Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 20. 13:40

Megszépül a Gmail

A Google politikája a kereső legelső megjelenése óta mindig is az volt, hogy egyszerű, letisztult, átlátható és praktikus felületeket kínáljon. Ugyanakkor a felhasználók egy széles rétege odavan a csicsás, díszes felületekért is. Így a népszerűség oltárán feláldozva az egyszerűséget, hosszú idő után testreszabhatóvá válik a Google levelezőjének felülete is: a iGoogle mintájára megjelent a Gmail fiókokban is a sémák használatának lehetősége.

[HWSW] A Google politikája a kereső legelső megjelenése óta mindig is az volt, hogy egyszerű, letisztult, átlátható és praktikus felületeket kínáljon. Ugyanakkor a felhasználók egy széles rétege odavan a csicsás, díszes felületekért is. Így a népszerűség oltárán feláldozva az egyszerűséget, hosszú idő után testreszabhatóvá válik a Google levelezőjének felülete is: a iGoogle mintájára megjelent a Gmail fiókokban is a sémák használatának lehetősége.

A kísérletező kedvű felhasználók már korábban is fejlesztettek nem hivatalos kiegészítőket postafiókjukhoz, hogy kissé feldobják azt, de egészen idáig a Google nem érzett késztetést arra, hogy ezt a lehetőséget hivatalosan is elérhetővé tegye. A korábbi egyszerű halványkék-szürke felület helyett mostantól az alapséma is sokkal elegánsabbra és modernebbre cserélődött, de összesen 30 különböző változat közül lehet mazsolázni.

Egyelőre nincs nyilvános fejlesztőeszköz, amivel a kreatív felhasználók saját verziókat, összeállításokat hozhatnak létre, de a meglévő 30 darab között a normál felület különböző színű variációi, illetve tematikus, az eddigi visszafogottságtól elrugaszkodó témák is bekerültek. Kislányos, retro, kocka, romantikus, természetbarát és nem utolsó sorban nindzsás -- van választék.


Mindenkinek megfelelni

A bejelentést tartalmazó Google blogbejegyzésből kiderül, hogy a Terminal nevű téma, ami ASCII-karakterekből formázza meg a felületet, nem más, mint két mérnök fogadásának eredménye. Van olyan séma is, ami a Chrome felületéhez illeszkedik, illetve olyan is, ami a felület hátteréül szolgáló képet időről időre lecseréli, sőt beállítva egy várost, annak megfelelő dizájnelemekkel egészíti ki magát.

A sémák megjelenése napra fókuszba helyezi a Gmail levelezőszolgáltatást, ahol a pletykák szerint hamarosan újabb funkciók élesednek a Labs-ot nem használó tömegek számára is. Az újdonságok bekerülése a rendszerbe fokozatos, a felhasználók nem egyszerre érhetik el, hanem fokozatosan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról