Szerző: Koi Tamás

2008. november 26. 12:11

Szabványosítaná a háromdimenziós Blu-ray mozikat a Panasonic

A HD-élményt nyújtó Blu-ray technológia piaci térnyerését segítheti az az előterjesztés, melyet a Panasonic nyújtott be a szabványt gondozó Blu-ray Disc Szövetségnek (Blu-ray Disc Association, BDA). A japán szórakoztatóelektronikai gyártó a háromdimenziós sztereó képek tárolására és továbbítására hozna létre egy új, a Blu-rayre alapozó szabványt, melyet a cég reményei szerint konszenzusos úton elfogad és alkalmaz majd az iparág összes szereplője.

[HWSW] A HD-élményt nyújtó Blu-ray technológia piaci térnyerését segítheti az az előterjesztés, melyet a Panasonic nyújtott be a szabványt gondozó Blu-ray Disc Szövetségnek (Blu-ray Disc Association, BDA). A japán szórakoztatóelektronikai gyártó a háromdimenziós sztereó képek tárolására és továbbítására hozna létre egy új, a Blu-rayre alapozó szabványt, melyet a cég reményei szerint konszenzusos úton elfogad és alkalmaz majd az iparág összes szereplője.

Akár Full HD, azaz 1920x1080 pixeles felbontású sztereó mozgóképet is lehetne Blu-ray lemezen terjeszteni, ha a szabványalkotók elfogadnák a Panasonic által beterjesztett, szabványt, mely lényegében már meglévő szabványokkal, technológiákkal egészítené ki a DVD leváltására létrehozott rendszert. A cég elképzelései szerint a javaslat ezért könnyebben átmenne a BDA-n és hamar be tudnák építeni a szabványba, így a stúdiók által kiadott 3D-s filmek belátható időn belül otthon, a tévékészülék előtt is hasonló térhatású élményt nyújthatnának, mint a mozikban.

"Mindössze annyi a dolgunk, hogy létrehozzunk egy flaget a háromdimenziós képek, illetve az azt megjeleníteni képes berendezések azonosításához" -- mondta el a fejlesztés ismertetése kapcsán Miyai Hiroshi, a Panasonic AV-részlegének vezetője. "Nem kell komoly változtatásokat véghezvinni a jelenlegi szabványban" -- tette hozzá Miyai.

A Panasonic kétcsatornás képtovábbítási jelfolyama ugyanúgy MPEG-4 tömörítést használ, mint a legtöbb mai Blu-ray kiadvány, ám mivel a második adatfolyam csak a különbségeket tartalmazza, ezért a teljes tárhelyigény csak mintegy másfélszerese a jelenleginek. A kép továbbításához egy új interfész-szabványt is létre kell hozni, a japán cég ezért egy új HDMI-szabványkiegészítés tervezetét is benyújtja az illetékes testületnek.

A háromdinemziós mozifilmek iránti valós igény egyelőre nehezen felmérhető, a stúdiók azonban egyre több olyan filmet dobnak piacra, mely a speciális képrögzítési eljárás vagy utómunkálatok révén a megfelelő eszközökön megjelenítve térhatású képet adnak. Bár a 3D-s otthoni mozizás ma még drága mulatságnak számít, elemzők egyöntetű véleménye szerint a HD után a jövő egyik legnagyobb vásárlócsalogató vívmánya lehet.

A Panasonic most beterjesztett szabványkiegészítését várhatóan még idén tárgyalni kezdi a BDA, az új rendszernek megfelelő első eszközök optimista várakozások szerint 2010-ben kerülhetnek a boltokba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról