Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 3. 08:39

Fájlcserélőkről már letölthető a Windows 7 előzetese

Alig néhány órával azután, hogy a Microsoft elérhetővé tette a fejlesztők számára készülő új operációs rendszerének, a Windows 7-nek az előzetes változatát, máris megjelent a letöltőoldalakon és fájlcserélő rendszerekben, hónapokkal megelőzve a nyilvános bétaváltozat érkezését.

[HWSW] Alig néhány órával azután, hogy a Microsoft elérhetővé tette a fejlesztők számára készülő új operációs rendszerének, a Windows 7-nek az előzetes változatát, máris megjelent a letöltőoldalakon és fájlcserélő rendszerekben, hónapokkal megelőzve a nyilvános bétaváltozat érkezését.

Az illegális film-, játék-, és programmegjelenéseket követő információs oldal, az nForce.nl adatbázisa szerint a Microsoft Windows 7 32 bites változata még október 29-én bukkant fel először, míg a 64 bites verzió másnap, október 30-án. Így a Microsoft hivatalos bejelentése után mindössze egy, illetve két napra volt szükség ahhoz, hogy a hivatalosan csak a fejlesztők és tesztelők számára elérhetővé tett operációs rendszer gyakorlatilag teljesen nyilvánossá váljon. A nagyobb és nyitott Bittorrent-oldalak mint a PirateBay vagy a Mininova már sokezer letöltést regisztráltak.

Az információs fájlból kiderül, hogy a feltöltött anyag nem egy tört változat, hanem pontosan ugyanaz az ISO-fájl, amit a Microsoft a bennfentesek rendelkezésére bocsátott. A lemezkép mindössze 2,7 gigabájt (a 64-bites 3,4 GB) helyet foglal, a telepítéshez pedig semmi másra nincs szükség, mint a kicsomagolt ISO-fájlt kiírni DVD-re, lefuttatni a telepítőt, a termékaktivációs kulcs helyét pedig egyszerűen üresen hagyni.

A beszámolók szerint operációs rendszer a telepítés során 12 gigabájt helyet igényel, és elméletileg szerényebb hardverrel is megelégszik, mint a Windows Vista: a Windows 7 vállalhatóan fut az erősebb netbookokon is, a minimum követelmény 1,5 GHz-es processzor és a 512 megabájt memória. Az internetre felkerült változat a fórumhozzászólások tanúsága szerint egy valóban működő Windows 7 Ultimate pre-beta Build 6801 változatot telepít, de híresztelések szerint a TechNet-előfizetők közül sokan már november végén hivatalos Béta 1 változatot kaphatnak.

A Windows 7 bemutatója hivatalosan múlt hét kedden volt a Los Angeles-i Microsoft PDC-n, és a szoftver előzetesét a konferencia összes résztvevője megkapta, így nem meglepő, hogy a program hamar elérhetővé vált lényegében bárki számára. A Microsoft minden valószínűség szerint számított arra, hogy a pre-beta változat felkerül az internetre, hiszen korábban több szoftvere is, mint az IE 8, a Windows Vista SP1 és az XP SP3 is hamarabb volt elérhető fájlcserélőkön keresztül, mint a hivatalos forrásokból.

Ennek fényében nem is várható, hogy a Microsoft jogi lépéseket tenne a felelősök felkutatására, mint ahogy az Apple tette anno az OS X 10.5 esetében. Igaz a publikus bétatesztelés csak 2009 elején kezdődik majd a Microsoft hivatalos közlése szerint, de liberálisan gondolkodva, a nyilvánosságra került változat nagyobb mennyiségű tesztelőt, alaposabb vizsgálatot, részletesebb visszajelzéseket és kifinomultabb véleményeket jelent majd a vállalatnak, mielőtt a funkcióstop fázisáig elérnének.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról