Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 19. 08:59

Az IBM vásárolja meg a futásidejű keresztplatformos fordítójáról ismert Transitive-et

Az IBM kezébe kerül a Transitive Corporation, amelyet az x86/Linux platformra írt alkalmazások futtatására lehetőséget adó PowerVM technológiából ismerhetnek a Power-alapú rendszereket vásárlók. A vállalat azonban nem ezzel szerzett elsősorban hírnevet magának, hanem egy olyan megoldással, amely futásidejű interpretáció segítségével lényegében bármilyen szoftvert bármilyen architektúrán képes futtatni.

[HWSW] Az IBM kezébe kerül a Transitive Corporation, amelyet az x86/Linux platformra írt alkalmazások futtatására lehetőséget adó PowerVM technológiából ismerhetnek a Power-alapú rendszereket vásárlók. A vállalat azonban nem ezzel szerzett elsősorban hírnevet magának, hanem egy olyan megoldással, amely futásidejű interpretáció segítségével lényegében bármilyen szoftvert bármilyen architektúrán képes futtatni.

A 2000-ben alapított amerikai Transitive 2001-ben lépett a világ elé QuickTransit nevű megoldásával. A megoldás kitalálója, és kezdetben fejlesztője a Manchesteri Egyetem számítástudomány-professzora, Alasdair Rawsthorne volt, aki a Transitive informatikai vezetője és alapítója is egyben. A QuckTransit alapjául szolgáló technológia gyökerei egészen 1992-ig vezethetőek vissza, magának a QuickTransitnak a fejlesztése 1995-ben kezdődött.

A QuickTransit a forráskód és a bináris fájl módosítása nélkül teszi lehetővé, hogy az bármely processzoron és operációs rendszeren fusson, ezt egy moduláris hardvervirtualizációs technológia teszi lehetővé. Ennek első összetevője az Integration FUSE, ami a QuickTransit operációs rendszerbe történő integrációját végzi, a második a Dynamic Binary Translator, ami a platformok utasításkészletének fordításáért felelős. A harmadik és negyedik komponens az operációs rendszer (Operating System Mapper) és a grafikus alrendszer (Graphics Mapper) hívásait fordítja le.

[+] QuickTransit: alkalmazások minden platformra?

A QuickTransit teljesen transzparens az alkalmazások oldaláról, vagyis nem szükséges azokat módosítani vagy optimalizálni. Az operációs rendszer azonnal észleli, amint számára idegen kód indul el, és automatikusan elindítja a QuickTransitot, amely gondoskodik a fordításról. A Transitive által kifejlesztett technológia többször bizonyította már hatékonyságát. A 2006 őszén rendezett Intel Developer Forumon a világ legnagyobb chipgyártója egy olyan Itanium-alapú szervert mutatott be, amely minden addiginál nagyobb sebességgel futtatta a SPARC/Solaris párosra írt alkalmazásokat.

Az IBM berkein belül a QuickTransitot egy a PowerVM Lx86 megoldásának alapjául használják. Ez a szoftver lehetővé teszi, x86/Linux környezetre írt alkalmazások változtatás nélkül futtatását Power processzorra épülő szervereken. A Transitive Corporation akvizíciójával kapcsolatos pénzügyi részleteket az IBM nem hozta nyilvánosságra, mint ahogy azt sem, hogy az ügylet mikorra zárulhat le. A Nagy Kék célja a QuickTransittal egy ütőképes konszolidációs és migrációs eszközkészlet létrehozása -- a technológia segítségével akár más architektúráról is könnyen mozgathatók az alkalmazások Power-alapú rendszerekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról