Szerző: Koi Tamás

2008. november 18. 09:46

BlackBerry Bold -- Boldogok az üzletemberek

A kanadai Research in Motion (RIM) okostelefonjai az öreg kontinensen kissé mostoha körülmények közepette kénytelenek létezni, hiszen Európában a Nokia árnyékában egyetlen konkurensnek sem könnyű piachoz jutnia. Pedig a gyártó BlackBerry sorozata itt is népszerű, több cég üzemeltet vállalati szintű BlackBerry-szolgáltatást -- mely ezeknek a telefonoknak mondhatni kötelező kiegészítője --, a telefonokat a legtöbb európai szolgáltató szerepelteti kínálatában. A nyár óta immáron mindhárom hazai mobilcég portfóliójában fellelhető BlackBerry telefon és -szolgáltatás, mi most a májusban bejelentett, a T-Mobile kínálatába ősszel került BlackBerry Boldot próbáltuk ki.

[HWSW] A kanadai Research in Motion (RIM) okostelefonjai az öreg kontinensen kissé mostoha körülmények közepette kénytelenek létezni, hiszen Európában a Nokia árnyékában egyetlen konkurensnek sem könnyű piachoz jutnia. Pedig a gyártó BlackBerry sorozata itt is népszerű, több cég üzemeltet vállalati szintű BlackBerry-szolgáltatást -- mely ezeknek a telefonoknak mondhatni kötelező kiegészítője --, a telefonokat a legtöbb európai szolgáltató szerepelteti kínálatában. A nyár óta immáron mindhárom hazai mobilcég portfóliójában fellelhető BlackBerry telefon és -szolgáltatás, mi most a májusban bejelentett, a T-Mobile kínálatába ősszel került BlackBerry Boldot próbáltuk ki.

Hűvös elegancia

A kizárólag üzleti okostelefonokban utazó RIM BlackBerry Boldja, azaz a 9000-es modell a cég legtöbb eddigi megoldásához hasonlóan egy teljes QWERTY-billentyűzetes telefon, ennek megfelelően nem tartozik a kimondottan karcsú készülékek közé (a kategória királya ebből a szempontból minden kétséget kizáróan a Nokia E71). Volt is nála kisebb BlackBerry, megállapíthatjuk ugyanakkor, hogy a Bold az eddig készült legelegánsabb, leginkább letisztult külsejű telefonja a RIM-nek. Ez részben az anyaghasználaton is felfedezhető; egyes korábbi modellek csúnya festett műanyag burkolatát itt fényes, modern előlap, alumínium keret és bőrborítású hátlap helyettesíti.

A BlackBerry Bold kezelhető méretű okostelefon; a készülék 6,6 centiméter széles, 11,4 centiméter magas és nagyjából 1,5 centiméter vastag, kényelmesen elfér a kézben, a gépelés két hüvelykujjal komfortos. A gombok több korábbi modellel ellentétben szorosan egymás mellett sorakoznak, formájuk jól kitapintható, nyomáspontjuk jobb nem is lehetne. A T-Mobile angol kiosztású billentyűzettel forgalmazza a telefont, az ékezetes karakterek kissé szokatlan módon, a középső trackpoint segítségével gépelhetők be.

Ez utóbbi vezérlőelem központi szerepet kap a BlackBerry Bold használata során, a menükben ezzel a miniatűr görgetőgolyóval lehet a különböző elemek közt váltani, illetve lenyomásával jóváhagyni a változtatást. A trackpoint mellett balra és jobbra egy hatalmas főmenügomb és egy az előző menübe visszalépésre szolgáló gombot találni, ezek funkciója nem is programozható át.

A gombok felett található a BlackBerry Bold legimpozánsabb része, a HVGA, azaz 480x320 pixeles felbontású, 2,8 hüvelykes képátlójú TFT. A telefon kijelzője bár elméletileg csupán 65 ezer szín megjelenítésére képes, mégis az általunk valaha látott egyik legélénkebb színű képet adó megjelenítő, nem csak jó színekkel, de kiváló kontraszttal és fényerővel. A fényerő több hasonló modellel egyezően egy fényérzékelő bevonásával dinamikusan változik a környezeti fényviszonyok függvényében.

Okos és erős

A telefonon a RIM saját fejlesztésű operációs rendszerének, a BlackBerry OS-nek a legújabb, 4.6-os verziója fut. A szoftvert kiszolgáló hardverháttér okostelefon-viszonylatban kifejezetten erősnek tekinthető: a rendszer lelkét egy 624 MHz-es, Marvell Tavor PXA930-as processzor adja, 1 gigabájtnyi készülékmemóriával és 128 megabájtnyi alkalmazásmemóriával megtámogatva. A Boldba microSD kártyákat illeszthetünk, az alapcsomag része egy 1 gigabájtos példány.

A BlackBerry Bold a SIM-kártya és az akkumulátor behelyezése után automatikusan bekapcsol, ezt követően a gyors hardvert meghazudtoló, csigalassúságú bootolási folyamat veszi kezdetét. A telefon közel három perc elteltével tér magához, szerencsére ezután nem kell minden kikapcsolás után ennyi időt várni, a szoftver ilyenkor csak mélyalvásba küldi a telefont, amiből pár másodperc alatt felébreszthető. Van készenléti üzemmód is, ilyenkor úgy spórolja a lehető legtöbb energiát a készülék, hogy a tulajdonos közben értesül a beérkező hívásokról.

Az első bekapcsolást az alapbeállítás követi, ezután máris használatba vehető a BlackBerry Bold. A teljes mértékben az üzleti felhasználók igényei szerint kialakított szoftverháttér mondhatni minden sallangot nélkülöz, az előretelepített alkalmazások köre csak a lényegre koncentrál: van Microsoft Office-kompatibilis dokumentumolvasó- és szerkesztő, videofelvevő, hangjegyzet-készítő, jegyzettömb, jelszómegőrző, a szórakozáshoz médialejátszó, néhány játék, és persze a BlackBerry Messenger azonnali üzenetküldő legfrissebb verziója. A grafikus főmenü kifejezetten szép, mélyebben viszont már csak szöveges menüpontokat találni.

Csak üzletembereknek

A telefon vérbeli vállalati megoldás, ilyenformán a legkevésbé sem ideális választás magánszemélyeknek, melyet egyebek mellett az is bizonyít, hogy a kommunikációs lehetőségeket tekintve BlackBerry Bold igazán akkor tudja kivillantani a foga fehérjét, ha BlackBerry Enterprise Server kiszolgálóhoz csatlakozik. Ez a BlackBerry telefonokhoz kifejlesztett vállalati platform az összes ismert és elterjedt céges levelezőrendszert (Microsoft Exchange, IBM Lotus Domino, Novell GroupWise) támogatja, a fizetős BlackBerry Internet Service (a T-Mobile BlackBerry Instant E-mail néven kínálja) szolgáltatáson keresztül pedig maximum tíz, tetszőleges e-mail postafiók szinkronizálható a telefonra. A push technológiának hála az adatforgalom a minimálisra csökkenthető: a hagyományos levelezőkkel szemben itt nincs időnkénti szinkronizálás, csakis akkor történik adatátvitel, ha valami változás áll be a levelezőszerveren.

A Bold WLAN-hálózaton és HSDPA-adatkapcsolattal csatlakozhat a szerverhez, illetve az internetre, a gyári böngésző gyorsan rendereli a weboldalakat, a tördelés is jól sikerül többnyire, a Flash-támogatás azonban -- akárcsak az iPhone esetében -- sajnos itt is hiányzik, így néhány oldal megtekintéséről le kell mondania a tulajnak. A böngésző használata ezt az egy fiaskót leszámítva kézenfekvő és kényelmes: a trackpointtal vezérelhető kurzor gombnyomásra ránagyít a tartalomra, a görgetés folyamatos, de az iPhone beépített Safari böngészőjét ezen a téren egyelőre semmi nem tudja megverni.

A RIM a modern üzletember elvárásainak megfelelően természetesen GPS-vevővel is ellátta a Boldot, az alapesetben telepített egyszerű térképalkalmazást, az uniós tagországok térképeit tartalmazó BlackBerry Mapset a TeleAtlas szállítja -- aki komolyan ki szeretné használni a navigációt, telepítheti a Garmin Mobile-t, esetleg a TeleNav GPS Navigatorát. A beépített, 2 megapixeles fényképezőgéppel készített felvételek a helyszín koordinátáit is tárolják (geotagging) -- az ötszörös digitális zoomra alkalmas kamera vakut is kapott, valamint videorögzítésre is be lehet fogni, a minőségtől azonban nem szabad csodát várni.

Azért szórakoztatni is tud

Ha már szóba került a kamera, érdemes kitérni a BlackBerry Bold egyéb multimédiás képességeire, melyekkel kapcsolatban le kell szögeznünk, hogy ahhoz képest, hogy esetünkben egy keményvonalas üzleti telefonról van szó, nem fukarkodott a RIM. A telefon alapból támogatja a DivX/XviD, H.263 valamint H.264 tömörítési formátumokat, az audioformátumokból és kodekekből pedig a szokásos MP3/WMA páros mellett a .3gp-t, az AAC/AAC+/eAAC+ formátumokat, illetve a MIDI zenéket is ismeri. Az alap médialejátszónak sem kell szégyenkeznie funkcióit tekintve, a zene a gyári, közepes minőségű fülesen, netán Bluetooth-eszközön keresztül hallgatható, illetve bekapcsolható a BlackBerry Bold elképesztően hangos, ezzel együtt meglepően tisztán szóló kihangosítója is.

A BlackBerry Bold képességeinek a felsorolása ezzel még korántsem ért a végére, több cikken keresztül értekezhetnénk például a szintén az üzleti felhasználók számára létfontosságú titkosítási és biztonsági rendszerekről, vagy éppen a különlegesen aprólékos profilbeállítási lehetőségekről, melyek figyelembe veszik azt is, hogy a telefon a tokjában pihen-e, vagy csak szimplán kiraktuk az asztalra. Kivesézhetnénk a bőséges beállítási lehetőségeket nyújtó menüt, melyben -- lévén egyetlen más készülék sem rendelkezik ilyen rendszerrel -- kezdetben igen hamar el lehet veszni, illetve az alapvetően nagyon tetszetős, mégis szolid felhasználói felületet is részletesen tárgyalhatnánk.


A Nokia E71 mellett

A telefont a szokásosnál hosszabb barátkozási időszak után élvezet volt használni, a BlackBerry rendszere jól belakható és bár nem nyújt olyan testreszabási lehetőségeket, mint például a Nokia Series 60 vagy a Windows Mobile, alapvetően jól ellátja a feladatát, különösen, ha a munkahelyi szerverek támogatják a telefon üzenetküldő protokollját. A BlackBerry Bold operációs rendszere a tesztidőszak alatt néha azért megmakacsolta magát, bár ezt a problémát mi korántsem láttuk olyan kritikusnak (nem úgy, mint az angol Orange szolgáltató, mely októberben a szoftverhibákra hivatkozva leállította a telefonok forgalmazását).

A Bold véleményünk szerint elsősorban azoknak az üzletembereknek lehet jó választás, akik nem szenvednek telefonfétisben, ettől függetlenül egy mindentudó okostelefont szeretnének használni. A készülék noteszgépes analógiával élve leginkább az okostelefonok ThinkPadje lehetne, azaz a Bold egy a külsőségekre kevesebb hangsúlyt fektető, vérbeli igásló, fejlett hardverrel és egyedi fejlesztésű szoftverrel. A telefon Magyarországon egyedül a T-Mobile kínálatában érhető el, 111 ezer forintos listaáron.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról