Szerző: zimi

2008. november 10. 14:19

Hagyományos írógéppapírral dolgozik az Mcor Technologies Matrix 3D nyomtatója

Már több gyártó is kínál 3D nyomtatót, az árak is csökkennek némileg, de a tárgyak felépítéséhez használt speciális kellékanyagok ára továbbra is nagyon magas. Az Mcor Technologies készüléke olcsó fénymásolópapírból állítja elő a tárgyakat.

[HWSW] Már több gyártó is kínál 3D nyomtatót, az árak is csökkennek némileg, de a tárgyak felépítéséhez használt speciális kellékanyagok ára továbbra is nagyon magas. Az Mcor Technologies készüléke olcsó fénymásolópapírból állítja elő a tárgyakat.

A 3D nyomtatók általában speciális fotópolimert használnak a modell létrehozásához. A nyomtatófej bejárja a tálca felületét, elkészítve a tárgy egy vékony szeletét, amit UV fénnyel szilárdít meg a készülék. A tálca precíziós süllyesztésével elkezdődhet a következő szelet felépítése. A fotópolimer mellett egy támaszanyag is szükséges, mely az igen összetett és akár több egymásba ágyazott elemből álló struktúrák előállításához nélkülözhetetlen. Ezek a speciális anyagok ugyan vékony, akár 3 századmilliméter vékony tárgyak készítését is lehetővé teszik, de nagyon drágák.

Mcor Matrix
Töredék áron lehetséges a 3D modellgyártás
az Mcor Matrix segítségével

Az Mcor Technologies közleményében az eddigieknél negyveszer olcsóbb megoldást kínál -- a cég asztali modellezője hagyományos, A/4-es irodai papírból képes előállítani tetszőleges testeket. Az LOM (Laminated Object Manufacture) prototípusgyártó technológiára alapozva A/4-es lapok speciális összeragasztásával áll elő a kívánt test, alapanyagnak a legolcsóbb 80 grammos médiát ajánlja a gyártó, ami bármely írószerüzletben beszerezhető.

A technológia felbontása vízszintes síkban 0, 05 milliméter, függőlegesen pedig 0,1 milliméter. Dupla vastagságú papír használatával kétszeres sebesség érhető el, igaz, függőlegesen így 0,2 milliméteresre nő a rétegvastagság. A kész darabok tapintása a gyártó leírása szerint hasonló a faragott fához. Jelenleg is folyik a különféle utólagos felületkezelő lehetőségek tesztelése.

Igaz, hogy a fotópolimeres eljárásnál lényegesen durvább megmunkálást tesz csak lehetővé az új technológia és támaszanyag híján összetett, egymásba ágyazott tárgyak készítésére nem alkalmas, de mindezekért könnyen kárpótolhatja a felhasználókat az alacsony fenntartási költség, ami miatt nem csak tervezőknek, hanem diákoknak és a téma iránt hobbiból érdeklődőknek is ajánlja a cég az új modellt. Egy 9,4 literes tárgy előállítása 135 amerikai dollárból megoldható az Mcor Matrixxal, ugyanez 5416 dollárba kerülne a konkurens technológiákkal.

Mcor Matrix minta
Az alacsonyabb fenntartási költség új területeken
teszi alkalmazhatóvá a 3D nyomtatást

Sajnos a használat közben nem csak a papír fogy, kellékanyag még a papír vágásához szükséges penge és ragasztóanyag, ezek forgalmazói hálózata még kiépítés alatt áll. A speciális penge anyaga ragasztott wolframkarbid. Ahogy más 3D nyomtatók, az Mcor Matrix is CAD forrásállományból (stl) állítja elő a modellt, melyből a mellékelt Slice-IT optimalizálja a munkamenetet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról