Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 21. 10:56

Energiatakarékosság az adatközpontban: néhány egyszerű trükk

A Gartner weboldaláról letölthető tanulmány szerint a vállalatok néhány egyszerű trükkel is sokat javíthatnak az adatközpontjaik hűtésének hatékonyságán, és ehhez nem feltétlen van szükség komoly áttervezésre vagy új berendezések vásárlására. Az elemzőcég azt állítja, már néhány egyszerűbb változtatással is kétszámjegyű százalékos csökkenés érhető el a hűtés energiaszükségletében.

[HWSW] A Gartner weboldaláról letölthető tanulmány szerint a vállalatok néhány egyszerű trükkel is sokat javíthatnak az adatközpontjaik hűtésének hatékonyságán, és ehhez nem feltétlen van szükség komoly áttervezésre vagy új berendezések vásárlására. Az elemzőcég azt állítja, már néhány egyszerűbb változtatással is kétszámjegyű százalékos csökkenés érhető el a hűtés energiaszükségletében.

Légáramlás keretek között

A Gartner első tippje az álpadlón található rések és lyukak betömése, ezáltal megakadályozható a meleg és a hideg levegő keveredése -- már ezzel 10 százalékkal csökkenthető a hűtésre fordított energia a Gartner szerint. Az álpadló alatt is érdemes rendet tenni, gyakran az itt futó csövek, kábelek kuszasága olyan mértékben rontja a légáramlást, ami már komoly többletköltséget jelent. Ugyanezért fontos, hogy a rackszekrényekben se torlaszolja el a levegő útját a "kábeldzsugel".

"Nem véletlen, hogy az adatközpontokkal foglalkozó ajánlások, mint pl. a TIA/ANSI 942 szabvány, álpadlós környezetben is felső kábelezés alkalmazását javasolja" -- mondta a HWSW-nek Szarka Attila, a hűtési megoldásairól ismert APC by Scheider Electric rendszermérnöke. " Ahol álpadló alatt vezetik a kábeleket, érdemes foglalkozni azokkal a rackszekrények alatti kivágásokkal, amelyek a kábelek átvezetésére szolgálnak. Ezek a nyílások komoly veszteségeket okoznak az álpadló alatti statikus nyomásban és így a hűtésben is."


A kábelek ne akadályozzák a szabad légmozgást!

Szintén a légáramlás hatékonyságát hivatott fokozni a rackszekrényekben a be nem töltött helyek lezárása. A szerverek közti réseken a gépek által felmelegített meleg levegő kiáramlik, és könnyen összekeveredhet a hideg levegővel. A Gartner szerint a vaklapok (blanking panel) anélkül csökkenthető a hűtőlevegő hőmérséklete, hogy magukhoz a hűtőberendezésekhez hozzá kellene nyúlni. Az APC mérései szerint a vaklapok hiánya akár 10 Celsius fokkal magasabb hőmérsékletet is okozhat a szerverek légbeömlő nyílásain.


A vakpanel akár 10 fokos hőmérsékletcsökkenést is eredményezhet

A melegebb néha jobb

Meglepő, de a Gartner szerint érdemes lehet néhány fokkal megemelni az adatközpont hőmérsékletét. A géptermeket gyakran túlhűtik ugyanis a cégek, és könnyen lehet, hogy pár fokkal magasabb hőméréskleten a berendezések ugyanúgy tudnának működni, és a CRAC (Computer Room Air Conditioning) egységek a nagyobb hőmérsékletet kisebb teljesítményfelvétel mellett is tartani tudnák. "A géptermek túlhűtését azért szokták alkalmazni, hogy emeljék a hűtési kapacitást, ez azonban csak látszólag következik be, többnyire drasztikusan romlik a hűtés hatásfoka és megnő a párásítási igény, ez pedig növeli a költségeket" -- mondta Szarka.

Sok CRAC egység fix fordulatszámú ventilátorral rendelkezik, ezeket érdemes lehet változó fordulatúra csererélni. Tíz százalékkal alacsonyabb fordulat már 27 százalékkal kisebb energiafelvételt jelent, 20 százalékos fordulatszámcsökkenés pedig 49 százalékos megtakarítást jelent.

A Gartner azt javasolja a cégeknek, gondolják át a hideg és meleg sorok alkalmazását. Sok adatközpontban a rackszekrények egymás mögött helyezkednek el, így az egyik szekrényben az eszközök pont a mögöttük levő szekrénybe fújják be a felmelegített levegőt -- így az keveredik a hideg levegővel, felmelegítve azt. A hideg és meleg sorok esetén a rackszekrények egymással szemben foglalnak helyet. Ennek a módszernek a második lépése a hideg és meleg sorok teljes különválasztása, így a meleg és a hideg levegő még kevésbé tud keveredni.


Hideg és meleg sorok, a CRAC egységek a sorokban

A hőmérséklet szempontjából problémás helyekre érdemes lehet érzékelőket telepíteni. Habár maguk a szerverek és tárolók is rendelkeznek hőmérőkkel, ezek csak a gép belsejének állapotáról szolgáltatnak adatokat. A Gartner szerint sokat segíthet néhány egyszerű hőmérő elhelyezése is, amik adatait akár egyszerűen egy táblázatben vezetve is sok információ nyerhető a hűtés működéséről és hatékonyságáról, illetve az adatközpontban zajló termikus folyamatokról.

"Sok adatközpontban a falakra, rackszekrények mellé telepítenek érzékelőket. Noha ezek az érzékelők tájékoztathatnak a teremben uralkodó hőmérsékleti viszonyokról, nem nyújtanak pontos információt arról, hogy az informatikai eszközök milyen levegőt szívnak be" -- mondta Szarka Attila. "Éppen ezért érzékelőket a rackszekrények ajtajára, a szerverek légbeszívó nyílásai elé érdemes telepíteni, ráadásul a teljesítménysűrűségtől függően egy rackbe akár többet is. Az ASHRAE Technical Commitee 9.9 ajánlása rackenként három szenzor, egy alul, egy felül, egy középen."

Moduláris hűtés

A legnagyobb haszonnal járó, ugyanakkor valószínűleg a legköltségesebb tanács a Gartnertől a moduláris hűtésre való átállás. A monolitikus légkondícionálókat érdemes lehet a racksorokba, esetleg magukba a rackszekrényekre beilleszthető hűtőkre cserélni, ami látványosan javítja a hűtés hatékonyságát.

"Kétségtelen, hogy a nagy teljesítménysűrűségű alkalmazásokat is hatékonyan kiszolgálni képes hűtési megoldások beruházási költsége magasabb, mint a hagyományos teremhűtőké, de érdemes megvizsgálni egy ilyen rendszer teljes bekerülési költségét is" -- vélekedett Szarka. "Olyan kiemelkedő hatékonyságú rendszerekkel, mint például az APC InRow hűtési megoldás, akár 30-40 százalékos megtakarítást is el lehet érni, ami a mai energiaárak mellett a magasabb vásárlási ár többszörös megtérülését is jelentheti egy adatközpont 10-12 éves élettartama alatt."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról