Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 25. 13:23

Virágzik az online alvilág

A Symantec tegnap adta ki jelentését a feketegazdaságon belül az informatikai bűnözésről, az IT-biztonsági cég egy éven keresztül vizsgálta, hogy működik az online alvilág.

[HWSW] A Symantec tegnap adta ki jelentését a feketegazdaságon belül az informatikai bűnözésről, az IT-biztonsági cég egy éven keresztül vizsgálta, hogy működik az online alvilág.

A hitelkártya- és bankszámlaadatok a legkelendőbbek

A feketegazdaság résztvevői -- hasonlóan más internetezőkhöz -- IRC-csatornákon és webes fórumokon tartják egymással a kapcsolatot, itt adják-veszik a portékájukat, ami lehet akár hitelkártyaadat, e-mail fiók vagy bármilyen olyan információ, amivel a haszonszerzés érdekében vissza lehet élni. A bűnözők számtalan szolgáltatást nyújtanak, ajánlkoznak például a lopott számlákról szerzett pénzt valódi pénzre váltó pénztárosok, vagy adathalász és csaló lapok üzemeltetésére szakosodott szerverek tulajdonosai. Olyan álláshirdetések is talállhatók itt, amelyekben példál kártékony kódokat fejlesztő programozót vagy az adathalászathoz társat keresnek.

A feketegazdasági áruk és szolgáltatások között a leggyakrabban hirdetett kategória a hitelkártyaadatoké volt (31%). Bár a lopott hitelkártyaszám maga nem drága -- legfeljebb néhány tucat dollár -- , figyelemreméltó adat, hogy a Symantec által vizsgált meghirdetett hitelkártyák hitelkeretének átlaga már négyezer dollár fölött volt. A Symantec az összes meghirdetett hitelkártya értékét 5,3 milliárd dollárra becsüli a beszámoló időszakában.

A második leggyakrabban hirdetett áru a bankszámlákkal kapcsolatos információ volt, ezeket tíz és ezer dollár közötti áron értékesítik. A meghirdetett lopott bankszámlák egyenlegének átlaga közel negyvenezer dollár volt a Symantec szerint. A számlainformációk népszerűségének oka az lehet, hogy a vásárlók segítségükkel gyorsan juthatnak nagy haszonhoz. Előfordult például, hogy a bűnözők a neten keresztül a számlákon levő pénzt negyed órán belül lekövethetetlen helyekre szívták le.

Az IT-biztonsági piacon egyelőre nem érződik a válság

Az online bűnözők természetesen a pénzügyi krízist is megpróbálták kihasználni, villámgyorsan elszaporodtak a csődközelbe jutott vagy csődbe ment bankok nevében kiküldött adathalász e-mailek, illetve a célzott csalások, támadások -- mondta el Teasdale Harold, a Symantec hazai vezetője. A pénzügyi szektor egyébként részben ennek hatására lázas készülődésbe kezdett és újra fókuszba került az internetes banki megoldások biztonságának növelése -- Teasdale konkrét nevek vagy cégek említése nélkül közölte, a Symantec több ilyen hazai projektben is érintett.

A cégvezető optimistán nyilatkozott az informatikai biztonsági piac közeljövőjéről, elmondása szerint egyelőre nem látszik nyoma annak, hogy a cégek ezen a területen szűkösebbre húznák a nadrágszíjat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról