Szerző: Koi Tamás

2008. november 6. 08:10

Akár HD-videók lejátszását is támogatja Flash alapokon a Recast Digital megoldása

Nem kell erős hardver, és nincs szükség külön szoftverre sem a HD-tartalmak online streameléséhez. Az Adobe Flash böngészőplugin 9-es változatának idestova egy évvel ezelőtt jelent meg az a frissítése, mellyel immár a H.264 kódolású videók is megtekinthetők bármilyen böngészőablakban. A Recast Digital most egy olyan Flash-alapú lejátszó fejlesztését fejezte be, mely hatásosan demonstrálja a technológiában rejlő lehetőségeket.

[HWSW] Nem kell erős hardver, és nincs szükség külön szoftverre sem a HD-tartalmak online streameléséhez. Az Adobe Flash böngészőplugin 9-es változatának idestova egy évvel ezelőtt jelent meg az a frissítése, mellyel immár a H.264 kódolású videók is megtekinthetők bármilyen böngészőablakban. A Recast Digital most egy olyan Flash-alapú lejátszó fejlesztését fejezte be, mely hatásosan demonstrálja a technológiában rejlő lehetőségeket.

A brit szoftvercég RDV1 nevű, teljes egészében Flash technológiára épülő videolejátszója a fejlesztők saját elmondása szerint azzal a céllal jött létre, hogy minél több felhasználó számítógépére tudjanak vele a lehető legegyszerűbb módon HD-tartalmakat közvetíteni. A Recast Digital lejátszója elméletileg bármilyen olyan számítógépen elfut, amely elég erős hardverrel rendelkezik a több platformra is elérhető Flash plugin futtatásához.

Az RDV1 a streamelt, és a helyben letöltött tartalmak lejátszását egyaránt támogatja, az élő stream bitrátája 500 és 2200, a helyben tárolt videók bitsűrűsége pedig 850-től 3200 kilobit/másodperces intervallumban mozoghat -- az aktuális bitrátát az internetkapcsolat sebességének függvényében maga állítja be a program. A videojelfolyamot VP6-S vagy H.264 kódolással továbbíthatják a tartalomszolgáltatók, a hangformátum AAC lehet. A lejátszó 640x360, 852x480 pixeles felbontású SD és 960x540, illetve 1280x720 pixeles HD videókat kezel, és a böngészőablak mellett természetesen támogatja a teljes képernyős lejátszást is.

A Recast Digital tervei szerint az RDV1-re a tartalomszolgáltatói oldalról komoly érdeklődés mutatkozik majd, így a Flashre épülő lejátszó idővel olyan szolgáltatások számára jelenthet majd konkurenciát, mint a BBC iPlayere, melynek használatához egyébként kötelező telepíteni a RealPlayer lejátszóalkalmazást. Az RDV1 képességeit egy, a lejátszónak dedikált weboldalon demonstrálja a Recast Digital, itt különböző mozielőzetesek és rövidfilmek, valamint reklámok tekinthetők meg, illetve kipróbálható a lejátszó kezelőfelülete is.

Az Adobe tavaly december óta támogatja a nagyfelbontású videotartalmak közvetítését: a szoftvercég azért döntött a H.264 formátum támogatása mellett mert széles körben terjed a szórakoztatóipari szereplők között, emellett a Blu-ray szabványnak is része. A Microsoft Flash-rivális platformja, a Silverlight a jövő év elején érkező hármas változattal támogatja majd először a H.264 kódolású videostreameket és az AAC hangsávokat. A Silverlight eddig is támogatta a HD-videók lejátszását, de csak a Windows Media alapokon nyugvó, VC-1 kodekkel tömörített tartalmakat tudta kezelni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról