dev archívum - 2008 augusztus

2008
augusztus

0

Kína bemutatta következő generációs mikroprocesszor-architektúráját

2008. augusztus 29. 14:54

Az idei Hot Chips konferencia keretén belül szerdán a bemutatkozott a kínai fejlesztésű Godson-3 architektúra, melynek implementációra jelenleg is fejlesztés alatt áll. Az új többmagos chip a korábbinál egy nagyságrenddel gyorsabb x86-os végrehajtást és a jövőben könnyedén skálázható architektúrát ígér.

0

Ragaszkodik a Windows XP SP3-hoz és a Vista SP1-hez az Internet Explorer 8 béta

2008. augusztus 29. 14:10

Az Internet Explorer 8 második bétáját nem lehet eltávolítani a Windows XP-ről, ha a Service Pack 3-at a böngésző után telepítette fel a felhasználó -- derül ki az IEblog bejegyzéséből. A helyzet hasonló ahhoz, ami az IE7 megjelenésekor történt, amelyet szintén nem lehetett eltávolítani úgy, hogy az SP3 a gépen maradjon.

0

Zökkenőmentes Wi-Fi roamingot ígér a 802.11r szabvány

2008. augusztus 29. 13:38

Az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) nemrég elfogadta azt a 802.11-es Wi-Fi szabványcsomag egy új kiterjesztését, mely WLAN-on csatlakozó eszközök számára zökkenőmentes barangolást tesz lehetővé a különböző, egymáshoz közel elhelyezett vezeték nélküli hozzáférési pontos és átjárók közt.

0

Nokia E71: tökéletes üzleti okostelefon

2008. augusztus 29. 11:04

Lassan három éves lesz a Nokia üzleti okostelefon-családja, az E-sorozat, amelynek első tagjait 2005 októberében dobta piacra a finn cég. Ezek között volt a teljes QWERTY billentyűzetet felvonultató E61 is, amelyet végül csak 2006 közepén kezdtek forgalmazni. Egy évvel később megérkezett a ráncfelvarrott E61i, most pedig a teljesen új E71, ami jó irányba viszi tovább ezt a vérvonalat.

0

Szebb, okosabb és gyorsabb lesz a Hotmail

2008. augusztus 29. 09:43

Sokkal gyorsabb lesz és jobban is fog kinézni a Live Hotmail új, Windows Live Wave 3-mal (vagy más néven Windows Live 3.0-val) érkező változata, legalábbis ezt ígéri a Microsoft a szolgáltatást beharangozó promóciós oldalon. A levelezőrendszer megújult változata számos olyan fejlesztést tartalmaz majd, melyet a konkurencia -- például a Gmail -- már korábban bevetett.

0

Több mint tízmilliárd dollárt öl 10G-s LCD-gyárakba az AU Optronics

2008. augusztus 28. 17:10

[Digitimes/HWSW] Négy, legalább 10. generációs LCD-üzemet fog felépíteni Tajvanon a következő tíz év során az AU Optronics (AUO), a világ harmadik legnagyobb LCD-panelgyártója. A befektetés hatalmas összegeket fog elemészteni, ugyanakkor a piac lendületesen bővül az előrejelzések szerint.

0

Letölthető az Internet Explorer 8 második bétája

2008. augusztus 28. 10:13

A Microsoft kiadta az Internet Explorer 8 második bétáját . A márciusban megjelent első bétát még fejlesztőknek szánta a cég, a második azonban már hétköznapi fogyasztásra alkalmas, otthoni felhasználók is bátran feltelepíthetik. Az IE8 főleg a használhatóság és a biztonság terén hoz újdonságokat, de a webes szabványok támogatása is sokat fejlődött, aminek eredményeképp a böngésző lényegében az összes standarddal kompatibilis. Emellett a fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a sebességre is, amely miatt az Internet Explorer 7-et sok kritika érte.

0

Kevesebb mint 7 másodperc alatt nyomtat egy fotót a HiTi új hőszublimációs nyomtatója

2008. augusztus 27. 18:02

Évek óta sikeresen látja el a HiTi (Hi-Touch Imaging Technologies, Inc.) hőszublimációs elven működő fotónyomtatókkal a piacot. A tökéletesen sima színátmeneteket biztosító technológiával eddig a PhotoShuttle modell bizonyult a leggyorsabbnak a maga 45 másodperces időeredményével. Az új P710L 6-7-szer gyorsabb ennél, igaz, más kategóriában indul.

0

Parancssorból vezérelt web -- kipróbálható a Firefox zseniális kiegészítője, a Ubiquity

2008. augusztus 27. 14:30

Egyszerű szöveges parancsokkal válthatók ki komplex webes műveletek egy Firefoxhoz tegnap kiadott kiterjesztés segítségével. A böngészést jelentősen leegyszerűsítő, a felhasználói élményt nagy mértékben fokozó programmal, a Ubiquity-vel pofonegyszerűvé és teljesen kézenfekvővé válik egyebek mellett a keresés, a térképes tájékozódás vagy éppen a szövegfordítás.

0

Lopott SSH-kulcsokkal folyik támadás Linux-rendszerek ellen

2008. augusztus 27. 13:59

Linux-rendszerek ellen folyó támadásokra figyelmeztet a US-CERT, az Egyesült Államok számítógép-biztonsági készenléti szervezete. A közlemény szerint a támadók lopott SSH-kulcsokkal szereznek hozzáférést a célgéphez, majd ezt követően kernel exploitokkal root jogosultságokhoz jutnak, majd ezt követően rootkitet telepítenek további támadások előkészítéséhez.

0

Észrevétlenek maradhatnak az Internet Explorer 8 felhasználói

2008. augusztus 26. 17:32

A Microsoft hivatalos Internet Explorer blogján a tegnapi nap folyamán Andy Ziegler, programmenedzser részletesen bemutatta a hamarosan érkező IE8 megújult személyes adatkezelési és biztonsági képességeit, illetve arra bátorította az olvasókat, hogy töltsék majd le a hamarosan megjelenő második bétát, és osszák meg tapasztalataikat.

0

Ne szólj szám, nem fáj fejem -- túl sokat fecsegünk magunkról a neten, ami zsebre megy

2008. augusztus 26. 14:01

Túl sokat fecsegünk magunkról az interneten, amivel tudtunkun kívül is megkönnyíthetjük a számítógépes bűnözők dolgát is. Herbert Thompson biztonsági szakértő a Scientific Americanben meg cikkében leírja, a világhálón szabadon elérhető információk segítségével hogyan jutott be egy ismerősének internetbankos fiókjába -- ne higgyük azt, hogy a rossz fiúk nem próbálkoznak.

0

Kézzelfogható tények az első Google-telefonról

2008. augusztus 26. 12:40

Vége az álmodozásnak, legalábbis a világ első Google Android platformot használó mobilkészülékkel kapcsolatban. A hamarosan debütáló készülékkel kapcsolatosan szinte minden nap bővül az elérhető információk száma. A T-Mobile HTC Dream már egyre közelebb van.

0

Meghosszabbította kutatás-fejlesztési megállapodását az AMD és az IBM

2008. augusztus 26. 11:50

Meghosszabbította az IBM-mel kötött, félvezetőipari kutatás-fejlesztési megállapodását az AMD, további négy évvel kitolva annak határidejét. A világ másodszámú processzorgyártója hatodik éve dolgozik együtt a Kék Óriással gyártástechnológiai fejlesztésekben, melyek eredményeit aztán drezdai üzemeiben hasznosítja.

0

Letölthető a DivX 7 HD-enkóderének első próbaváltozata

2008. augusztus 26. 11:46

Elérhetővé tette a bétatesztelők számára a Project Rémoulade néven futó, jelenleg még fejlesztés alatt álló DivX 7 programcsomag második komponensének alfaváltozatát a DivX Inc. A cég elsőként a H.264 dekóder tesztváltozatát adta ki, melynek második bétája május végén vált elérhetővé, mostantól pedig az enkóder alfaverziójával ismerkedhetnek a kísérletező kedvű felhasználók.

0

A Broadcomnak adja el az egyik részlegét az AMD

2008. augusztus 25. 16:27

Eladja a digitális televíziókba szánt megoldásokat szállító részlegét az AMD -- ez az egység az ATI 2006-os felvásárlásakor került a második számú processzorgyártó kezébe, a vállalat azonban azóta is a felvásárlás következményeit nyögi. A részlegre a különböző, zömében kommunikációs feladatokra és multimédiás jelfeldolgozásra szánt chipeket gyártó Broadcom jelentkezett vevőnek.

0

Történetének egyik legnagyobb reklámkampányára készül a Microsoft

2008. augusztus 25. 13:49

A Microsoft az egyik legismertebb, legsikeresebb amerikai humoristát, Jerry Seinfeldet kérte fel a Windows Vista népszerűsítésére, a New York-i komikus állítólag 10 millió dollárért bólintott rá az ajánlatra. Redmond ezzel igyekszik a Vistáról és a Windowsról kialakult általános képen javítani, valamint kimondatlanul is visszavágni az Apple PC-t degradáló reklámhadjáratára.

0

A Google már a hátsó kertben van

2008. augusztus 25. 13:46

A Google időről időre felborzolja a kedélyeket a személyiségi jogok és a magánélet nyugalmának megsértésével, vagy legalábbis annak gyanújával. Most legutoljára a kaliforniai Sonoma városában hajtott be a Google Street View kamerás autója egy magánútra, annak ellenére, hogy a két behajtani tilos tábla is kint volt. A sofőrök szinte úgy járják be az USA közútjait, mint ahogyan a keresőbotok a weboldalakat: megállíthatatlanul.

0

Villámgyors JavaScript a Firefox 3.1-ben

2008. augusztus 25. 11:10

A Firefox 3.1 egyik fontos újdonsága lesz az alapoktól újraírt JavaScript-motor, amely az elődjénél egy nagyságrenddel gyorsabb lehet -- a Mozilla egyes esetekben közel negyvenszeres sebességnövekedést ígér.

0

Az egész világot bedarálhatja a Microsoft Photosynth

2008. augusztus 22. 18:05

A digitális technológia hívői örömtáncot járnak, míg a személyiségi jogokat féltők inkább aggodalmaskodnak, miután a Microsoft a tegnapi napon végre útjára indította az évek óta várt Photosynth szolgáltatását. A hirtelen érdeklődés miatt ugyan a szerverek szinte azonnal elérhetetlenné váltak, jelezvén, hogy a fotók rendezését megreformáló ötlet több lesz, mint egy hóbortos múló felhajtás.

0

Gyorsabb SATA-ra éheznek az SSD-k

2008. augusztus 22. 13:42

Gyorsabb reakcióidejű adatkezelés, így összességében gördülékenyebb számítógéphasználat várható az elterjedt Serial ATA (SATA) interfész új verziójának bevezetésétől -- a soros szervezésű interfész új generációja megduplázza elődje adatátviteli tempóját, így a rá csatlakoztatott eszközök számára egy elméletileg 6 gigabit/másodperces áteresztőképességű adatáttovábbító csatorna áll majd rendelkezésre.

0

Beismerte a Nokia a Series 40 sérülékenységét

2008. augusztus 22. 13:27

Megerősítette a Nokia is azt a hírt, miszerint a nagyságrendileg 100 millió telefonkészüléket számláló Series 40 platform operációs rendszere súlyos biztonsági sérülékenységeket tartalmaz. A biztonsági résen keresztül jogosulatlanul telepíthetők és indíthatók alkalmazások a telefonon.

0

Fiorano, az AMD első szerverplatformja

2008. augusztus 22. 13:17

A héten zajló Intel Developer Forum gáncsolása céljából újabb szerver kódnévvel rukkolt elő az AMD. A chipgyártó Fiorano platformja korábban nem szerepelt a publikus termékterveken, és áthidaló szerepet tölt majd be a jelenlegi és a következő generációs infrastruktúra között. A Fiorano egyúttal az AMD első szerverplatformja, melyhez saját chipsetet is kínál.

0

A számítógépek után a tévéket is meghódítaná az Intel

2008. augusztus 22. 10:30

[HWSW, helyszíni riport] Az Intel Developer Forum második napján Anand Chandrasekher, az Intel Mobility Group vezetője bemutott egy egyelőre Moorestown kódnéven ismert lapkákat tartalmazó wafert, azt demonstrálva, hogy a vállalat jól halad a jövőre ígért chip fejlesztési munkálataival. A cég emellett bejelentette, a számítógépek mellett a tévékben is az x86 lesz a jövő architektúrája.

0

Nehalem: minden részlet a helyére került

2008. augusztus 21. 13:04

A héten rendezett San Franciscó-i Intel Developer Forum fókuszában természetesen a hónapokon belül piacra kerülő következő generációs processzor áll. A Nehalem az Intel történetének mérföldköve, mely minden téren fölényre tör megjelenésekor.

0

Villámgyors SSD-k notebookokba, asztali gépekbe és szerverekbe az Inteltől

2008. augusztus 21. 09:08

A kimondottan netbookokba szánt olcsó SSD-k után az Intel a csúcskategóriás gépeket is célba vette flash meghajtóival. A vállalat az Intel Developer Forumon 80 és 160 gigabájtos villámgyors flash meghajtókat mutatott be, amelyeket notebookokba, asztali gépekbe, munkaállomásokba és szerverekbe egyaránt ajánl.

0

A világ legkisebb memóriacelláját demonstrálta az IBM

2008. augusztus 19. 18:01

A világ legkisebb működő SRAM celláját sikerült laboratóriumi körülmények között megalkotnia az IBM-vezette félvezetőipari kutatási csapatnak. A 22 nanométeres csíkszélességű félvezető-eljárással készített SRAM lapka egyfajta erődemonstráció az érintettek részéről a miniatürizációs versenyben, a technológia kereskedelmi bevetése 4-5 év múlva várható.

0

Wuala: online adattárolás p2p technológiával

2008. augusztus 19. 16:40

[HUP/HWSW] Az elmúlt évek egyik számítástechnikai megatrendje, hogy a felhasználók egyre több alkalmazást webes szolgáltatásként vesznek igénybe telepített szoftverek használata helyett, és a böngésző válik a számítógép elsődleges szoftverévé. Ezzel párhuzamosan folyamatosan növekszik az igény, hogy adatainkat bárhol, bármikor el tudjuk érni, számítógéptől függetlenül is -- de hol is tároljuk azokat online? Erre ad egy választ a Wuala, mely fájlcserélő technikával kínál megoldást.

0

Digitális hadjárat a Magyar Televíziónál

2008. augusztus 19. 14:21

A digitális átállás komoly kihívás elé állítja a tévécsatornákat -- hazánkban a közszolgálati televízió példamutató munkát végez ezen a téren, így hamarosan HD-ben nézhető majd a Híradó és térhatású hangja lesz a Kultúrháznak.

0

Megvannak az idei EISA-díjas termékek

2008. augusztus 18. 17:33

Ugyan minden évben a berlini IFA kiállításon osztják ki hivatalosan az európai szaklapok által kiválasztott év hangkeltő és digitális képalkotó eszközeinek díjait, de az eredmények már közel két héttel korábban, ma napvilágot láttak.

0

Mindent kifacsar a DVD-ből a Toshiba új konverter-technológiája

2008. augusztus 18. 15:42

A Toshiba a HD DVD tavaszi bukása óta semmi jelét nem mutatta annak, hogy asztali Blu-ray lejátszóval egészítené ki kínálatát (a nagy iparági szereplők közül ezzel gyakorlatilag egyedül maradtak), cserébe a korábbi pletykáknak megfelelően piacra dobott egy olyan lejátszót, mely minden eddigi DVD-lejátszónál szebb képet varázsol a tévé képernyőjére -- értelemszerűen csak DVD-ről.

0

Akár ezer forintért hazavihető az iPhone 3G

2008. augusztus 18. 12:23

Az előzetes információknak megfelelően napokon belül Magyarországon is megvásárolható lesz az Apple második generációs iPhone okostelefonja, az iPhone 3G. A cupertinói székhelyű cég június elején közölte, hogy az eddig javarészt a tengerentúlon nagy sikereket elért készülék felújított változatát év végére 70 országban kívánják forgalmazni, köztük Magyarországon is. A hazai premier augusztus 22-én lesz, és most már azt is tudni, mennyit fog kérni a T-Mobile a készülékért és a kapcsolódó szolgáltatásokért cserébe.

0

Újra trükközik a Vodafone - Internet félig-meddig Szabadon

2008. augusztus 18. 10:24

A Vodafone a hazai szolgáltatók közül egyedüliként korlátlan mobilinternettel rukkolt elő, de ahogy már 2002-ben a korlátlan GPRS internet fiaskónál is megtörtént, ismét korlátozni próbálja a nagy forgalmat generáló ügyfeleket.

0

Csendben fejlődik a YouTube

2008. augusztus 18. 09:41

Észrevétlenül, apróbb lépésekkel fejleszti a Google a világ legnagyobb videómegosztóját, a YouTube-ot, úgy, hogy a fejlesztések mögött stratégiai gondolkodás is rejtőzik. Csak akkor vezetnek be egy szolgáltatást, ha arra valós felhasználói igény vagy fizetőképes hirdetői érdeklődés mutatkozik. Élő YouTube videóadás, felugró kommentárok és precízebb jogi szabályozás színesíti a szolgáltatást.

0

Októberben kerülhetnek piacra a Nano processzoros netbookok

2008. augusztus 15. 13:53

[Digitimes/HWSW] Már megkezdte a Nano processzorok kereskedelmi szállításait a VIA, a megrendelő pedig nem más mint a HP, a világ legnagyobb PC-szállítója -- adta hírül iparági forrásokra hivatkozva a Digitimes. A VIA jövője szempontjából kritikus jelentőségű Nano piaci szereplése.

0

Profi fülhallgatókkal bővíti kínálatát a Logitech

2008. augusztus 15. 13:37

A Logitech 34 millió dollárért megvette az Ultimate Ears céget, amely elsősorban professzionális fülhallgatóiról, színpadi monitorairól vált ismertté, de az utóbbi időben, főleg a hordozható MP3-játszók térnyerésével párhzamosan számos fogyasztói terméket is megjelentetett.

0

Még kisebb az Intel SSD-je

2008. augusztus 14. 15:48

Az Intel piacra dobta netbookokba szánt flashmeghajtójának még kisebb változatát. A korábbi, 40-tűs PATA csatlakozóval felszerelt verzió továbbra is forgalomban marad, az egyszerűség kedvéért mindkettőt Z-P230 néven forgalmazza az Intel.

0

Újdonságok a Microsoft Live Messenger 9-ben

2008. augusztus 14. 12:20

[Mess.be/HWSW] Hamarosan megújul a Microsoft Live Messenger, a 9-es verzió nem csak a külsejét tekintve lesz előrelépés, hanem új kényelmi szolgáltatásokat is tartalmaz majd. A megjelenés időpontját azonban még mindig homály fedi, pedig a fejlesztés már jó ideje zajlik.

0

Sínre került az USB3.0 interfész szabványosítása

2008. augusztus 14. 11:23

Okafogyott lett az a több hónappal ezelőtt kipattant, akkor még igen komolynak látszó nézeteltérés, mely az Intel és a chipsetpiac többi szereplője, így az AMD, az NVIDIA és a VIA közt merült fel az USB csatolószabvány új, 3.0-s verziójának fejlesztése és bevezetése kapcsán.

0

Intel: távolról is bekapcsolhatók lesznek az otthoni PC-k

2008. augusztus 14. 10:27

Az Intel otthoni felhasználásra szánt alaplapjain hamarosan megjelenhet a Remote Wake funkció, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy alvó (sleep) vagy felfüggesztett (suspend) módban levő számítógépet távolról felébresszék, bekapcsolják.

0

Rengeteg netbookot fognak eladni -- de még nem látni, mennyit

2008. augusztus 13. 13:40

Öt év alatt akár megtízszereződhetnek a netbookok szállításai, véli a Gartner, bár a különböző piackutatási előrejelzések azonban egymástól radikálisan eltérő számokat mutatnak, már rövidtávon is. Abban azonban mindenki láthatóan egyetért, hogy egy magas ütemben bővülő szegmensről van szó.

0

Boltokban a Fujitsu Siemens nullawattos monitora

2008. augusztus 13. 13:02

Három hónappal ezelőtt jelentette be a Fujitsu Siemens a világ első zero watt monitorját, melyből most érkeznek meg az első databok a kereskedelmi forgalomba. A fogyasztás természetesen nem a működés közbeni állapotra, hanem a stand-by üzemmódra vonatkozik.

0

Akár két munkanapot is elmegy akkuról a Dell pillekönnyű notebookja

2008. augusztus 13. 10:21

Tíz új üzleti noteszgépről rántotta le a leplet a Dell egy tegnapi sajtókonferencián, ezekből hét a vadonatúj, Latitude D szériát leváltó, Latitude E sorozathoz tartozik, három pedig a Precision mobil munkaállomások sorát erősíti. A Centrino 2 alapokra épített gépek közt az összes méretkategória képviselteti magát, és lesz olyan konfiguráció is, mely a Dell ígérete szerint akár 19 órán keresztül is működik akkumulátorról -- igaz, erre csak kiegészítő áramforrással képes.

0

Tegnap éjjel órákra letérdelt a Gmail

2008. augusztus 12. 15:52

Tegnap magyar idő szerint az esti, éjszakai órákban több órára leállt a Google népszerű online levelezőszolgáltatása, a Gmail. A cég szerverein tárolt e-maileket ez idő alatt felhasználók millió próbálták elérni, hiába -- éjszaka szerkesztőségünk több munkatársa is hibaüzenetet kapott, amikor megpróbált bejelentkezni a levelezőrendszerbe. A Google hajnalra kijavította a hibát, a fejlesztői blogon pedig minden érintettől elnézést kértek az okozott kényelmetlenségekért.

0

Itt az idő: át kell állni a PHP 5-ös verziójára

2008. augusztus 12. 12:18

Híven a korábbi ígéretekhez, múlt héten megjelent az utolsó frissítés PHP4-hez, és ezzel végleg befejeződött támogatása is. A fejlesztések már tavaly év végével véget értek, a jelenlegi kiadás is az 4.4-es ág biztonságát és stabilitását fokozza.

0

Frissítette fejlesztői eszköztárát a Microsoft: itt a .NET Framework 3.5 és a Visual Studio 2008 első szervizcsomagja

2008. augusztus 12. 11:30

Tegnap megjelent a Microsoft .NET Framework 3.5 SP1 és a Visual Studio 2008 SP1 -- alig kilenc hónappal a termékek megjelenése után a redmondi szoftvercég az ügyfelek visszajelzései alapján számos ponton javította, finomította és továbbfejlesztette a szoftvereket. A cég közleménye szerint mostantól még egyszerűbb a fejlesztés ezen a platformon.

0

Olimpiai kudarcok és sikerek a multimédiában

2008. augusztus 12. 11:03

Az olimpiai multimédia-láz nem merül ki a mostanra időzített digitális televíziós átállásban és klasszikus reklámkampányokban. A cégek minden lehetséges felületen próbálnak megjelenést generálni maguknak vagy valamiféle innovatív szolgáltatást indítani. A nagy tévécsatornák jól felépített fejlesztései mellett viszont a legtöbb kísérlet kiforratlan, elsietett vagy éppen piacképtelen.

0

Földbe döngölő a világ leggyorsabb grafikus kártyája, a Radeon HD 4870 X2

2008. augusztus 12. 10:32

[HWSW/HEXUS.net] Az AMD partnereinek választékában ma megjelent az R700-as architektúrához tartozó legújabb, egyben legnagyobb teljesítményű grafikus vezérlő, az ATI Radeon HD 4870 X2, melyet a cég szerényen a világ leggyorsabb videokártyájának titulál. A két RV770XT GPU-t tartalmazó videokártya az eddig megjelent tesztek tanúsága szerint valóban nem talál legyőzőre, más kérdés, hogy a kártyában szunnyadó erő csak extrém magas felbontások esetén használható ki.

0

A Microsoftnál lobbizik a Samsung a Vista SSD-támogatásáért

2008. augusztus 11. 17:41

[IDG News Service/HWSW] Az operációs rendszerek a háttértár-kezelése merevlemezt feltételez, így magától értetődően nem optimális más típusú, így például flash-alapú meghajtók esetében. Ezt magunk is megtapasztalhatjuk, ha az alacsony teljesítményű SSD-vel szerelt linuxos netbookok valamelyikét Windowszal próbáljuk meg használni. A Samsung emiatt nemrég felvette a kapcsolatot a Microsofttal, hogy jobb SSD-támogatás kerüljön a Vistába.

0

A mobil munkaerőt támogató megoldáscsomagot mutatott be az IBM

2008. augusztus 8. 13:41

Az IBM a mai napon új szoftver és szolgáltatás együttest jelentett be kifejezetten mobil eszközökhöz fejlesztve, támogatva a mobil kapcsolattartást és munkavégzést. Ennek segítségével, olyan funkciókkal bővül a mobil környezet, melyek korábban csak számítógép klienseken voltak elérhetőek. A bemutatott megoldások mind az üzleti mind az egyéni felhasználók számára kínálnak újdonságokat.

0

Eddigi legjobb évét zárta a Sun Microsystems magyarországi leányvállalata

2008. augusztus 7. 15:49

Magyarországon nincs nyoma a Sun Microsystems globálisan mutatott gyenge teljesítményének, a vállalat itthon minden eddiginél jobb évet zárt. A magyar leány forgalma 11 százalékkal, nyeresége 27 százalékkal emelkedett, ezzel a régióban az egyik legerősebb teljesítményt mutatta fel.

0

Aurora: Bárki fejlesztheti a jövő webböngészőjét

2008. augusztus 7. 15:15

Alig hűlt ki a Firefox 3 indulása után, a Mozilla Alapítvány máris a következő nagy durranáson töri a fejét. A szervezet szerdán fedte fel legújabb projektjét, az Aurorát, ami egyelőre csupán egy koncepció a jövő webböngészésének bemutatására.

0

Banális sebezhetőséget javítottak a Freemailben, a Citromail talán még mindig sérülékeny

2008. augusztus 7. 11:56

Helyi és távoli kódfuttatást lehetővé tevő sebezhetőséget javítottak a Freemailen -- számol be az AndreiGround Online . A több mint egymillió felhasználót kiszolgáló webes levelezőrendszer egyáltalán nem ellenőrizte a levelek tárgyát, ide a küldő tetszőleges HTML-kódot vagy JavaScriptet írhatott, ami a levél megnyitásakor automatikusan lefutott. Közben hasonló hibát fedeztek fel a Citromailben is.

0

Megkezdte az IPv6 bevezetését az Externet

2008. augusztus 7. 10:25

Megkezdte az IPv6 bevezetését az Externet. A szolgáltató e-mailben tudatta ügyfeleivel, hogy augusztus 15-én késő éjjel maximum egyórás kiesésre számíthatnak IPv6 hálózatfejlesztés miatt. Elsőként a gerincben történik a bevezetés, néhány hónap múlva már az ügyfelek is kaphatnak IPv6-címeket.

0

Manipulálja-e a forgalmat az internetszolgáltatóm?

2008. augusztus 6. 17:47

[HUP] Számos internetszolgáltató hálózatának védelmére hivatkozva fenntartja magának a jogot, hogy szűrje vagy hátrányosan különböztesse meg az olyan peer-to-peer adatforgalmat, mint a BitTorrent is. Egyes vélemények szerint ezzel megsértik a hálózat semlegességének elvét, a szolgáltatók szerint azonban a felhasználók többségét védik. A Switzerland segítségével, mely egy kliens-szerver szoftveregyüttes, megállapíthatjuk, a szolgáltatónk belebabrál-e a forgalomba, állítja a kifejlesztő Electronic Frontier Foundation.

0

Saját rekordját dönti meg a Pioneer: jöhet a fél terabájtos Blu-ray

2008. augusztus 6. 15:57

A japán Pioneer annyira jól vette a többrétegű optikai lemezek gyártásának technológia akadályait, hogy a gyártó máris közölte, kész tovább növelni a múlt hónapban bejelentett, Blu-ray lemezzel kompatibilis kék lézeres adathordozó kapacitását. Az új rekorder fél terabájt adatot tárolhat majd, húsz, egyenként 25 gigabájtos adathordozórétegen -- feltéve, hogy valaha piacra kerül.

0

Masszívan párhuzamos felépítésű lesz a 2010-ben érkező IBM Power7

2008. augusztus 6. 11:37

Igaznak bizonyultak a nemrég lábra kelt pletykák, az IBM következő generációs szerverprocesszora, a Power7 nyolcmagos lesz. Ezt maga Ross Mauri, a Power Systems divízió vezetője közölte egy interjú során. Ezzel az IBM hivatalosan is rálépett a masszívan párhuzamos felépítésű architektúrák útjára.

0

Nagyjából egy év múlva jön az Intel grafikus maggal integrált processzora

2008. augusztus 5. 14:41

[Digitimes/HWSW] Jövő év harmadik negyedében érkezik a Centrino következő generációja, jelenti a Digitimes, várhatóan valamivel több mint egy évvel az ezekben a hetekben felfutó Centrino 2-t követően. A Calpella kódnéven ismert notebookplatform legnagyobb újdonsága a magas fokon integrált processzor lesz, mely olcsóbbá teszi majd a gépek előállítását, kompaktabb méreteket eredményez, és hosszabb akkumulátoridővel kecsegtet.

0

Szövegek, weboldalak fordításában is segít már a Google

2008. augusztus 5. 11:50

A Google szokás szerint jön, lát, győz, ezúttal a fordítási piacon vette fel a kesztyűt a Google Translation Center elindításával. Ugyan korábban is lehetőség volt egyes weboldalakat és szövegfájlokat az eredetitől eltérő nyelven megtekinteni, de az új felület amellett, hogy ugyanolyan egyszerű, mint a keresőjük, komoly fenyegetést jelent minden, már a piacon lévő fordítószolgáltatásra.

0

Nagyon gyors, ugyanakkor olcsó SSD-ket ígér még idén a Micron

2008. augusztus 5. 11:25

A negyedik negyedévben a Micron is piacra dobja új generációs, 256 gigabájt kapacitású SSD-it, melyek annak ellenére, hogy sokkal gyorsabbak lesznek a jelenleg szállított modelleknél, az alkalmazott memóriaszervezésnek, illetve a flash chipek folyamatos áreróziójának köszönhetően jelentősen olcsóbban is kerülhetnek piacra.

0

Larrabee: az Intel frontális támadása a Radeon és GeForce ellen

2008. augusztus 4. 14:59

A számítógépes grafikai ipar legmagasabb presztízsű konferenciája, a SIGGRAPH közeledtével az Intel újabb információkat csepegtetett nagyteljesítményű vizualizációs architektúrájáról. A Larrabee kódnéven ismert fejlesztés hátterében egy védekező lépés áll, melynek célja megakadályozni, hogy Intel processzorokról más chipekre migráljon teljesítményéhes kódok egyre nagyobb tömege, ennek érdekében pedig közvetlen tűz alá veszi az AMD és NVIDIA grafikus chipjeit.

0

Hihetetlenül kontrasztos képet ad az LG új 47 hüvelykes LCD-je

2008. augusztus 4. 12:24

Megdöbbentő műszaki paraméterekkel kecsegtet az LG egyik legújabb LCD-tévéje, a 47 hüvelykes képátlójú 47LG90: a LED-háttérvilágítású panellel ellátott televízió a gyártó által rendelkezésre bocsátott adatok szerint a plazmákat is túlszárnyaló kontrasztarány létrehozására képes.

0

Meglepően jó negyedév a grafikus chipek piacán

2008. augusztus 4. 09:32

A második negyedévben mindössze fél százalékkal csökkent a leszállított grafikus processzorok száma az elsőhöz képest -- jelentette a Jon Peddie Research . Az informatikai iparban a második naptári negyedév rendszerint a leggyengébb, ezért is meglepő, hogy a GPU-eladások csak ennyivel estek vissza -- a sokéves átlagos csökkenés 3,5 százalék.

0

Percenként 360 lapos nyomtatási teljesítményt ígér a Memjet

2008. augusztus 4. 08:39

Még 2007 márciusában jelentette be a Silverbrook cég, hogy megalkotta új tintasugaras technológiáját, az erre épült nyomtatók 60 lapot is képesek lesznek előállítani percenként. Mi több, a technológia gyakorlati teljesítményhatárát percenként 360 lapra teszik a fejlesztők az irodai nyomtatók szegmensében. Egyelőre ugyan csak kísérleti nyomtató modellek állnak rendelkezésre, de már megvan az ütemterv az ez év végi, jövő év eleji piaci bevezetésre.

0

Sony: a Blu-ray három éven belül letaszíthatja a DVD-t a trónról

2008. augusztus 1. 17:15

[Digitimes/HWSW] A formátumháború lezárását követően a kezdeti lassú felfutási időszak után drámai mértékben felgyorsulhat a Blu-ray szabvány térnyerése -- az új generációs, kék lézeres optikai adattárolórendszer hamar utat tör magának az otthoni szórakoztatóelektronika világába, rövid időn belül felülkerekedve nagy múltú elődjén, a DVD-n is. Legalábbis így látja a helyzetet az Egyesült Államokban zajló piaci folyamatokat értékelve a Sony Pictures Home Entertainment ázsiai alelnöke, Tim Meade.

0

Cell-hibrid prototípus számítógépet tesztelnek Barcelonában

2008. augusztus 1. 16:18

A Roadrunnerhez hasonló hibrid architektúrájú prototípus szuperszámítógépet kapott a Barcelona Supercomputing Center (BSC), mely egy európai projekt keretében következő generációs szuperszámítógépek hardveres és szoftveres architektúrájának megtervezését szolgálja majd.

0

Frissítették a Red Hat Enterprise Linux 4-et

2008. augusztus 1. 11:27

A Red Hat kiadta az Enterprise Linux 4 hetedik frissítését, vagyis megérkezett a Red Hat Enterprise Linux 4,7 , amely főképp hibajavításokat tartalmaz, de azért új funkciókkal is kényeztet.