Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 25. 13:31

Pert nyert a Facebook egy spammer ellen

A Facebook közösségi hálózat egy 873 millió dolláros pert nyert meg egy kanadai férfi ellen, aki a hálózat tagjait szexuális tartalmú kéretlen üzenetekkel bombázta. A néhány napja született bírósági döntés persze nem jelenti, hogy az egyébként 250-300 millió dolláros árbevételű cég megnyerte volna a főnyereményt, hisz a gyakorlatban a kanadai elkövető csak vagyona erejéig felelős.

[HWSW] A Facebook közösségi hálózat egy 873 millió dolláros pert nyert meg egy kanadai férfi ellen, aki a hálózat tagjait szexuális tartalmú kéretlen üzenetekkel bombázta. A néhány napja született bírósági döntés persze nem jelenti, hogy az egyébként 250-300 millió dolláros árbevételű cég megnyerte volna a főnyereményt, hisz a gyakorlatban a kanadai elkövető csak vagyona erejéig felelős.

Az állítólagos montreáli férfit nem találják azóta, hogy a bíróság vádat emelt ellene, de a Facebook nem fut a pénze után, hanem egyszerűen azt reméli, hogy elijesztette a többi spammert. Erre szüksége is lenne, hiszen a kaliforniai székhelyű vállalat szolgáltatásának több mint 120 millió felhasználója van világszerte, ráadásul a kéretlen levelek küldői akár földrajzilag targetalhatják is hirdetéseiket, így téve még kecsegtetőbb táptalajjá a közösségi oldal felületét.

A vádat Adam Guerbuez, illetve cége, az Atlantis Blue Capital ellen emelték, s azon túl, hogy az angolszász jogban fontos precedensértékkel is bír, jól mutatja, hogy az internetes gazemberek milyen mértékben képesek manipulálni a manapság népszerű közösségi oldalakat, hogy milliós nagyságrendben ömleszthessék szét szemetüket.

A Facebook szerint Guerbuez a szokásos trükkökkel rávette a felhasználókat, hogy adják meg a loginnevüket és a jelszavukat, majd a megszerzett eléréseken keresztül speciális programok segítségével közel 4 millió üzenetet küldött ki dén márciusban és áprilisban, melyekben különböző termékeket hirdetett, többek közt marihuanát, potencianövelő szereket, illetve egyéb, a spamekből ismert termékeket és szolgáltatásokat.

A Facebook egyik jogásza a bírósághoz írt levelében azt állítja, hogy a spamellenes küzdelemre fordított összegek ellenére a jelenlegi technológia nem elegendő arra, hogy meggátolja a kéretlen reklámüzenetek továbbítását az oldalon. Így szinte az az egyetlen eszköz a valós védekezésre, hogy az Egyesült Államokban 2003-ban elfogadott spamtörvény alapján egyesével csípik fülön a legkomolyabb károkozókat. A mostani perben a 873 millió dollár a kiküldött spamek alapján kikalkulált hirdetési érték, ami nyilván nem reális követelés egy apró cégtől, de mindenesetre elrettentő lehet.

Magyarországon hasonló esetben a Nemzeti Hírközlési Hatóság jár el, s amennyiben rajtakapnak valakit kéretlen levelek küldésén, akkor első alkalommal csak írásban megfeddik, majd a visszaesőket alkalmanként maximum 500 ezer forintos bírsággal sújtják. Ez szintén elrettentő, de csupán az egyszerű kisvállalkozások számára, akik az internet felfedezése után ezt az utat látják jónak hirdetésre, de az igazán komoly szereplőket ez nem riasztja vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról