:

Szerző: Koi Tamás

2008. november 25. 15:37

Számítógépek millióira telepíthetik a gyárakban a Google Chrome-ot

[Times/HWSW] Új disztribúciós stratégiával próbálna piacot szerezni saját böngészőjének a Google -- írja a Times. A keresőóriás böngészőszoftverének első bétaváltozata szeptember elején látott napvilágot, ám az óriási felhajtás ellenére nem tett szert tartós, számottevő népszerűségre.

[Times/HWSW] Új disztribúciós stratégiával próbálna piacot szerezni saját böngészőjének a Google -- írja a Times. A keresőóriás böngészőszoftverének első bétaváltozata szeptember elején látott napvilágot, ám az óriási felhajtás ellenére nem tett szert tartós, számottevő népszerűségre.

Jövő januárban kiléphet a béta státuszból a Google böngészője, a Chrome, a fejlesztők ezzel együtt vizsgálják annak a lehetőségeit, hogy miként növelhetnék a szoftver piaci részesedését. A Chrome-nak olyan, évek óta piacon lévő, széles körben elterjed alkalmazásokkal kell felvennie a versenyt, mint a Microsoft Internet Explorere, illetve a Mozilla Firefox böngészője, és bár jelenlegi, 1 százalék alatti részesedését figyelembe véve esélytelennek tűnhet, az PC-gyártók hátán felkapaszkodva piacot szerezhet riválisai rovására.

Legalábbis így látja Sundar Pichai, a Google egyik alelnöke, aki a Times-nak adott nyilatkozatában elárulta, hogy a cégnél számításba vették annak a lehetőségét, hogy a Chrome a számítógépgyártókkal kötött előzetes megállapodás értelmében több PC gyárilag telepített szoftverkínálatának részét képezné a jövőben. "Talán kötünk néhány disztribúciós megállapodást a jövőben, így bizonyos OEM-eknek lehetőséget adnánk arra, hogy a számítógépeiket a Chrome-mal előtelepítve szállítsák" -- mondta Pichai a lapnak nyilatkozva. A Google számára mindenesetre ez a terep nem teljesen ismeretlen, hiszen jelenleg számos márka kínál olyan számítógépeket, melyekre a cég bizonyos szoftvereit (Google Desktop, Picasa, Google Toolbar) előre telepítették.

Pichai ezzel együtt bejelentette, hogy a Google Chrome első, nem próbaverziós státuszban kiadott változata a tervek szerint a jövő év első hónapjaiban jelenhet meg, ezt követően komoly marketinghadjáratba kezdene a keresőcég -- a Chrome-nak eddig gyakorlatilag semmilyen hírverést nem csinált a Google. A cég a szaksajtónak hagyta meg ezt a szerepet, a stratégia pedig, úgy tűnt, kezdetben be is jön: A Chrome a megjelenését követő egy hét leforgása alatt 1 százalékos piacrészt szerzett, igaz, sokan a kipróbálás után maradtak inkább jól bevált böngészőjüknél.

[+] Kipróbáltuk: Google Chrome - Szép, gyors, okos

A Chrome jelenleg a 0.4.154.25-ös bétaverziónál tart, a legfrissebb kiadása éppen tegnap jelent meg. Az új változat kijavít néhány, a korábbi tesztverziókban felfedezett biztonsági rést, átalakult a privát böngészés paraméterezési lehetőségei, fejlődött a felugró ablakok tiltása és a könyvjelzők kezelése. A Google Chrome letölthető a projekt weboldaláról, illetve a böngésző beépített frissítési szolgáltatásán keresztül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.