Szerző: Koi Tamás

2008. november 25. 11:51

Megjelent az Opera Mini 4.2 végleges kiadása

Ismét gyorsabb és okosabb lett az Opera Mini mobiltelefonos böngésző. Az Opera Software Java-alapú böngészője a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre népszerűbb: a múlt hónapban 21 millió felhasználó mintegy ötmilliárd oldalletöltést generált a telefonok beépített böngészőjénél többnyire sokkal kompaktabb és könnyebben kezelhető Opera Minivel.

[HWSW] Ismét gyorsabb és okosabb lett az Opera Mini mobiltelefonos böngésző. Az Opera Software Java-alapú böngészője a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre népszerűbb: a múlt hónapban 21 millió felhasználó mintegy ötmilliárd oldalletöltést generált a telefonok beépített böngészőjénél többnyire sokkal kompaktabb és könnyebben kezelhető Opera Minivel.

Több mint fél év elteltével új verziója jelent meg az Opera Mini webböngészőnek, mely a korábbi kiadásoknál mondhatni szokásosan lényegesen gyorsabb lett: a norvég szoftvercég szerint a 4.2-es verzió november közepén megjelent bétaváltozatával szerzett tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy az új Opera Mini -- a kibővített amerikai szerverparknak köszönhetően -- nagyjából 30 százalékkal gyorsabban tölti be a weboldalakat a 4.1-es kiadáshoz képest.

Bár a gyorsulást a tengerentúli és ázsiai felhasználók tapasztalhatják majd, az Opera állítja, hogy a szerveroptimalizáció hatására más régiókban is érezhetően javul a mobil webböngésző teljesítménye. A böngészés sebessége az Opera Mini sajátosságaiból fakadóan szinte kizárólag a szerverfarmon múlik: a program voltaképpen csak egy megjelenítőablaka az oldal előre renderelt képének.

Opera Mini

Fontos mérföldkő az Opera Mini történelmében, hogy a most megjelent, 4.2-es verzió immár a Google Android mobil platformjára is elérhető. A cég idén áprilisban egy technikai előzetest ugyan már kiadott az újszülött rendszerhez, az androidos Opera Mini első publikus bétáját csak a mostani kiadás alkalmával tette elérhetővé a fejlesztő.

Az Opera Mini valamelyest testreszabható is lett, az eddigi színvilággal együtt összesen hét téma (skin) állítható be a böngésző menüjében. Az új verzióban továbbfejlesztették a böngésző RTSP-támogatását (real time streaming protocol), így az Opera Mini 4.2-t használva mostantól a legtöbb Nokia és Sony Ericsson mobiltelefonnal megjeleníthetők a Youtube mobilportálján található videók. A mostani kiadással megjelent az Opera Link szinkronizálási lehetőség is, mely az asztali gépre telepített Opera böngésző és az Opera Mini közti szinkronizálási feladatokat látja el.

Az Opera Software mobiltelefonos webböngészője immár több mint kilencven nyelvre fordítva érhető el. A letöltéshez a legcélszerűbb ellátogatni a www.mini.opera.com weboldalra, ahonnan egy kattintással elérhető a telefon operációs rendszerének megfelelő változat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról