Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 17. 15:43

Egyelőre nem kell a Google Docs-tól tartania a Microsoftnak

A Microsoft Office-nak nem a Google Docs-tól, hanem az OpenOffice-tól kell leginkább tartania -- derül ki abból a felmérésből, amelyet az amerikai ClickStream Technologies készített a különféle irodai csomagok népszerűségét vizsgálva. A Google online szolgáltatásként elérhető szövegszerkesztőjénél és táblázatkezelőjénél még a Corel WordPerfect is népszerűbb, legalábbis az Egyesült Államokban.

[HWSW] A Microsoft Office-nak nem a Google Docs-tól, hanem az OpenOffice-tól kell leginkább tartania -- derül ki abból a felmérésből, amelyet az amerikai ClickStream Technologies készített a különféle irodai csomagok népszerűségét vizsgálva. A Google online szolgáltatásként elérhető szövegszerkesztőjénél és táblázatkezelőjénél még a Corel WordPerfect is népszerűbb, legalábbis az Egyesült Államokban.

Nem vonzó a Google Docs

Az otthoni felhasználók körében toronymagasan a Microsoft Office a legnépszerűbb irodai csomag, a felmérésben résztvevő felhasználók 51 százaléka használja a Wordöt szövegszerkesztésre. A második legnépszerűbb szövegszerkesztő a Windowsba épített Notepad, OpenOffice-t csak a válaszadók 5 százaléka használ, a Google Docs-ot pedig csak 1 százalékuk. A táblázatkezelők terén is kiütéssel győz a Microsoft, a megkérdezettek 26 százaléka használta az Excelt, míg a Google Spreadsheets-et 0,3 százalékuk.

A felmérésből az is kiderül, a Google Docs-ot a legtöbben az Office kiegészítéseként használják -- a Docs-felhasználók 68 százaléka a Wordöt is használ, és vélhetően a Google segítségét csak a dokumentumok megosztásához veszi igénybe, a szerkesztéshez nem. Ezzel szemben az OpenOffice-felhasználók 74 százaléka rá se néz a Microsoft termékére.

A ClickStream Technologies által szolgáltatott adatokból az is kiderül, hogy a Word és az Excel nem csak a leggyakrabban használt szövegszerkesztő és táblázatkezelő, hanem a leghosszabb ideig is ezeket használják -- a felhasználók rendre 16 és 18 percet töltenek el bennük átlagosan, míg az OpenOffice-ban 9 percet, a Google Docs-ban mindössze 3 percet és jóval kevesebbet is kattintanak.

Jön a webes Office

Sokan vélik úgy, hogy a Microsoft Office első számú kihívója a Google Docs, azonban az eredmények azt mutatják, a redmondiaknak inkább az OpenOffice-tól kell tartaniuk. Steve Ballmer, a Microsoft első embere egyenesen primitívnek nevezte a Google szolgáltatását. A Google Documentsnek "nagyon primitív képességei vannak csupán, még egy lábjegyzetet sem lehet beszúrni a szövegszerkesztőjében" -- mondta Ballmer, aki szerint az OpenOffice és a StarOffice ma nagyobb kihívás, komolyabb ellenfél, mint a Docs vagy a Spreadsheets.

A Microsoft az október végi Professional Developers Conference-en demonstrálta az Office 14 webes képességeit. A Windows 7-tel egyszerre érkező új irodai csomag legfontosabb komponensei (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) webalkalmazás formájában is elérhetőek lesznek, az asztali szoftverekéhez megszólalásig hasonlító külsőt és közel azonos szolgáltatásokat biztosítva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról