Szerző: Bányai György

2008. november 27. 11:23

A jelenlegieknél háromszor gyorsabb SSD-t mutatott be a Micron

A Micron bejelentette, hogy a közeli jövőben várható egy olyan SSD-meghajtó, mely a jelenlegi leggyorsabb modellnél több mint háromszor lesz sebesebb.

[HWSW] A Micron bejelentette, hogy a közeli jövőben várható egy olyan SSD-meghajtó, mely a jelenlegi leggyorsabb modellnél több mint háromszor lesz sebesebb.

A Micron akár már a jövő évben elkészülhet ultragyors SSD meghajtójával, mely a sebesség terén jócskán túlszárnyalja a jelenlegi csúcstartókat. A gyártó már elkészült a rekorder közel sem végleges próbaváltozatával is, melyet egy PCI Express kártyán helyeztek el, mert a SATA II csatolófelület a 300 megabájt másodpercenkénti sebessége nem elegendő ahhoz, hogy a meghajtó teljes sebességre kapcsoljon.


A Micron két nyolcmagos, Intel Xeon processzorral szerelt tesztkörnyezetben helyezett el két, a tárolókat tartalmazó PCI-Express kártyát, melyek 800 megabájtnyi adatot szállítottak másodpercenként. Ez a sebesség tovább emelkedett amikor olyan PCI-Express kártyát állítottak üzembe, mely két SSD meghajtót is tartalmazott, ekkor az 1 gigabájt/mp adatátviteli sebesség is elérhetővé vált. A kéttárolós adatkártya 16 adatcsatornán 200 ezer input-output műveletet végzett el másodpercenként.

Ha a Micron termékének piacra érkezését nem tudjuk kivárni, megvehetjük a Fusion IO fogyasztói piacra szánt SSD-kártyáját, mely 50 ezer I/O műveletre képes egy másodperc alatt, 500-700 megabájt adatátviteli sávszélesség mellett. Ezt a PCI Express kártyát természetesen nem mérik olcsón, 1000 dollárt kell érte fizetni.

A jelenleg megvásárolható SSD-k leggyorsabbjai már közelítik a SATA II felület átviteli határához. A Micron a gyakorlati bemutató után -- tekintettel a fejlesztés korai szakaszára -- nem árulta el, hogy mikorra várható a kész termék és arról sem tett említést, hogy mennyibe fog kerülni. Az azonban bizonyos, hogy nem a jelenleg elterjedt SATA II csatolófelület fogja a tárolót a számítógép többi részegységével összekötni.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 19. 15:55

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.