:

dev archívum - 2008 március

2008
március

0

MailShadowG: Exchange Server biztonsági mentése Gmaillel

2008. március 31. 13:20

A Cemaphore Systems bétateszt formájában elindította kisvállalatoknak szánt MailShadow for Google Apps szolgáltatását, amely az Exchange biztonsági mentését végzi el -- a postafiókokat, naptárakat és címjegyzékeket a Gmailben tárolva.

0

Linuxra is megérkezett az Adobe AIR és Flex Builder

2008. március 31. 12:28

Letölthető az Adobe AIR for Linux kiadás előtti alfaverziója, és az Adobe Flex Builder 3 for Linux alfaverziójához is elérhetővé vált egy frissítés az Adobe Labs oldalán. Ugyancsak a mai napon az Adobe csatlakozott a Linux Foundation alapítványhoz, hogy elősegítse az RIA technológiák térnyerését a Linux platformon.

0

Jövő februárig meghosszabbították a Campus licencet

2008. március 31. 11:44

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megállapodott a Microsofttal, így az oktatási intézmények és diákjaik 2009. február 28-ig továbbra is jogosultak a Campus és Iskolai programban szereplő szoftverek használatára. A most kötött egyezség egy 2011-ig szóló keretszerződés része, amelyet évente felül fognak vizsgálni. Újdonság, hogy az MTA és intézményei is csatlakozhatnak a programhoz.

0

Júniusban jöhet a Mozilla Firefox 3

2008. március 31. 10:31

Még a héten megjelenhek a Firefox 3 utolsó bétája, amelyet júniusban követhet a végleges verzió. A népszerű nyílt forrású böngésző így szinte pontosan fél évvel a tervezett dátum után érkezik, Firefox 3-nak az eredeti tervek szerint már 2007 végén meg kellett volna jelennie.

0

A Microsoft három éve tudott a legújabb Windows sebezhetőségről, mégsem foltozta

2008. március 28. 14:56

Évek óta ismert sebezhetőséget nem foltozott be a Microsoft a Windowsok egyik komponensében, pedig a javítást már kidolgozta, és a Vistát például már a hibával nem rendelkező verzióval szállítja. A Windows beépített adatbázis motorjaként több mint másfél évtizede szolgáló Jet Database Engine egyik sebezhetőségét kihasználva a támadók tetszőleges parancsot futtathatnak le a rendszeren egy MDB fájl segítségével.

0

Bezárt az egyik legnépszerűbb torrentoldal, a TorrentSpy

2008. március 28. 12:53

[Clubic.com, HWSW] Visszavonulót fújt az egyik legnépszerűbb torrentmegosztó oldal, a TorrentSpy: a kezdőlap helyén olvasható információk szerint saját elhatározásból, és nem a bíróság nyomására döntöttek úgy, hogy véglegesen bezárják a szolgáltatást. A TorrentSpy nyilatkozata szerint az ellenséges jogi környezet miatt döntött így.

0

Más kontójára vásárolhattak a PlayStation Store betörői

2008. március 28. 11:44

[informationweek] A Sony csütörtökön meglepő közleményt adott közzé, mely szerint hackerek betörtek a vállalat PlayStation hálózatába, és érzékeny adatokat, jelszavakat szerezhettek a cég online PlayStation Store boltjának regisztráltjairól, előfizetőiről. Az uralmuk alá hajtott számlákkal ezt követően akár vásárlásokat is végezhettek az eredeti tulajdonosok kontójára.

0

Elsőként az Opera teljesítette az Acid3 tesztet

2008. március 28. 09:49

Egyelőre az Opera tűnik az Acid tesztek királyának, a nyárra várt 9.5-ös változat fejlesztőcsapatának blogbejegyzése szerint éjt nappallá téve dolgoztak azon, hogy kijavítsák a hibákat, és elsőként teljesítsék 100 százalékra a tesztet. A következő hetekben egy technológiai előzetes formájában minden internetező kipróbálhatja majd, mit jelent ez a gyakorlatban.

0

Közel tucatnyi hibát foltoz a Firefox új változata

2008. március 27. 15:59

[Techworld] Egyetlen apró verziószámugrással (2.0.0.13) foltoztak be tíz biztonsági rést a legnépszerűbb alternatív böngésző, a Mozilla Firefox fejlesztői. Az automatikus frissítőrutinon keresztül is terjesztett, tegnap a számítógépek többségére megérkezett új változat öt kritikus biztonsági hiányosságát sikerült remélhetőleg megszüntetni.

0

Dell: semmi gond az SSD-kkel, a pletykák hamisak

2008. március 27. 14:58

Cáfolta a Dell azt a weben múlt héten szárnyra kapott híresztelést, mely szerint a vállalat notebookjaiban alkalmazott SSD-k (solid state drive, szilárdtestes meghajtó) kimagaslóan rossz visszahívási mutatóval bírnak -- ráadásul néha még rosszabbul is teljesítenek. A cég hivatalos blogján egyszerűen hamisnak és megalapozatlannak titulálta ezeket az állításokat.

0

Kipróbálható az ingyenes, böngészőben futó Photoshop Express

2008. március 27. 14:35

[HWSW/www.szoftver.hu] Az Adobe bejelentette a Photoshop család legújabb tagját, az Adobe Photoshop Express online képszerkesztő szoftvert. Az ingyenes, platform-független, böngészőben futtatható alkalmazás az Adobe Flex technológiára épül, melynek megjelenítéséért az igen népszerű Flash-plugin felel.

0

Megkezdte az Isaiah prototípusainak szétküldését a VIA

2008. március 27. 13:49

[Computerworld/HWSW] Megkezdte következő generációs processzora prototípusainak szétküldését a VIA. Az Isaiah kódnéven ismert chip megjelenését korábban valamikor tavaszra, vagyis a második negyedévre ígérte a vállalat, a legújabb fejlemények alapján ez inkább nyáron esedékes.

0

A Skype üzenetekből is kiszűrhetők a veszélyes linkek

2008. március 26. 15:06

[Techworld] Bár egyelőre csupán egyetlen szoftver, a FaceTime Communications fejlesztette Greynet Enterprise Manager (GEM) védelmi alkalmazás képes erre, a vállalati környezetben is népszerű Skype elméletileg lehallgathatatlan, titkosított üzeneteiből is kiszűrhetők a kártékony oldalakra mutató linkek -- ezeket nem is biztos, hogy valóban az adott felhasználó küldte el nekünk.

0

Magyar cégek az OpenDocument Format mellett

2008. március 26. 13:20

Hivatalosan is bejelentette megalakulását az Open Document Format Alliance magyar tagozata . A szervezetet olyan vállalatok hozták létre, amelyek az OpenDocument Format (ODF) dokumentumformátum terjedését szeretnék látni, elsősorban a kormányzati szférában. Az ODF Alliance-nek Magyarországon olyan tagjai vannak, mint az IBM és a Sun Microsystems magyar leányvállalata, a Red Hat disztribúcióját ellátó ULX, a MultiRáció, a Linux Ipari Szövetség, a Budapesti Közép Európai Egyetem, vagy a BalaBit.

0

Üzleti felhasználásra lassú az AJAX?

2008. március 25. 13:55

[Computerworl/ HWSW] A Forrester Research elemzőcég szerint az AJAX-os webalkalmazások nem alkalmazak üzleti felhasználásra, mivel a felhasználók túl lassúnak találják őket. A Forrester ezért azt javasolja, a vállalatok inkább Adobe AIR-ben vagy Microsoft Silverlightban gondolkodjanak, ha új generációs rich webalkalmazásokat fejlesztenek.

0

Új funkciókkal bővül a Fujitus Siemens szerverfelügyeleti megoldása

2008. március 25. 12:51

Áprilistől lesz elérhető a Fujitsu Siemens Primergy ServerView Suite új, Server Management Suite-tal kiegészített változata, amely már virtuális és fizikai szervereket, tárolókat és hálózati eszközöket is kezel egyetlen, központosított felületen.

0

A fejlődő országokat célozza az Intel új kommunikációs megoldása

2008. március 21. 14:38

[Techworld] Az Intel kutatói új kommunikációs megoldást fejlesztenek, a Rural Connectivity Platform (RCP) segítségével két, egymástól akár 100 km-re lévő kapcsolódási pontot lehet olcsón és energiahatékonyan, akár 6,5 megabit/s-os sávszélességgel összekötni. Az RCP segítségével olyan helyekre is eljuthat a világháló, ahol eddig semmilyen megoldással nem lehetett ezt rentábilisan megoldani.

0

A HTC lehet az első, mely Androidot futtató okostelefont dob piacra

2008. március 21. 13:54

[Techworld] Továbbra is nyitott a verseny az első Androidot futtató okostelefon piacra dobásáért: iparági értesülések szerint vagy a koreai Samsung, vagy a tajvani HTC lesz majd az első, mely még idén elérhetővé teszi a nyílt platformú szoftvert futtató telefonját. A HTC talán némileg a Samsung előtt járhat.

0

Biztonság szempontjából mindegy, melyik operációs rendszert választjuk

2008. március 21. 13:00

Alapvetően nem azon múlik a biztonság, hogy milyen hardvereket vagy szoftvereket használunk, az üzemeltetés mikéntje a döntő -- véli Dolánszky György, a Kürt információbiztonsági szakértője. Bár nem jellemző, előfordul, hogy egy biztonsági auditot követően olyan mulasztásokra derül fény, hogy személycserékre kerül sor az IT-részlegnél.

0

Újdonságok az ősszel érkező OpenOffice.org 3.0-ban

2008. március 21. 12:49

Az OpenOffice.org nyílt forrású irodai csomagnak még a 2.4 verziója sem készült el, de a fejlesztők már gőzerővel dolgoznak a 3.0 változaton, amelynek a megjelenése szeptemberben várható. Az OpenOffice.org Ninja blogon egy alfaváltozatból készült képekkel illusztrálva láthatók a 3-as verzió fontosabb újdonságai.

0

Beérett tizenöt évnyi fejlesztés: küszöbön a Wine 1.0 megjelenése

2008. március 21. 11:27

A projekt hivatalos indulásától számított tizenötödik évfordulón, június 6-án jelenik meg a Wine 1.0 változata. A széles körben ismert és használt szoftver lehetővé teszi windowsos alkalmazások futtatását Linuxon. Az 1.0 verzió megjelenése előtt mindössze pár tucat hibát kell a fejlesztőknek javítaniuk, amelyek közül egy sem tűnik olyan súlyosnak, hogy hátráltatná a kiadást.

0

Szinte fájdalommentes SPARC-migráció x86-ra a legújabb QuickTransittal

2008. március 20. 16:26

Költséghatékonyabb Intel vagy AMD processzorral szerelt szerverre migrálhatóak a Solaris/SPARC platformra írt alkalmazások immár anélkül, hogy a Solaris operációs rendszert le kellene cserélnünk. Az ezredfordulón alapított Transitive a napokban jelentette be következő QuickTransit termékét, mellyel immár Solaris/SPARC binárisok futtathatóak Solaris/x86-64 platformon is, mindenféle módosítás nélkül -- a szoftver megkapta a Sun Solaris minősítését is.

0

Több adatot termel az emberiség, mint amennyit tárolni képes

2008. március 20. 14:29

Úgy tűnik, az adattárolók értékesítése jó üzlet marad a jövőben is, az emberiség által termelt digitális információmennyiség növekedése ugyanis exponenciális pályán mozog -- legalábbis ezt állítja a IDC legfrissebb kutatása, melyet az EMC finanszírozott. A tárolók ugyanakkor egyre kevésbé a hardverről, sokkal inkább a szoftverről szólnak, véli Ákos György, az EMC hazai képviseletének vezetője, a növekvő adatmennyiség ellen pedig nem csak kapacitással, hanem ésszel is kell küzdeni.

0

Vizuális szerkentyűkkel csinosíthatjuk a Google Dokumentumok táblázatait

2008. március 20. 14:17

Egyelőre csak a Google Dokumentumok táblázatait, hamarosan viszont akár más dokumentumainkat, és iGoogle oldalunkat is kicsinosíthatjuk a Google szerkentyűivel, gadgetjeivel. A szabadon felhasználható szkriptekkel grafikus, vizuális formába önthetjük adatainkat, melyek akár dinamikusan változhatnak is, annak megfelelően, ahogyan táblázatainkat frissítjük.

0

Mostan szilárd tintákról álmodom: Xerox Phaser 8560 nyomtató

2008. március 20. 11:54

Tintasugaras, vagy lézer -- ez a két alternatíva él az emberek többségének tudatában, ha nyomtatási technológiákról van szó. A Xerox Phaser 8560 olyan technológiát alkalmaz, mellyel meglepően alacsonyan tarthatók a költségek, minőségalku nélkül.

0

Újabb részletek a Sony Ericsson első windowsos okostelefonjáról

2008. március 20. 11:14

[inxperia] Újabb részletek láttak napvilágot a Sony Ericsson első windowsos okostelefonjáról, az XPERIA X1-ről. A teljes QWERTY billentyűzetű, Windows Mobile 6 operációs rendszert futtató telefonról a vállalat több dokumentációt tett közzé fejlesztői oldalán . A Sony Ericsson kifejezetten webes és multimédiás célra fejleszti az XPERIA sorozatot, melynek első tagja az X1.

0

A Google keresőjét is használják már a kéretlen levélküldők

2008. március 20. 10:10

Az IronPort legújabb jelentése szerint újabb trükkel próbálják rávenni a kéretlen levélküldők a címzetteket, hogy a levelekben található linkekre kattintsanak. A legújabb spamekben a Google, a Yahoo! és az AOL keresője mögé rejtik oldalaikat, felhasználva a Google jó napom van funkcióhoz hasonló átirányítást.

0

Londonban a legnépszerűbb a köztéri Wi-Fi-zés

2008. március 19. 10:03

[vnunet] Az iPass adatai szerint Londonban a legnépszerűbb az Ericsson szerint hamarosan telefonfülkék sorsára jutó, elavuló hotspotok használata. Egy-egy felhasználó átlagban nem kevesebb mint 72 percig internetezik ilyen módon Nagy-Britannia fővárosában. A 2007 második félévének adatait feldolgozó riport szerint London fölényesen nyert.

0

A vállalatok látszólag alsóbbrendűnek tekintik az e-mailező ügyfeleket

2008. március 18. 16:44

Egy brit felmérés szerint a fogyasztók szempontjából az e-mail a legrosszabb kapcsolattartási csatorna, ha vállalati ügyfélszolgálatról van szó. A Transversal e-mail szolgáltató idén harmadszor készítette el éves Multi-channel Customer Service Study tanulmányát, amelyben 100 vezető brit cég ügyfélszolgálatát tesztelte néhány egyszerű kérdéssel, és azt találta, a cégek weboldalát felkeresve, vagy a telefonos ügyfélszolgálatot felhívva sokkal hamarabb célt érnek az emberek.

0

Villámgyors az új Safari böngésző

2008. március 18. 16:28

Mindkét operációs rendszerre, a Mac OS X mellett Windowsokra is megjelent és letölthető az Apple böngészőjének, a Safarinak legújabb, 3.1-es változata. Az Apple szerint böngészője mutatja meg a leggyorsabban a weboldalakat, többszörös sebességet nyújtva a riválisokhoz képest.

0

Larrabee, az Intel vizualizációs processzora

2008. március 18. 14:26

Az Intel további részleteket hozott nyilvánosságra tegnap közelgő processzoraival kapcsolatban, a Dunnington és a Nehalem mellett azonban szó esett a távolabbi jövőben megjelenő fejlesztésekről is a konferenciabeszélgetésen. A horizontot vizslatva az egyik legfelkapottabb témának a Larrabee számít, mely az Intel egy új fejlesztési irányának zászlóshajója. A Larrabee körül korábban sok pletyka keringett, és régóta sejteni, majd egy ideje tudni lehet, hogy a chippel a vállalat a nagyteljesítményű vizualizáció és szuperszámítógépes területén akar megjelenni.

0

Nanoméretű optikai switchet építettek az IBM kutatói

2008. március 18. 12:34

Az IBM kutatói olyan optikai switchet építettek, amely elég kicsi ahhoz, hogy akár egy chipen belüli adatáramlás irányítására is használni lehessen. Ez jelentős áttörés az optikai kutatások területén, és az IBM szerint annak a bizonyítéka, hogy az elektromos áramot valóban leválthatja a fény akár a chipeken belüli adattovábbításban is.

0

Kíméletlenül erős processzornak ígérkezik az Intel Nehalem

2008. március 17. 21:29

A HWSW rendszeres olvasói számára nem jelenthet újdonságot, hogy az Intel következő generációs architektúrája a Nehalem kódnevet viseli. A Nehalemről eleddig kevés információ látott napvilágot, megjelenésének közeledtével azonban természetesen elkezdte csöpögtetni a részleteket a vállalat.

0

Áprilistól kapható a világ legvékonyabb 24 hüvelykes monitora a BenQ-tól

2008. március 17. 16:19

A BenQ bejelentette, hogy áprilistól Európában is kereskedelmi forgalomba kerül 24 hüvelykes megjelenítője, mely jelenleg a legvékonyabb ebben a méretosztályban. A V2400W a kiemelkedő technikai paraméterei mellett külső megjelenésében is kitűnik a kategóriatársaitól, elnyerte az iF formatertvezői díjat is.

0

Kevesebb memóriát eszik riválisainál a Firefox 3

2008. március 17. 15:23

[Computerworld] Takarékosabban bánik a Firefox 3 tesztelhető negyedik bétaváltozata a memóriával, mint bármelyik más versenytársa, állítja blogján két Mozilla fejlesztő. A memóriaszivárgási gondokat mindenki tapasztalhatja, aki a Firefox második változatát használja: a böngésző az egyes fülek becsukásakor csak az azok által használt memória egy részét szabadítja fel, folyamatosan hízlalva a Firefox memóriában elfoglalt méretét.

0

Számítási hibát okoz az Excelben egy múlt keddi biztonsági frissítés

2008. március 17. 12:10

Négy biztonsági frissítést tett közzé Office alkalmazáscsomagjához múlt héten a Microsoft, melyek kritikus biztonsági réseket foltoztak a különböző komponensekben, köztük az Excelben is. Az egyik javítás azonban az Excel 2003-as verziójában hibát okozhat a számításokban, hívta fel a figyelmet a Microsoft.

0

Hamarosan élő adást is közvetítenek a Joost új bétájával

2008. március 17. 10:31

Hosszú időt követően újra frissült a Bittorrent peer-to-peer (P2P) technológiáját alkalmazó internettelevíziós szoftver, a Joost. A nagy verzióugrás egy teljesen új funkciót hozott magával, egy Live ponttal bővült a kategóriák köre, azaz hamarosan élő adásokat is nézhetünk az alkalmazással.

0

Keddtől letölthető a Windows Vista SP1

2008. március 17. 08:46

Megbízhatónak tűnő források szerint március 18-án, kedden érkezik a felhasználókhoz a Windows Vista első szervizcsomagja, amely már február elején elkészült, de csak holnaptól lesz elérhető a nagyközönség számára a Microsoft Download Centeren és a Windows Update-en keresztül. Egyelőre csak az öt kiemelt nyelven (angol, német, francia, spanyol, japán) jelenik meg a Vista javítócsomagja. (Frissítés: az SP1 megérkezett ).

0

Saját reklámkiszolgálót is indíthatunk a Google Ad Managerrel

2008. március 14. 13:58

Nem sokat vacillált újabb szolgáltatása elindításával a Google, alig két nappal azt követően, hogy az Európai Unió jóváhagyta a DoubleClick felvásárlását, előrukkolt a bétás Ad Managerrel . Az Ad Manager segítségével saját reklámkiszolgálót, adszervert indíthatunk, saját szerződésű reklámjainkat is felvihetjük, és menedzselhetjük az online felületen keresztül.

0

Kína a világ legnagyobb online nemzetévé vált

2008. március 14. 09:15

[WSJ/HWSW] Kína megelőzte az Egyesült Államokat a világhálóhoz rendszeresen kapcsolódó lakosok tekintetében és ezzel a világ legnagyobb internetpiacává vált -- jelentette a kínai BDA elemzőcég. A China Internet Network Information Center adatai szerint az ázsiai országban már 213 millióan interneteztek 2007 végén, miközben az Egyesült Államokban 216 millió volt az online népesség, azonban Kínában a piac sokkal gyorsabban bővül, ezért mára már biztosan az élre állt a BDA szerint.

0

Egyre gyakoribbak a széleskörű támadások a weboldalak ellen

2008. március 13. 14:03

[Techworld] A McAfee legújabb figyelmeztetése szerint ismét rengeteg weboldalt fertőztek meg feltehetően kínai hackerek, ismét több mint tízezer weboldalba jutatták be kódjukat. Ez a kód kártékony programokat, jelszólopó alkalmazást, trójaikat próbál meg letölteni a számítógépünkre.

0

Az Asus szerint az Eee PC-k többségét Windowszal vásárolják majd meg

2008. március 13. 13:21

[Reuters/HWSW] Az Asus Eee PC által berobbantott mini notebook szegmens a nyílt forráskódú közösség reményei szerint nagy lökést ad majd a Linux, és ezzel a szabad szoftverek terjedésének, az Asustek várakozásai szerint azonban a következő generáció többségét már Windowszal szállítják.

0

Májusban érkezhet a Microsoft Office Open XML fejlesztőkészlet

2008. március 13. 13:02

A Microsoft az utolsó simításokat végzi az Office Open XML fejlesztőkészleten, amelynek segítségével leegyszerűsíthető az OOXML állományokat kezelő alkalmazások fejlesztése, illetve a bináris Office-formátumokat támogató szoftverek átalakítása OOXML-alapúvá. Az OOXML SDK első bétája áprilisban érkezhet, a végleges változatot pedig májusra ígéri a szoftvercég.

0

Júniusig a Microsoft szégyene marad Windows Home Server

2008. március 13. 10:32

[HWSW, eWeek] A Microsoft tudásbázisának módosítása szerint nyár elejére csúszik a Windows Home Server tavaszra ígért javításának megjelenítése, aminek köszönhetően még legalább négy hónapig használhatatlanná válnak az otthoni és kisvállalati felhasználásra kínált szerverek. Ki bízik meg egy olyan szerverben, ami bármikor elvesztheti az adatainkat?

0

Az alternatív böngészőkre igen, az alternatív operációs rendszerekre nem vevők a magyarok

2008. március 13. 08:42

A kirowski idén is elkészítette Techstat felmérését, amelynek során a hazai internetezők által használt operációs rendszereket és böngészőket vizsgálták. 2008 első két hónapjában a kirowski online kampányaihoz használt médiafelületek több mint 1 millió PC-ről gyűjtöttek szigorúan anonim adatokat, az eredmények azt mutatják, a Windows XP hegemóniája továbbra is megtörhetetlen, az Internet Explorerrel azonban sikerrel veszi fel a harcot a Firefox.

0

Az informatikusok nem veszik be a "zöld maszlagot"

2008. március 12. 15:02

A környezettudatos kezdeményezések egyre több vállalatnál vetik meg a lábukat, azonban az adatközpontok üzemeltetői egyelőre nem bíznak a gyártók állításaiban -- derül ki egy felmérésből , amely több mint 100 informatikai szakember bevonásával készült.

0

Extra funkciókat kínál a viszonylag olcsó Helios Odyssey hálózati adattár

2008. március 12. 14:14

Egy terabájtnyi adat tárolására és megosztására is alkalmas a Helios új adattárja, mely vezetékes hálózatokhoz csatlakozhat. E szolgáltatást egészíti ki a torrentfájlok, valamint az eMule zenemegosztó fájljainak kezelésének letöltésének képessége. A Helios Odyssey 170 dollárért kínálja az extra lehetőségeket, ebben az árban nincs benne a merevlemez ára.

0

Nyomtatható, olcsó szerves kijelzőket demonstrált a GE Global Research

2008. március 12. 13:17

A General Electric kutatószervezete, a GE Global Research sikeresen demonstrálta az első roll-to-roll OLED-nyomtatási technológiát, mellyel olcsón és nagy tömegben állíthatók elő szerves fénykibocsátó diódákra épített kijelzők. A gyártástechnológiával drámai módon csökkenthetők az új típusú kijelzők előállítási árai.

0

Megkezdődött az Intel meghallgatása az Európai Bizottság előtt

2008. március 12. 10:53

Brüsszelben megkezdődtek a meghallgatások az Intel ellen indított trösztellenes eljárásban, amelynek során az Európai Bizottság azt szeretné kideríteni, a világ legnagyobb félvezetőgyártója versenyellenes magatartást tanúsított-e a piacon. A tegnapi, zárt ajtók mögötti meghallgatáson maga Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója is megjelent. Ma a Bizottságnál panaszt tevő AMD, valamint fogyasztói érdekvédelmi csoportok adják elő az érveiket.

0

Szorosabbra húzza az együttműködést a Sun és a Microsoft

2008. március 12. 09:48

A Sun Microystems és a Microsoft a korábban aláírt együttműködési megállapodásuk keretén belül egy új Interoperability Centert hoztak létre, ahol a Microsoft szoftvereit és a Sun x86-os szervereit hangolják majd össze. A Microsoft redmondi campusán működő központban többek között a virtualizáció, a Java, a rendszermenedzsment, az azonosságkezelés területén is együttműködik majd a Sun és a Microsoft.

0

Az Európai Unió jóváhagyta a Google és a DoubleClick egyesülését

2008. március 11. 16:23

Zöld utat adott a Google és a DoubleClick összeolvadásának az Európai Unió, így a felek lezárhatják a 3,1 milliárd dollár értékű tranzakció. A felvásárlást szigorúan vizsgálta Brüsszel, mivel nem csak a versenytársak, hanem a magánszféra védelmét a zászlajukra tűző szervezetek is úgy vélték, az egyesült vállalat a kelleténél befolyással bírna az internetes reklámpiacon, és az internetezők szokásait is túl közelről figyelhetné.

0

Itt a Firefox 3 negyedik bétája - egy hétig lehet tesztelni

2008. március 11. 15:44

Tegnap számoltunk be arról, hogy szükség lesz a Firefox 3 ötödik bétájára, amit a megjelenést gátló kritikus bugok száma indokol. A széleskörű tesztelés egy következő állomásaként ma megjelent a beta 4, mely igen rövid életű lesz: a beta 5 kódjának befagyasztásáig mindössze 1 hete van azoknak, akik visszajelzést akarnak adni.

0

Szerverparkokat válthat ki a Bittorrent az egyetemeken is

2008. március 11. 15:00

Újabb siker írható a Bittorrent állományterjesztési technológia számlájára: a holland INHOLLAND Egyetem tíz helyszínen 6500 számítógépet tart karban, frissít folyamatosan, nem ritkán 3,5 gigabájtnyi letöltendő adatot eljuttatva a gépekre. Könnyű belátni, ennyi számítógépet ellátni komoly infrastruktúrát, komplett szerverparkot igényel.

0

Technológiai zsibvásár a Microsoftnál

2008. március 11. 14:54

A Microsoft idén hetedszer rendezte meg a TechFestet, amely a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó Microsoft Research (MSR) évente szokásos kiállítása. Itt elsősorban maguk a Microsoft-alkalmazottak tekinthetik meg, mi mindennel foglalkozik a cégük. Hogy valóban a redmondiak legújabb szellemi termékei láthatók az eseményen, azt az is bizonyítja, hogy a TechFest valójában zártkörű, és a sajtó munkatársai csak egy előzetes napra kaptak meghívást, ahol a teljes kiállításnak mindössze egy töredékét láthatják, a többi fejlesztést szigorúan zárt ajtók mögött mutatja be a Microsoft.

0

Wal-Mart: nincs elegendő kereslet a linuxos PC-k iránt

2008. március 11. 14:43

[Associated Press/HWSW] Úgy tűnik, nem biztos, hogy 2008 is a Linux desktop (vagy desktop Linux) éve lesz, az Egyesült Államok és egyben a világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Wal-Mart ugyanis befejezi a Linux-disztribúciókkal előtelepített számítógépek forgalmazását áruházaiban. Az indoklás prózai: nem volt rá elég érdeklődés.

0

Új kiegészítő érkezik az Optimus Maximus OLED kijelzős billentyűzethez

2008. március 11. 11:25

Az Art. Lebedev stúdió OLED-kijelzős billentyűzetének új kiegészítője érkezik a piacra és kicsiben ugyan, de ízelítőt adhat a méregdrága billentyűzet képességeiből, mert a vezeték nélküli Optimus mini three 3.0 hétköznapi billentyűzethez társítva is képes működni.

0

MySQL: immár a Sun része vagyunk, gőzerővel folyik az integráció

2008. március 11. 11:18

Lezárult a MySQL beolvasztása a Sun Microsystemsbe, tudatta a nyilvánossággal ma reggeli levelében Marten Mickos, a korábban svéd cég elnök-vezérigazgatója. Mickos köszöni a sok támogatást a közösség részéről, és saját bevallása alapján izgatottan tekint a jövőbe.

0

Szüksége lesz ötödik bétára is a Firefox 3-nak

2008. március 10. 17:41

Szükség lesz egy ötödik bétára is, mire elkészül a végleges Firefox 3.0, közölte a Mozilla múlt hét pénteken. Az elmúlt egy hónapban ez a második alkalom, hogy újabb bétát jelent be.

0

Hivatalos: csökken az Xbox 360 ára, ráadásul a vártnál nagyobb mértékben

2008. március 10. 16:29

A korábbi pletykáknak megfelelően jelentősen csökkentette Xbox 360 játékgépének árát a Microsoft Európában, melynek mértéke a vártnál nagyobb. Ennek értelmében a hazai ajánlott végfelhasználói árak is csökkentek -- igaz, egyes hazai üzletekben már eddig is a most meghirdetett árakon vagy alatta lehetett vásárolni.

0

Windows Server 2008 Failover Cluster

2008. március 10. 12:35

Már jó pár éve szemezek Ovidius "Átváltozások" című könyvével, szívesen elolvasnám, de valahogy mindig tolódik a terv. Most éppen a Windows Server 2008 Failover Cluster funkciójának megismerése köti le az időmet. Bár, amilyen átváltozáson átesett ez a szoftverkód, akár még fent említett műben is szerepelhetne...

0

Drágulhat a támogatás az egyes SAP-ügyfelek számára

2008. március 10. 09:31

A Forrester Research szerint az SAP hamarosan meg fogja emelni terméktámogatási szolgáltatásának árát, az elemzőcég azt javasolja az ügyfeleknek, alkudjanak keményen, ha a szoftvercég új feltételekkel áll elő.

0

Kidolgozás alatt az ExpressCard gyorsabb változata

2008. március 7. 13:58

A PCMCIA csoport a CeBIT-en jelentette be, hogy a jelenlegi ExpressCard bővítőrésbe illő kártyák szabványát átdolgozva újabb változatot készít elő. Az új megoldás a régivel kompatibilis marad, így a gyorsabb, sokoldalúbb résekbe illő kártyák mellett a jelenlegiek is használhatók maradnak.

0

Üzletiesedik a fejlesztőkészlettel megáldott iPhone

2008. március 7. 13:06

[VS] Elérkezett a várva-várt pillanat: az Apple végre elérhetővé tette az iPhone-hoz és iPod Touch-hoz készített fejlesztőkészletet (SDK), illetve ennél is továbblépve piacteret is nyitott a külső programozók alkalmazásainak. A rendkívül kedvező feltételeknek köszönhetően bárki dollárszázezreket kereshet egy-egy okosabb, kelendő programmal.

0

Programozási felületet készített a Google a kapcsolatainkhoz

2008. március 7. 09:58

[eWeek, HWSW] Végre megjelent a Google egyik leginkább várt programozási felülete (API), mellyel a weboldalak készítői, az alkalmazások fejlesztői hozzáférhetnek a Google számlánkban tárolt kapcsolatokhoz. A Google Contacts Data API -val mobiltelefonos szinkronizáló szoftverek és webes importáló appletek készíthetők.

0

Csak külső eszközökről indulva fedezhető fel a Mebroot rootkit

2008. március 6. 14:19

[Techworld] Igen veszélyes rootkitre, eddig csak elméleti szinten létező, önmagát sikeresen elrejtő rosszindulatú alkalmazásra figyelmeztetnek az internetbiztonsági cégek, többek között az F-Secure. A rootkit a merevlemez első szektorairól, a master boot rekordról tölti be magát, még az operációs rendszer, vagy a merevlemezről indított víruskereső szoftverek előtt, ezzel később teljesen felfedezhetetlenné téve kódját és tevékenységét.

0

Érkezik a következő Eee PC: csak kicsit nagyobb, de sokkal jobb

2008. március 6. 12:11

A hannoveri CeBIT-en mutatta be az Eee PC egy új változatát az Asus, a tajvani vállalat a várakozásoknak megfelelően egy nagyobb kijelzővel ellátott modellel bővítette az Eee PC-vel létrehozott új termékkategóriát. A nagyobb kijelző alig növeli meg a gép méreteit, és az ára is még bőven elfogadható maradt, főleg ha figyelembe vesszük az egyéb fejlesztéseket.

0

Letölthető az Internet Explorer 8 és a Silverlight 2 bétája

2008. március 6. 11:03

Elérhetővé, letölthetővé tette a Microsoft az Internet Explorer 8-as változatának első publikus bétáját , illetve a Silverlight 2-es verziójának bétáját, melyeknek elsősorban a fejlesztők vehetik hasznát -- a végfelhasználókat hibák és a weboldalak lassú renderelése inkább csak bosszanthatja.

0

Több terabájtos noteszmerevlemez készülhet a Sony új technológiájával

2008. március 5. 15:44

A Sony új technológiát jelentett be a hét elején, amely az előzetes számítások szerint ötszörös adatsűsűséggel kecsegtet. A fejlesztési fázisban lévő megoldás a mai merevlemezeinek általánosan elterjedt, mágneses elven működő író-olvasó fejeét cserélné le az adathordozó lemeztányérok módosítása mellett.

0

Hatalmas érdeklődés közepette rajtolt el Magyarországon a Windows Server 2008

2008. március 5. 12:50

Magyarországon ezekben a percekben indítja útjára következő generációs Windows szerverét a Microsoft. A Windows Server 2008 hazai bejelentését láthatóan rendkívül nagy érdeklődés övezi, a résztvevők állva és a lépcsőkön ülve, rossz szóviccel élve mondhatni hősiesen hallgatják a nyitó előadásokat, miután színültig telt a Palace Lurdy legnagyobb terme.

0

Megjelent az első internetről töltögető mobilos trójai

2008. március 5. 12:47

Víruslaborok jelentése szerint megjelent az első olyan trójai a Windows Mobile mobil operációs rendszert futtató okostelefonokra, mely az internetről töltögeti le egyes komponenseit, illetve akár memóriakártyákon keresztül is képes magát terjeszteni. A WinCE/InfoJack néven ismert kártevő nem biztonsági rést használ ki, az aláírás nélküli szoftvert a felhasználók hagyják települni.

0

Villámgyors a Samsung új mobil merevlemeze

2008. március 5. 09:58

[Yahoo, PCWorld] A noteszgépekbe szánt 500 gigabájtos, a riválisokkal szemben normál magasságú 2,5 hüvelykes merevlemeze mellett újdonsággal is készült a Samsung a hannoveri CeBIT-re: a Spinpoint MP2 egy vadiúj, 250 gigabájtos merevlemez, melyet felsőkategóriás noteszgépekbe, bladeszerverekbe, munkaállomásokba kínál a gyártó. A mobil merevlemez különlegessége, hogy 7200-as percenkénti fordulatszámon pörög.

0

A Nokia telefonjaiban is helyet kap a Microsoft Silverlightja

2008. március 4. 16:05

[Techworld] A MIX 08 konferencián hullik ma le a fátyol a Microsoft és a mobiltelefongyártó óriás Nokia között létrejött megállapodásról, miszerint a Flash-rivális Silverlight a Nokia készülékeiben is helyet kap a jövőben. A Silverlight a Microsoft válasza az Adobe Flashre.

0

Kisebb vállalatok is élhetnek a Microsoft webes szolgáltatáscsomagjával

2008. március 4. 14:51

[Techworld, Computerworld] A Microsoft tegnap kisebb vállalkozások, vállalatok számára is elérhetővé tette -- béta változatban -- online, menedzselt szolgáltatáscsomagját, a Microsoft Online Services -t. Az Exchange, SharePoint és Office Live Meeting online változatait szoftver-mint-szolgáltatás (software-as-a-service, SaaS) csomagba gyúró megoldást eddig csak 5 ezer főnél több dolgozóval rendelkező nagyvállalatok vehették igénybe.

0

A Cell architektúrájának továbbfejlesztésébe kapcsolódik be a BMF NIK

2008. március 4. 14:42

A Cell architektúra továbbfejlesztésébe kapcsolódik be a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara (BMF NIK), jelentette be az intézmény és az IBM közösen. Ezzel a két szervezet együttműködése egy következő szintre lépett, miután tavaly tananyaggá vált a karon a Cell.

0

Filmeket töltene a memóriakulcsokra a PortoMedia kioszkja

2008. március 4. 11:34

[CNet] Pendrive-okra cserélné a kölcsönzők DVD-it egy frissen indult vállalkozás, a PortoMedia , a DVD-állványokat pedig 350-5000 film tárolására alkalmas kioszkokra cserélné. A cég 2007 vége óta Írországban teszteli MoviePoint letöltő állomását, mely 8-30 másodperc alatt másol egy-egy jogvédett filmet a speciális memóriakulcsokra. Online letöltő szolgáltatások előnyei internet nélkül?

0

Femtocellákba fektet a T-Mobile

2008. március 3. 18:22

Egy brit femtocellákat fejlesztő vállalkozást tőkésített fel a T-Mobile befektetési alapja, közölte a vállalat a hannoveri CeBIT-en. Az Ubiquisys első termékei év végére láthatják meg a napvilágot. Az ígéretes technológia jelenleg számos mobilszolgáltatónál áll tesztelés alatt, a tömeges bevezetések megindulása jövőre várható.

0

Csodálkozik a Microsoft a kevés panaszos Vista-felhasználón

2008. március 3. 15:50

Számos nyomós kritikát fogalmazott meg a Vista megjelenése előtt a világ vezető PC-márkájaként a Dell, amire egy amerikai közérdekű csoportos perből fakadóan derült fény. A bizonyítékként felvonultatott dokumentumok szerint a Microsoft Vista Capable marketingprogramja még a vállalat vezetőségében is megtévesztett embereket.

0

Négymagos barebone számítógép a Shuttle-tól

2008. március 3. 15:08

A Shuttle öreg motoros már a kisméretű, félkész számítógépek gyártói között. Legújabb, elsősorban játékosoknak készült, négymagos processzorral szerelt kockája közel 1500 euróért kínálja a nagy számítási teljesítményt.

0

Az egészségügybe is beszivárogna a Google

2008. március 3. 11:35

[DailyTech] Az egészségügy egyes dokumentációs problémáira is megoldást nyújtana a Google: a floridai Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS) konferencián Eric Schmidt, a vállalat elnök-vezérigazgatója vázolta fel a hallgatóságnak a készülő Google Health előnyeit. A Google Health-en keresztül az orvosok egyetemleges felületen férhetnének hozzá a betegek egyes adataihoz.

0

A ThinPrint mobiltelefonnal azonosítaná a nyomtatásra jogosult felhasználót

2008. március 3. 10:32

[Techworld] A német nyomtatási specialista, a ThinPrint egy új nyomtatási rendszerrel spórolna a tonerrel, a papírral, csökkentené az érzékeny adatok kiszivárgásának esélyét, és védené a környezetet. A vállalat egy az Epson nemrég bemutatott megoldásához hasonló technológiát dolgozott ki.