Microsoft szombaton, beváltva ezzel Steve Ballmer korábbi ígéretét, mely szerint készek egyedül is folytatni online tevékenységüket. A tárgyalások során a szoftveróriás hajlandó lett volna az eredetinél magasabb árat is fizetni, megegyezés azonban a Yahoo! vezetőségének ellenállása következtében nem jöhetett létre, és ezt látva a Microsoft inkább visszavonulót fújt.

0

Nanotechnológiának köszönhetően nőhet az OLED-kijelzők élettartama

2008. május 5. 11:34

[DailyTech] A bűvös, varázsos, lassan aloe vera kategóriájú, azaz mindenre jó nanotechnológia segíthet a szerves kijelzők egyik utolsó nagy problémájának megoldásában is: a vízgőz, pára, a levegő nedvességtartalmának élettartamot drasztikusan csökkentő, oxidációs, korróziós hatásának legyőzésében.

0

Öt sebezhetőséget javítottak a Thunderbird levelezőben

2008. május 5. 11:17

A Thunderbird levelező karbantartását végző Mozilla Messaging kiadta a népszerű nyílt forrású e-mail kliens legújabb változatát, amelyben öt kisebb hibát javítottak. A Tunderbird a Firefox motorját használja a HTML formátumú levelek megjelenítéséhez, a 2.0.0.14 verzióban olyan sebezhetőségeket javítottak, amelyeket a böngészőben már márciusban orvosoltak.

0

A HP Labs kutatói megtalálták a 37 éve leírt áramköri alapelemet, a memrisztort

2008. május 5. 10:49

[IEEE Spectrum] Évtizedekkel ezelőtt megjósolt tudományos áttörést értek el a HP Labs kutatói, akiknek a világon elsőként sikerült memória rezisztort, azaz memrisztort kikísérletezniük. Az áttörés középtávon a jelenleginél sokkal gyorsabb és olcsóbb nem-felejtő memóriák gyártását teszi lehetővé, hosszabb távon pedig az emberi agyhoz hasonló áramkörök létrehozásához szolgálhat segítségül. Az újdonságról a Nature magazin májusi számában lehet olvasni.