Szerző: Koi Tamás

2008. november 4. 11:41

Az Apple vásárlói is megérzik a válságot -- borúlátó jóslat az iPhone forgalomcsökkenéséről

A pénzügyi válság hatására fellépő fogyasztáscsökkenés az Apple forgalmára is rányomja a bélyegét, így a cég egyik legsikeresebb termékének számító iPhone 3G okostelefonból is lényegesen kevesebbet kell gyártani az év végén, mint a harmadik negyedévben -- legalábbis ezt állítja egy elemző, aki lényegében a korábban felvázolt, meglehetősen borúlátó kilátásait erősítette meg tegnap.

[HWSW] A pénzügyi válság hatására fellépő fogyasztáscsökkenés az Apple forgalmára is rányomja a bélyegét, így a cég egyik legsikeresebb termékének számító iPhone 3G okostelefonból is lényegesen kevesebbet kell gyártani az év végén, mint a harmadik negyedévben -- legalábbis ezt állítja egy elemző, aki lényegében a korábban felvázolt, meglehetősen borúlátó kilátásait erősítette meg tegnap.

A harmadik negyedévi volumenhez képest akár 40 százalékkal is visszafoghatja az iPhone 3G okostelefonok termelését az Apple, miután a pénzügyi válság szülte kedvezőtlen gazdasági helyzet várhatóan a cég általában tehetősebbnek számító célközönségét is a költések visszafogására szoríthatja. Legalábbis így látja a helyzetet Craig Berger, az FBR Capital Markets nevű befektetési bank egyik elemzője, aki korábban többször is negatív képet festett az Apple várható piaci szerepléséről. Berger legújabb jóslatát ezúttal is meg nem nevezett források beszámolóira alapozta.

Az elemző egy hónappal korábban még tíz százalékos termeléscsökkenést prognosztizált, az azóta rosszabbra forduló gazdasági mutatók hatására azonban Berger szerint a gyártási mennyiség drasztikusabb visszafogására lesz kénytelen az Apple. A termelési volumen várható csökkentése az iPhone 3G komponenseit beszállító cégek számára is fájó kiesést jelenthet -- figyelmeztet Berger --, így a Broadcom, az Infineon és a Marvell is csökkenő forgalommal kell számoljon az utolsó negyedévben.

[+] Kipróbáltuk: Apple iPhone 3g -- I'm too sexy

Az FBR Capital Markets elemzőjének borúlátó jóslatát egyelőre gyakorlatilag senki nem osztja, több elemző jelentős forgalomnövekedésre számítanak a negyedik negyedévben -- ez ugyanakkor nem zárja ki, hogy a cég ugyanebben az időszakban visszafogja gyártását, tekintettel a kereskedelmi csatornák átfutási idejére. Az ünnepi szezonban boltokba kerülő készülékeket ugyanis nagy valószínűséggel már legyártották, a negyedik negyedévben készülő telefonok az első negyedévben kerülnek a boltokba -- ekkorra viszont a legtöbb szakértő komoly visszaeséssel számol az eladások terén.

"Még nem tudjuk, a gazdasági visszaesés hogyan érinti majd az Apple-t. De az eddigi történetünk legjobb termékportfóliójával, a legtehetségesebb dolgozókkal és az iparág legjobb ügyfeleivel szerelkeztünk fel. Ja, és van 25 milliárd dollár készpénzünk a bankban, adósságunk pedig nulla" -- mondta a társaság legutóbbi negyedéves eredménytájákoztatóján Steve Jobs elnök-vezérigazgató.

Az Apple a szeptember 30-án véget ért remek harmadik negyedévét elsősorban az iPhone 3G-nek köszönheti, amelynek piaci bevezetése erre az időszakra esett. A vállalat 6,9 millió okostelefont értékesített, többet mint korábban összesen. Az Apple korábban 10 millió iPhone értékesítését tűzte ki 2008-ra, ezt a célt ezzel el is érte. A mobiltelefonok értékesítéséből származó forgalom már közel felét adja az Apple teljes bevételének, a cég forgalom alapján máris a világ harmadik legnagyobb mobilgyártója a Nokia és a Samsung mögött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról