dev archívum - 2008 július

2008
július

0

Elég gyors lehet a Nano az Intel ellen

2008. július 31. 14:52

Napvilágot láttak a VIA következő generációs processzorának első tesztjei, melynek piaci szereplésétől a chipsetpiacról kihullott cég jövője függ. Az első tesztek azonban sajnálatos módon a netbookokba és olcsó PC-kbe szánt Nano chipet többnyire olyan számításintenzív kódokkal vizsgálták, melyekkel a felhasználók többségénél biztosan nem találkozik, valamint hiányzott az egyik fő piaci ellenfél, a Celeron M -- ez utóbbit elméleti közelítéssel próbáltuk pótolni.

0

Tesztelők kerestetnek az Internet Explorer 8 második bétájához

2008. július 31. 14:09

Kibővítené az Internet Explorer böngésző új, nyolcas változatának bétatesztelői körét a Microsoft. Az IEBlog fejlesztői blogon megjelent felhívás szerint eddig csak azok vehettek részt a tesztelésben, azok küldhették el közvetlenül visszajelzéseiket az IE fejlesztői csapatnak, akik a Microsoft Connecten keresztül csatlakoztak az IE8 Technical Beta programhoz -- a szoftvercég a böngésző második bétájának közelgő megjelenésével azonban változtatni kíván ezen a gyakorlaton.

0

Még idén többszörösére gyorsul a Firewire interfész

2008. július 31. 09:38

[TG Daily/HWSW] Ha minden az eredeti tervek szerint alakul, még az idei évben felkerülhetnek a boltok polcaira az első olyan termékek, melyek az IEEE 1394, vagy ismertebb nevén Firewire szabvány legújabb, a korábbiaknál lényegesen gyorsabb adatátvitelt ígérő változatával kompatibilisek. A szabványalkotó testület a napokban elfogadta ugyanis az IEEE 1394-2008 szabványt, mely a már meglévő rendszer alapjain teljes visszamenőleges kompatibilitást nyújt, miközben a jelenlegi sebességértékek négyszeresét-nyolcszorosát hozza.

0

Soron kívüli biztonsági javítást kell kiadni a WebLogic Server kritikus hibájára

2008. július 30. 09:09

Soron kívüli biztonsági frissítést kénytelen kiadni az Oracle a WebLogic Server és WebLogic Express alkalmazásszerverekhez, mivel azokban egy távolról kihasználható sebezhetőségre bukkantak, amelyet kihasználva támadók tetszőleges kódot futtathatnak. A sérülékenységet kihasználó mintakódok már az interneten terjednek.

0

A korábbinál nagyobb részletességet és jobb színkezelést ígér az OKI új LED-nyomtatója

2008. július 29. 16:50

Az OKI Printing Solutions piacra dobta új, nagy teljesítményű C9850-es színes LED-nyomtató sorozatát. A beépített EFI Fiery System 8e vezérlőegységnek és a mikrofinomságú High Definition tonerének, valamint a ProQ4800-as többszintű technológiának és az 1200x1200dpi felbontásnak köszönhetően nagyobb színmélységgel és színhűséggel kecsegtet az új modell.

0

A Matsushita is százmilliókat öl az OLED-ek fejlesztésébe

2008. július 29. 14:59

[Nikkei/HWSW] Három éven belül, 2011-ben megkezdené a nagyobb képátlójú, 40 hüvelykes OLED-panelek tömeggyártását a Matsushita Electic Industrial. A cégnél az ehhez szükséges beruházásokat 100 milliárd japán jenre, azaz napi árfolyamon számítva nagyjából 136 milliárd forintra becsülik -- áll a Nikkei mai riportjában.

0

Esélytelen a kínaiak HD DVD alapú lemezformátuma

2008. július 29. 11:45

Globális szinten valószínűleg nem jelent ellenfelet a Blu-ray-nek, de még csak arra sincs esély, hogy új életet leheljen a tavasszal hirtelen elhalálozott HD DVD lemezformátumba az a kínai szabvány, mely a Toshiba által kreált és a DVD Forum pártfogásában álló kék lézeres formátumra épít. A China Blue High-definition (CBHD) szabványnak megfelelő első lemezek és lejátszók az év végén kerülhetnek a boltokba -- de csak Kínában.

0

BIOS-frissítéssel orvosolja az NVIDIA grafikus chipek túlmelegedését a Dell

2008. július 28. 09:47

A Dell BIOS-frissítést adott ki számos noteszgépéhez, amelyek NVIDIA grafikus chipet tartalmaznak. Amint arról lapunk is beszámolt, a kaliforniai chipgyártó július elején közölte, hogy egyes mobil videovezérlői a tokozáshoz használt anyag hibájából a hőstressz miatt felmondhatják a szolgálatot.

0

Már a Dell Latitude XT-ken is elérhető az innovatív multitouch interfész

2008. július 25. 11:28

[Reg Hardware/HWSW] Nem kell a Windows 7 megjelenéséig várniuk a Dell idén év elején piacra dobott, érintőkijelzős noteszgépével rendelkező felhasználóknak, ha számítógépükkel használni akarják az innovatív, több ujjal vezérelhető multitouch interfészt. A Latitude XT konfigurációkhoz most megjelent firmware-frissítéssel egyszerűbben végezhető a zoomolás, a scrollozás és más, a képek mozgatására, manipulálására irányuló műveletek.

0

Több mint 200 megabites letöltés LTE mobilhálózaton

2008. július 24. 15:51

[Nikkei Electronics/HWSW] A nyilvánosság előtt elsőként demonstráltak LTE-hálózatot a napokban. Japán legnagyobb mobilszolgáltatója, az NTT DoCoMo a Wireless Japan 2008 vásáron mutatta be az általa Super3G-nek titulált technológiát, mely egyúttal a 4G alapjául szolgálhat.

0

Már holnap megérkezhet a Firefox 3.1 első előzetese

2008. július 24. 11:42

Akár már holnap megjelenhet a Mozilla Firefox 3.1 első előzetese. A böngésző új változatában azok a funkciók kapnak helyet, amelyeket a Firefox 3 júniusi premierjére már majdnem elkészültek, de végül kimaradtak belőle. Az előzetes még csak egy alfaváltozat, éles használatra semmiképp sem ajánlott.

0

Az optikai hozzáférések felfutásának küszöbén állunk?

2008. július 23. 18:00

[Nikkei Electronics Asia/HWSW] Öt év alatt több mint megkétszereződik az optikai kapcsolaton netezők aránya, becsli az Ovum telekommunikációs tanácsadó vállalat. Egyes országokban az optika már megkezdte a rézalapú xDSL kiszorítását.

0

A Sunnak mindegy, hogy LAMP, SAMP vagy WAMP

2008. július 23. 13:32

[InfoWorld/HWSW] A portlandi OReilly Open Source Convention (OSCON) rendezvényen a Sun Microsystems bejelentette a Web Stacket , amely egy platformfüggetlen szoftvercsomag webalkalmazások és weboldalak létrehozásához.

0

Felgyorsul a Wireless Home Digital Interface fejlesztése -- eltűnhetnek a kábelek a nappaliból

2008. július 23. 11:26

Számos nagy iparági szereplő közreműködésével még idén befejeződhet a Wireless Home Digital Interface (WHDI) szabványosítási folyamata. Ez a rendszer -- ha időben elkészül és sikerül megvetnie a lábát a piacon -- teljesen kiválthatja a HDTV-ket, erősítőket, videolejátszókat (DVD-k, Blu-ray lejátszók) és más szórakoztatóelektronikai berendezéseket összekötő kábeldzsungelt.

0

Elindult az első európai P2P-alapú műsortovábbító rendszer tesztüzeme

2008. július 22. 14:58

[BBC/HWSW] Az elsősorban a tengerentúlon sikeresen működő Joost mintájára akarják létrehozni Európai tartalomszolgáltatók és műszaki szakemberek a kontinens saját peer-to-peer (P2P) alapú, szolgáltatófüggetlen IP-televízióját a P2P-Nextet. A napokban indult kísérleti adás az eddig több mint 19 millió eurós EU-támogatást kapott projekt legfőbb zászlóvivőjének számító BBC ötperces időjárásjelentését adja video on demand (VOD) alapokon felvételről, valamint egy amsterdami webkamera élőképét közvetíti.

0

A Toshiba 400 gigabájtos merevlemezt is kínál noteszgépekbe

2008. július 22. 12:53

A Toshiba a napokban jelentette be új 2,5 hüvelykes merevlemezét, mely 9,5 milliméteres magasság mellett kínál 400 gigabájt kapacitást, nemcsak a noteszgéptulajdonosoknak. Az új meghajtóban két lemeztányér található, melyek 7200-as fordulaton pörögnek.

0

Ideje másképp tesztelni a víruskeresőket!

2008. július 22. 11:52

A VirusBuster víruslaborjának vezetője, Szappanos Gábor is tagja lett az Anti-Malware Testing Standards Organizationnek (AMTSO), amely a kártevők ellen védő szoftverek tesztelésére dolgoz ki irányelveket, szabványokat.

0

Új technológia csökkentheti az LCD-k fogyasztását

2008. július 21. 12:17

[Ars Technica/HWSW] A jelenleg széles körben elterjedt LCD-technológia alapjaira építő, a mostani paneleknél jóval hatékonyabb kijelzőket lehetne építeni azzal az új módszerrel, melynek fejlesztését a Microsoft és a Washingotni Egyetem szakemberei közösen végzik.

0

Boltokban a Sony első BD-Live kompatibilitást ígérő asztali Blu-ray lejátszója

2008. július 18. 13:47

A héten megjelent a tengerentúli elektronikai boltok, szakáruházak kínálatában a DVD trónjára törő Blu-ray szabvány legfőbb pártfogójának számító Sony új generációs asztali Blu-ray készüléke, mely a cég választékában elsőként támogatja az interaktív bónusztartalmak online elérését. Azaz csak támogatni fogja, az erre a képességre felkészítő mikrokód ugyanis még nem készült el a Sonynál.

0

Veszteség és vezérváltás a folyamatos stratégiai átalakuláson áteső AMD-nél

2008. július 18. 12:43

A vártnál némileg rosszabb második negyedéves eredményekről számolt be az AMD, miután új termékbevezetései egyelőre kevéssé fejtették ki hatásukat. A vállalat erőteljesen dolgozik azon, hogy csökkentse költségeit, leválasztja magáról stratégiai jelentőséggel nem bíró tevékenységeit, és ígéri, rövid időn belül fellebbenti fátylát előkészületben lévő új működési modelljéről. Eközben Hector Ruiz azonnali hatállyal átadja az elnök-vezérigazgatói pozíciót Dirk Meyer korábbi operatív vezérigazgatónak, és az igazgatótanács élén dolgozik tovább a cég stratégiai átalakításán.

0

Örülhetett a gyenge dollárnak az IBM

2008. július 18. 11:00

A fejlődő piacokon elért sikereinek köszönhetően több mint ötödével nőtt az IBM profitja a második negyedévben. A Nagy Kék megemelte éves előrejelzését is.

0

A kedvezőtlen körülmények ellenére stabilan növekedik a Microsoft

2008. július 18. 09:33

A Microsoft a dotkom-láz óta nem növekedett ilyen gyorsan, a cég negyedik pénzügyi negyedévének bevétele 18 százalékkal múlta felül a tavalyit, miközben a nettó profit több mint 40 százalékkal növekedett. A világ legnagyobb szoftvergyártójának éves forgalma elérte a 60 milliárd dollárt.

0

Itt az Opera Mobile 9.5 első bétája

2008. július 17. 15:48

A februári bejelentés után öt hónappal megjelent az Opera webböngésző okostelefonokhoz fejlesztett változatának új változata. Az Opera Mobile 9.5 egyelőre az első bétaverziónál tart, a végleges változathoz képest hiányzik még néhány funkció, a felhasználók azonban így is képet kaphatnak az új változat nyújtotta, elsősorban az interfészt érintő fejlesztésekről, ha letöltik az ingyenes próbaváltozatot .

0

Közel 6 megabites feltöltési sebesség mobiltelefonnal -- tovább gyorsulhat az adatátvitel

2008. július 17. 12:35

Hamarosan kereskedelmi alkalmazásban is megjelenhet a HSPA Evolution, vagy HSPA+ néven is ismert 3G-s mobil szélessávú adatátviteli technológia, mellyel akár 42 Mb/másodperces letöltési és 22 Mb/másodperces feltöltési sebességek is elérhetők lesznek. Az Ericsson és a 3 Italia most az iparágban elsőként létesített már működő kereskedelmi hálózaton HSPA+ kapcsolatot.

0

Egyszer írható memóriakártya segítheti a törvényszékek és a hatóságok munkáját

2008. július 17. 10:01

A hatóságok, törvényszékek és más, kritikus feladatokat ellátó szerveknél használt, analóg kép- és hangrögzítőrendszereket leváltó digitális megoldások egyik legaggályosabb velejárója az adatok manipulálásának lehetősége -- ez a probléma már az analóg korszakban is problémássá, vagy éppen lehetetlenné tette például egy (mozgó)kép vagy hangfelvétel perdöntő bizonyítékként történő felhasználását. A SanDisk most, a könnyen manipulálható digitális adathordozók korszakában mégis megtalálta a megoldást erre a problémára, az egyszer írható memóriakártya, az SD WORM képében.

0

Erősen ajánlott biztonsági frissítés 64-bites Linux 2.6.25 kernelekhez

2008. július 16. 15:37

A stabil Linux kernelt karbantartó csapat erősen ajánlja, hogy a 64-bites x86 (x86-64) platformon többfelhasználós Linux-környezetet futtatók azonnal frissítsék a 2.6.25 verziójú rendszermagot, ugyanis egy hiba lehetővé teheti helyi felhasználók számára jogosultsági szintjük megemelését.

0

A Suntól már a rossz hír is jó hír

2008. július 16. 14:07

Pozitívan reagált a tőzsde a Sun Microsystems tegnapi bejelentésére, amely szerint a negyedik negyedéves bevétel alacsonyabb lesz a tavalyinál, a nyereség viszont magasabb. A cég papírjai idén több mint 50 százalékot vesztettek értékükből, tegnap, a tőzsde zárása utáni kereskedésben hirtelen 13 százalékkal erősödött az árfolyam.

0

A Nintendo marad az eddigi stratégiánál, a Sony videokölcsönzőt nyitott

2008. július 16. 12:53

A bemutatott újdonságok és fejlesztések tálalását tekintve sem a Sony, sem a Nintendo nem tudta túllicitálni az E3 szakkiállítás nulladik napján tartott Microsoft sajtókonferenciát: a két japán cég tegnapi bemutatóján többek közt kiderült, hogy a Sony a redmondiak árcsökkentési stratégiáját követi (vagy fordítva), a Nintendo pedig lényegében senkitől nem zavartatva továbbra is innovatív és újszerű partijátékokkal látja el az alkalmi játékosokból álló közönséget.

0

Használhatatlanná teszi a lopott notebookot az új Intel vPro

2008. július 15. 17:28

Tovább okosodnak az Intel beágyazott felügyeleti és biztonsági eszközei, melyeket vPro név alatt gyűjt a vállalat. Az újítások között a legérdekesebb talán az a lopás elleni megoldás, mely nemcsak nagyobb szervezetek, hanem akár kis cégek és egyéni felhasználók számára is hasznos lehet. Korábbi információk alapján csak év végén vagy jövőre bukkantak volna fel az ilyen képességű notebookok, azonban most úgy tűnik, a jövő hónapban érkező Centrino 2 vPro már tartalmazhatja a technológia első iterációját -- bár az információk némileg ellentmondásosak jelenleg.

0

A hanghívás és az adatroaming mellett az Unió letörné a külföldről küldött SMS-ek árát is

2008. július 15. 16:07

Szakadatlanul ostorozza az európai mobilszolgáltatókat Viviane Reding, az Unió távközlési biztosa. A Reuters szerint Reding októberben javasolni fogja egy olyan szabályozás életbe léptetését, amely 11 eurocentben, azaz mai árfolyamon 25 forintban maximálja a külföldi hálózatokból küldött SMS-ek árát. Jelenleg a külföldi hálózatokból küldött SMS-ek átlagos nettó ára 26 cent, a hazai szolgáltatók 34-46 centet (~79-106 forintot) számláznak .

0

Megérkezett az Intel új Centrino mobil platformja

2008. július 15. 09:38

Az Intel ma hivatalosan is útjára indította a Montevina kódnéven fejlesztett mobil platformját, amely végül a Centrino 2 nevet kapta. Bár a névben a teljes verzióváltás arra enged következtetni, hogy az előző generációs Centrinóhoz képest óriási változások történtek, valójában inkább kozmetikai jellegű frissítésről van szó. A Centrino 2 érkezése már csak azért sem akkora durranás, mert a platform elemeit már ismerhetjük, az egyetlen teljesen új alktrész a Wi-Fi és WiMAX hálózatokkal egyaránt kompatibilis vezeték nélküli hálózati vezérlő, ami viszont csak később lesz kapható.

0

Legalább százmilliószor írható flash memóriát fejlesztettek ki Japánban

2008. július 14. 16:03

[Nanowerk] Japánban olyan flash memóriacellát fejlesztettek ki, amely akár százmilliószor is újraírható, így az élettartama évtizedekben mérhető, szemben a mai megoldásokkal, amelyek intenzív (értsd: napi 24 órás folyamatos) használat mellett néhány év alatt elöregednek.

0

Csak látszat az Xbox 360 amerikai árcsökkentése

2008. július 14. 13:30

A Microsoft tegnap kiadott közleményében hivatalossá tette, amiről a múlt héten még csak pletykaszinten lehetett hallani: valóban csökken az Xbox 360 játékkonzol ára, igaz, csak az egyik modellé és az is csak a készlet erejéig. A jelenleg kapható, 20 gigabájtos merevlemezzel ellátott Xbox 360 Pro/Premium típust várhatóan augusztusban váltja egy nagyobb háttértárral ellátott változat, mely a régi, 349 dolláros fogyasztói áron kerülhet az amerikai és kanadai boltok polcaira.

0

Mélyponton az AMD, milliárdokat pazarolt el az ATI-ra

2008. július 14. 12:55

Újabb leírásra szánta el magát az AMD az ATI Technologies felvásárlásával kapcsolatban, ismét beismerve, hogy túl sokat fizetett a grafikus processzoraival ismertté vált kanadai cégért még 2006-ban. A sors iróniája, hogy minderre új, ütős Radeon családjának bevezetését követően kényszerült. A cég válsága súlyosabb lehet a 2002-esnél is.

0

Leárazta vadonatúj csúcskategóriás kártyáit az NVIDIA

2008. július 14. 09:44

Az NVIDIA jelentősen csökkentette vadonatúj, a mindössze pár hete bejelentett GeForce GTX grafikus chipjeire épülő kártyák ajánlott bolti árát. A 280-as csúcsváltozatot 649 dollárról 499 dollárra árazta le a cég, a felső-közép kategóriás 260-árt pedig 399 dollár helyett 299 dollárt kell fizetni.

0

Meghökkentő módszerekkel spórol az energiával a Microsoft

2008. július 11. 15:13

[Techworld/HWSW] A zöld informatika meghonosításának legfontosabb akadálya, hogy az IT-vezetőkön senki se kéri számon a villanyszámlát, ezért nem érdekeltek a környezetbarát, energihatékony megoldások bevezetésében. A Microsoftnál ezt felsimerve most átalakították egyes vezetők jutalmazási módszerét, és az év végi prémiumot az energiahatékonyság növekedéséhez kötötték.

0

HD mindenek felett -- HD-képes termékek dömpingje a Kodaknál

2008. július 11. 15:13

Új, High Definition (HD) megjelenítésre és képalkotásra optimalizált termékek egész sorával bővítette ki kínálatát az Eastman Kodak, a vállalat, melynek számos egyéb meghatározó fejlesztés mellett a 35 milliméteres filmet, és a digitális fényképezőgépekben máig használt Bayer-szűrőt köszönhetjük.

0

Félvezetőipari áttörés: 25 nanométeres csíkszélesség érhető el egy új eljárással

2008. július 10. 15:43

A Massachussetts Institute of Technology (MIT) kutatói jelentős áttörést értek el a félvezetők gyártásához használt litográfia területén: egy új eljárás a segítségével 25 nanométeres csíkszélességet értek el. Összehasonlításképp: a jelenleg tömegtermelésben használt legmodernebb eljárás 45 nanométeres csíkszélességet alkalmaz.

0

Idén először magyar egyetemek, főiskolák is nevezhetnek a Ricoh és a Sun Java-fejlesztői versenyére

2008. július 10. 12:20

A Ricoh és a Sun Microsystems idén negyedszer rendezi meg közös Java-fejlesztői versenyét, amelyre most először hazai felsőoktatási intézmények is nevezhetnek. A feladat egy Ricoh multifunkciós berendezésen futó Java-megoldást fejleszteni, mely segítségével egy irodai berendezésből, korlátlan lehetőségekkel rendelkező integrált rendszer hozható létre.

0

Iparági összefogás az OLED-ek felfuttatásáért

2008. július 10. 10:48

Eddig példátlan iparági és kormányzati összefogás született Japánban az LCD-k egyik lehetséges utódjául elképzelt OLED-ek sorozatgyártásának elősegítésére, fellendítésére.

0

A Second Life mintájára hozott létre virtuális világot a Google

2008. július 9. 15:38

[WSJ/Los Angeles Times/HWSW] Tegnap új virtuális világgal bővült az interneten keresztül elérhető fiktív, közösségi hálóként üzemelő univerzumok sora -- ezek azok a világok, ahol a felhasználók az általuk megszemélyesített karakterrel könnyedén áttörhetik a valóság korlátait. A piac legújabb szereplője a számos webkettes szolgáltatásáról ismert Google.

0

A vevő diktáljon, ne az eladó - Yabe, a magyar fordított aukciós oldal

2008. július 9. 14:43

Fordított aukciós oldal indult nemrég a net magyar részén, ahol nem az eladó versenyezteti a vevőket, hanem egy egészséges piacgazdaság szellemében a vevő az eladókat. A Yabe, mely az eBay fordítottja, nem mást kíván elérni, minthogy hatékony eszközt adjon a piac kezébe, ahol a vevők pozíciói erősebbek. A yabe.hu oldalt egy magyar garázscég hozza létre és fejleszti folyamatosan.

0

Apple-termékeken dolgozik tovább a Segway műszaki vezetője

2008. július 8. 11:52

Az Apple terméktervezésért felelős vezetője lesz Doug Field, aki a két keréken guruló, magától egyensúlyozó Segway roller vezető műszaki tervezője, és egyben a Segway vállalat műszaki igazgatójaként dolgozott. A Segwaynél Field vezetésével dolgozott az a mérnöki csapat, amely a giroszkópon alapuló humán transzporter műszaki megvalósítását fejlesztette.

0

Ötven megapixeles digitális fényképezőgéppel készül a Hasselblad

2008. július 8. 10:33

Októberben kerülhet a boltokba a patinás svéd kameragyártó, a Hasselblad profiknak szánt, elsősorban stúdiómunkára ajánlott középformátumú digitális fényképezőgépe, a H3DII-50. Az újdonság szervesen illeszkedik a H3DII kameracsalád eddig megjelent tagjai közé, az új csúcsmodellel azonban minden eddiginél nagyobb részletességű képeket lehet készíteni -- a gép hátfala egy 50 megapixeles szenzort rejt.

0

Igáslovak jó áron: Lenovo ThinkPad T61 és Dell Latitude D630

2008. július 8. 09:15

A Montevina kódnéven ismert Centrino 2 megjelenése előtt egy héttel talán nem tűnik ésszerűnek Santa Rosa alapokra építő notebookok között válogatni, de éppen ez a váltás kínál lehetőséget arra, hogy kedvező ajánlatokat fogjunk ki a piacon a kifutó termékekre. Notebookok, melyek évek múlva is notebookok lesznek még.

0

Káoszt okozhat egy jogi hiba az amerikai szabadalmi világban

2008. július 7. 17:18

[The New York Times/HWSW] Egy alkotmányellenes eljárás az Egyesült Államokban az elmúlt 8 év során hozott szabadalmi ítéletek nagy részét érvénytelenítheti, számolt be nemrég a New York Times, ami hatalmas felfordulást eredményezhet a területen.

0

A Sony érdekeltségétől érkezhetnek jövőre az első nagyméretű FED-tévék

2008. július 7. 15:10

[Nikkei] A Sony lehet az első cég, amely a katódsugárcsöves és LCD-technológia előnyeit egyesítő Field Emission Display technológián alapuló tévét hoz forgalomba. Ha a multinacionális nagyvállalat érdekeltségébe tartozó, annak résztulajdonában levő Field Emission Technologies (FET) tartani tudja az ütemtervet, jövőre már meg is jelenhet az első készülék.

0

Négyszáz gigabájtot tárol a világ legnagyobb kapacitású Blu-ray lemeze

2008. július 7. 12:07

Elkészítette a világ eddigi legnagyobb kapacitású Blu-ray lemezét a japán Pioneer. A cég által kifejlesztett kéklézeres adathordozó-prototípus a jelenleg elterjedt megoldásokhoz viszonyítva akár tizenhatszor több adatot képes tárolni -- a tizenhat rétegen 400 gigabájt fér el.

0

Súlyos hiba miatt visszavonták a PlayStation 3 konzolok tegnap kiadott rendszerfrissítését

2008. július 3. 16:34

A Sony még a kiadás napján, azaz tegnap visszavonta a PlayStation 3 konzolgépekhez érkezett legújabb, 2.40-es verziószámot viselő rendszerfrissítést (firmware-t), miután több felhasználó is jelezte, hogy az új szoftver telepítése után az addig hibátlanul üzemelő gép furcsán kezdett működni, vagy éppen teljesen összeomlott. A rendszerfrissítés egyszerű folyamat, és ha megfelelő elővigyázatossággal végezték, a konzolok esetében eddig ritkán jelentett rizikófaktort, jóllehet egyes fórumokon időröl-időre felbukkannak rémtörténetek a telepítés után hibásan működő gépekről. Ez alkalommal viszont tényleg komoly problémák lehetnek a szoftverrel, a Sony ugyanis első ízben vont vissza rendszerfrissítést.

0

A felhasználók igénylik a gyorsabb Wi-Fi-t, közben lassan az új szabvány is elkészül

2008. július 3. 15:30

A vezeték nélküli számítógépes kommunikációs szabványokat kidolgozó Wi-Fi Alliance májusban fogadta el a 802.11n szabvány 4.0-s tervezetét, a korábbiaknál gyorsabb és nagyobb hatótávolságú vezeték nélküli adatcserét szavatoló technológia példátlanul hosszú ideig tartó fejlesztése tehát lassan a finishez közeledik. A végleges 802.11n szabványra épülő első eszközök azonban így is csak jó másfél év múlva jelenhetnek meg -- feltéve, hogy a szabványalkotóknak addig minden technikai problémát sikerül megoldaniuk, illetve képesek lesznek minden részletben megállapodni egymással.

0

Szemantikus keresőt vásárolt fel a Microsoft

2008. július 2. 18:20

Szemantikus keresőt vásárol fel a Microsoft. A Powerset bekebelezésétől a vállalat azt reméli, hogy olyan technológiát szerez, mellyel felvértezve saját keresőjét relevánsabb találatokkal szolgálhat a Google motorjánál.

0

A böngészők több mint harmada sebezhető

2008. július 2. 09:38

Az internetezőknek csak kevesebb mint kétharmada használja böngészőjét a legutolsó változatra frissítve -- derül ki egy friss felmérésből , amelyet a Zürichi Műszaki Egyetem, a Google és az IBM ISS készített.

0

A Google Calendarban akarnak jelszavakhoz jutni a csalók

2008. július 1. 12:41

Új adathalász támadás ütötte fel a fejét: adattolvajok a Google Calendarba érkező bejegyzésekben próbálják meg megszerezni a felhasználók loginját és jelszavait -- derül ki a szolgáltatáshoz kapcsolódó fórumból .

0

Sokba került a hamis Vuitton-termékek árverezése az eBaynek

2008. július 1. 11:30

Franciaországban egy bíróság 40 millió eurós kártérítés megfizetésére kötelezte az eBayt a Louis Vuitton Moet Hennessy által indított perben, mivel az aukciós weboldal lehetővé tette hamis LV-termékek árverezését. Az ítéletet az eBay megfellebbezte, azonban a kimeneteltől függetlenül várható, hogy több luxumárka is felbátorodik majd, és bepereli az aukciós portált.