:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 17. 12:29

Rendeljen iWiW-jelszótörőt! -- új trükkök a spampiacon

Október végén újabb nagyszabású spamkampány zajlott az internet hazai szegletében, amelynek során a szokásos letöltőoldalak mellett iWiW-, MyVIP-, és freemail-fiókok feltörésére alkalmas szoftvereket hirdettek, amikhez emeltdíjas SMS ellenében lehet hozzájutni. Ebben az esetben a csalók talán túl messzire mentek, több hatóság jogkörébe tartozó bűncselekmény gyanúja is fennáll, előfordulhat, hogy végre olyan hibát követ el a warezmafia, aminek nyomán fogást találhatnak rajtuk.

[HWSW] Október végén újabb nagyszabású spamkampány zajlott az internet hazai szegletében, amelynek során a szokásos letöltőoldalak mellett iWiW-, MyVIP-, és freemail-fiókok feltörésére alkalmas szoftvereket hirdettek, amikhez emeltdíjas SMS ellenében lehet hozzájutni. Ebben az esetben a csalók talán túl messzire mentek, több hatóság jogkörébe tartozó bűncselekmény gyanúja is fennáll, előfordulhat, hogy végre olyan hibát követ el a "warezmafia", aminek nyomán fogást találhatnak rajtuk.

Szezonális ajánlat

Október 22-től 27-ig, majd november 8-tól megismételve újabb nagyszabású spamkampányok zajlottak a hazai interneten -- tájékoztatta szerkesztőségünket Sipos Zoltán, a Spamwiki adminisztrátora. A kiküldött levelek többnyire három weboldalt népszerűsítettek, mégpedig a "biglnk.com/freekey", a "biglnk.com/letoltes" és a "biglnk.com/toltes" címeket, melyek kivétel nélkül a "jasek.0day.hu" webhelyre voltak átirányítva. Az oldalak filmeket, játékokat és zenéket kínálatak letöltésre.

November 2-án az előzővel párhuzamosan egy másik spamkampány is elindult, melyben viszont egy itthon egészen újnak számító tematika jelent meg. A kéretlen levelekben a kiskapuk.net címet reklámozták, ahol a hiszékeny felhasználókat azzal csábítják emeltdíjas SMS elküldésére, hogy cserébe az iWiW, a MyVIP és a freemail rendszerekbe való betörésre, mobiltelefonjuk függetlenítésére vagy egyszerű honlapkészítésre alkalmas szoftvereket tölthetnek le.

Szerkesztőségünk Márton Györgytől, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivőjétől megtudta, hogy ez utóbbi kampánnyal kapcsolatban a felhasználóktól, címzettektől jellemzően nem érkeztek feljelentések, de a média képviselőitől annál több kérdés árasztotta el az NHH-t. Márton a HWSW-nek elmondta, ez esetben nem kizárólag a kéretlen levélküldés az egyetlen ok, ami miatt az elkövetőket vádolni lehetne, ezért megpróbálják hatékonyan kezelni az ügyet és a többi hatósággal együttműködve példát statuálni.

A hatóság önmaga kevésnek bizonyul

Márton szerint ugyanakkor a spam és az abban foglalt megtévesztő hirdetések ellen a hatóság csak a nyilvánosság bevonásával tud érdemben harcolni (szaksajtó, általános sajtó, blogok). Ezúttal az ügyhöz csatlakozott a Mobil Marketing Szövetség is, hiszen számukra is kellemetlen dolog, hogy az általuk legálisan, etikusan használt emeltdíjas SMS-üzenetet, teljesen befeketíti az a néhány csaló, aki visszaélésekre használja ezt az eszközt.


Csábító átverés

Igazi eredmény akkor lenne, ha szakhatóság mellett a további szervek is megmozdulnának, legyen szó akár az APEH-ről, GVH-ról vagy a Nemzeti Nyomozóirodáról. A HWSW által megkérdezett szakértők szerint a lassú víz partot most hatás érvényesül, ugyanis a fent említett szervezetek nagyon lassan indulnak el, de ha mégis sikerül, akkor könnyedén elsöpörhetik a néhány ügyeskedőből álló bűnszövetkezeteket.

A hivatalos utak viszont annyival lassabbak, hogy a kutakodást hobbiból végző Spamwiki aktivistái máris előrébb járnak: Sipos Zoltántól megtudtuk, hogy a fenti kampányokban az előző hónapok nagyvolumenű kéretlenlevél áradatához hasonlóan a Vodafone Magyarország ZRt. internetkapcsolatait használó számítógépekről érkeztek a levelek, az IP-route pedig a Szervernet Kft-nél zajlik. A használt 06-90-es telefonszám mindkét kampány és mindkét oldalcsoport esetén megegyezik, ami egyértelműen azonos elkövetőre utal.

Osztott felelősség?

Az emeltdíjas telefonszámtartományok minden esetben valamely telekommunikációs szolgáltatóhoz tartoznak, amit ők időszakosan vagy állandó szerződés alapján továbbértékesíthetnek. Ez esetben a telefonszám az NHH oldalán lévő keresőben található információk alapján a Magyar Telekom kezelésében van. Felmerül a kérdés, hogy a szolgáltatást nyújtó cégnek van-e felelőssége ebben az esetben, hiszen itt a Magyar Telekom nem csupán bűncselekményhez asszisztál, de a bevételmegosztás révén profitot realizál illegális ügyletekből.

Ugyanez a dilemma több mint egy évtizede fennáll a tartalomszolgáltatók és az internetszolgáltatók esetében is: felelős-e a szolgáltató a szolgáltatásának segítségével elkövetett jogsértésekért? Egyszerűbben fogalmazva felelős-e a háztartási bolt azért, ha egy általa eladott késsel ölnek? Az SMS-szolgáltató ha nem is vonható felelősségre egyértelműen, legalább arra meg lehet kérni, hogy lépjen fel az ilyen ügyfelekkel szemben.

[+] Magyar netre magyar spamet!

Továbbá érdekes kérdés, hogy a hatóságok képesek-e utánajárni, hogy egy adott telefonszám mögött valójában milyen jogi vagy természetes személyek állnak. A szerkesztőségünk által megkérdezett szakértők véleménye szerint kicsi az esély, ugyanis a telekommunikációs szolgáltatótól a közvetlen szerződő felet is nehéz kikérni, de mögötte még több lépcsőben kellene felgöngyölíteni az összefonódásokat. A szolgáltató és a valós megrendelő között minden esetben egy vagy több úgynevezett aggregátor cég áll, amiken a hatóságok többnyire képtelenek túljutni.

Senkit nem érdekel, pedig mindenkit érint

Sipos szerint azon túl, hogy az ASVA-t érdekelheti az akció az illegális audiovizuális tartalmak miatt, fontosabb, hogy az APEH is utánajárhatna, hogy egy évente feltételezhetően százmilliós nagyságrendű bevételeket realizáló "vállalkozás" hogyan működik. Ezen kívül a rendőrség is érdekelt kellene legyen, hisz a spamküldést is megtiltó, többször módosított 2001. évi CVIII. törvény 300/C paragrafusa tiltja a védett számítástechnikai rendszerekbe történő jogosulatlan belépést. A kiskapuk.net kampányban pedig éppen erre alkalmas szoftvereket kínálnak, ráadásul anyagi ellenszolgáltatásért cserébe, az üzletszerűség pedig minden esetben súlyosbító körülmény.


Átláthatatlan

1B Telekom - Online technologies szakítás
[Spamwiki - Karaka 2008.11.05.] "Az 1B Telekom Kft-től származó információk szerint a spamelésben súlyosan érintett 87.229.116.0-255 hálózatukat nem ők használták, hanem az Online Technologies Kft.-nek adták bérbe. Az 1B Telekom-nál lefolytatott 2008. októberi rendőrségi akció után a cégvezető tájékoztatta a Spamwiki-t, hogy szakított a céggel, melynek korábban e hálózatot bérbe adta, azóta egyáltalán nem érkezik újabb spam ebből a hálózatból. Röviddel a szakítás után -- a WHOIS adatbázisok tanúsága szerint -- új szereplő tűnt fel a hazai warezspam piacon: az Online Technologies Kft.! Az Online Technologies ügyfelei korábban az 1B Telekom-tól bérelt hálózatot használták spamelésre, azonban a szerverlefoglalások után szakításra került sor, miután saját neve alatt folytatja ügyfelei kiszolgálását."
Sipos Zoltán a HWSW-nek azt nyilatkozta, hogy gyanúja szerint az oldalon 7x250 forintba kerülő emeltdíjas üzenetért cserébe az előfizetők nem kapnak a fent leírt dolgokra képes programot, ami pedig a csalás bűntettét valósítja meg. A letölthető szoftverek valószínűleg egyszerű jelszóvisszafejtő programok, melyek a böngészőben tárolt jelszavakat képesek megfejteni.

A hatóságok valószínűleg hosszú ideig elmajszolgatnak minden egyes ilyen esetet, ezért van kiemelt szerepe a Márton György által is említett nyilvánosságnak, a civil kezdeményezéseknek, minden online felületnek és médiamegjelenésnek, ami a laikusokat is eléri. Sipos Zoltán szerint "a HWSW-n korábban megjelent cikk és a Spamwiki "Pellengér" rovatának köszönhető például az is, hogy az 1B Telekom Kft. megszakította a kapcsolatot az internetszolgáltatást spamküldésre használó ügyfelével". A Spamwiki által kritizált Online Technologies Kft.-nek a hálózatából viszont a spamellenes aktivisták megfigyelései alapján máris pótlódott a korábbi reklámlevél mennyiség, bár ennek tényét egyelőre a hatóságok még nem erősítették meg.

Helyreigazítás: a téves az az állítás, hogy az 1B Telekom Kft. és az Online Technologies Kft. megszakította egymással a kapcsolatot. A valóság az, hogy az Online Technologies Kft.-nek a mai napig élő szerződése van a szóban forgó IP-címtartományra az 1B Telekommal, továbbá a két cég folyamatos, széleskörű üzleti kapcsolatban áll.

Petróczi Levente, az Online Technologies Kft. ügyvezető igazgatója arról tájákoztatta szerkesztőségünket, hogy "az Online Technologies Kft. egy 2 éve működő, több száz ügyfél bizalmát élvező, kizárólag legális - szerverhoszting és egyéb kapcsolódó - szolgáltatások nyújtásával foglalkozó cég", és nincs kapcsolata a cikkben tárgyalt tevékenységgel.

Az érintettektől és az olvasóinktól ezúton szeretnénk elnézést kérni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.