Szerző: Koi Tamás

2008. november 28. 16:38

Küszöbön a Firefox 3.1 második bétájának megjelenése

A várakozások szerint a jövő héten megjelenhet a Firefox webböngésző soron következő nagyobb frissítésének új tesztváltozata. A 3.1-es verziónak ez lesz a második bétája, de nem kizárt, hogy ezzel nincs vége a béták sorának és készül egy harmadik, utolsó tesztverzió is a programból. A fejlesztők szerint mindez nem jelenti azt, hogy a végleges kiadás az eredeti tervekhez képest csúszna.

[HWSW] A várakozások szerint a jövő héten megjelenhet a Firefox webböngésző soron következő nagyobb frissítésének új tesztváltozata. A 3.1-es verziónak ez lesz a második bétája, de nem kizárt, hogy ezzel nincs vége a béták sorának és készül egy harmadik, utolsó tesztverzió is a programból. A fejlesztők szerint mindez nem jelenti azt, hogy a végleges kiadás az eredeti tervekhez képest csúszna.

Jövő héten minden jel szerint elérhetővé teszi a Mozilla a Firefox webböngésző 3.1-es verziójának második bétáját. A szoftvercég FTP-oldalán tegnap óta elérhető a program kiadásra jelölt változata (úgynevezett nightly kiadás), mely immár minden olyan funkciót tartalmaz, melyet a cég 3.1-es verzióval vezetne be, így például elérhető benne az egyik legfontosabb fejlesztés, a TraceMonkey Javascript-motor, valamint a csak "pornómódként" aposztrofált privát böngészési funkció.

Előbbivel az oldalak renderelési sebességét tekintve immár felveszi a versenyt a Firefox a villámgyors oldalbetöltéséről híres, szeptemberben megjelent Google-böngészővel, a Chrome-mal – az előző bétában a TraceMonkey-t még kézzel kellett bekapcsolni a böngészőben, a Firefox 3.1 második bétájában azonban már alapértelmezettként bekapcsolva működik az új motor.

A másik fontos új funkciót, a privát böngészést bekapcsolva a böngésző nem tárol semmilyen információt, amiből a PC-n kideríthető lenne, hogy a felhasználó merre járt, milyen weboldalakat látogatott meg, mit töltött le. A böngésző bezárásakor törlődnek a sütik, az előzmények közé sem kerül be semmi, a begépelt jelszavakat sem tárolja el a szoftver, és a mentett állományok is eltűnnek a letöltések listájából. Hasonló funkció került Incognito néven a Google Chrome-ba.

A Firefox 3.1 első bétája október közepén jelent meg, a soron következő második bétát azonban könnyen lehet, hogy egy harmadik béta is követi majd, mely a béta 2-vel kapcsolatban érkező visszajelzésektől függően január elejére készülhet el. A harmadik béta új funkciókat már nem tartalmazna, csak a hibajavítások kerülnének a kódba -- derül ki a Mozilla fejlesztői csatornáján zajló beszélgetésből. Az utolsó béta megjelenését várhatóan több kiadásra jelölt (release candidate, RC) változat is követi majd, a kód valamikor a jövő év első negyedében válhat véglegessé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról