Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 20. 11:12

Küszöbön a Silverlight nyílt forrású változatának, a Moonlightnak a megjelenése

Két éve kötötte sok vitát kiváltó együttműködési megállapodását a Microsoft és a Novell. Az évforduló apropóján a cégek bejelentették a Silverlight interaktív médiapltatform nyílt forrású változatának, a Moonlightnak az első bétáját, valamint a System Center Operations Manager 2007 R2-höz készített Advanced Management Pack for SUSE Linux Enterprise elérhetőségét.

[HWSW] Két éve kötötte sok vitát kiváltó együttműködési megállapodását a Microsoft és a Novell. Az évforduló apropóján a cégek bejelentették a Silverlight interaktív médiapltatform nyílt forrású változatának, a Moonlightnak az első bétáját, valamint a System Center Operations Manager 2007 R2-höz készített Advanced Management Pack for SUSE Linux Enterprise elérhetőségét.

A Silverlight nyílt forrású változatának, a Moonlightnak az alapja a Microsoft .Net keretrendszer nyílt forrású alternatívája, a Mono, amelyet a Novell irányítása alatt készít Miguel de Icaza és csapata. A Moonlight a Silverlighttól eltérően nem csak böngészőben működik, hanem önállóan is, így akár multimédiás "widgetek" megjelenítésére, futtatására is alkalmas lehet. A szoftver bétáját egyelőre még nem lehet letölteni, a projekt hivatalos weboldalán csupán annyi olvasható, hogy hamarosan elérhető lesz. A Moonlight a Silverlight 1.0 verziójával kompatibilis, a 2.0 verziót támogató Moonlight 2.0 első alfaverzióját 2009 márciusára ígérik.

A korábban Windows Presentation Foundation/Everywhere kódnéven ismert Silverlight 1.0-s verziója tavaly szeptemberben érkezett, a 2.0-s változat pedig a múlt hónapban vált elérhetővé. Az Adobe Flash riválisaként érkező szoftver az internetezésre használt PC-k 25 százalékán már megtalálható -- ezt hatalmas sikerként értékeli a Microsoft. A jövő év elején megjelenő újabb, hármas változat egyik, leginkább a tartalomszolgáltatók számára hasznos és érdekes újítása a H.264-es videotömörítési kodek és a hangsávok, zenék tömörítésére alkalmazott AAC kodek támogatása lesz. A Silverlight platform ezzel utat nyithat a tartalomszolgáltatók számára a jelenleginél jobb minőségű video- és audio-jelfolyamok közvetítésére.

A Novell emellett kiadta a System Center Operations Manager 2007 R2-höz szánt felügyeleti csomagját, ami lehetővé teszi SUSE Linux Enteprise Servert futtató kiszolgálók menedzselését a Microsoft saját felügyeleti szoftveréből. Ez a képesség olyan vállalatoknak lehet hasznos, amelyek Windows és SUSE Linuxot is használnak -- Susan Heystee, a Novell stratégiai kapcsolatokért felelős vezetője szerint a két cégnek már 200 közös ügyfele van.

A Novell felügyeleti csomagjának telepítése után a SUSE Linux Enterprise Servert üzemeltető vállalatok közvetlenül a System Center Operations Manager 2007 R2-ből követhetik nyomon kiszolgálóik állapotát, illetve az azon futó egyes szolgáltatások (BIND, DNS, DHCP, LDAP, NFS, SUSE tűzfal és nyomtatás) státuszát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról