Szerző: Bányai György

2008. november 21. 10:33

Már készülnek a Samsung 256 gigabájtos SSD-i

A Samsung tegnap jelentette be, hogy már üzemelnek a 256 gigabájtos SSD-ket előállító gyártósorai. Az új meghajtók keményen megszorongathatják a hagyományos merevlemezeket.

[HWSW] A Samsung tegnap jelentette be, hogy már üzemelnek a 256 gigabájtos SSD-ket előállító gyártósorai. Az új meghajtók keményen megszorongathatják a hagyományos merevlemezeket.

A Samsung már gyártja a korábban beharangozott 256 gigabájtos SSD meghajtóját, mely írási és olvasási sebesség tekintetében egyike a leggyorsabbaknak. Az új SSD a kapacitás tekintetében már a noteszgép-merevlemezek jelenlegi maximális méretének felénél jár, így nehéz idők jöhetnek a hagyományos, fejjel és lemezzel rendelkező tárolókra.


A Samsung SSD meghajtó egyszintű cellaszervezésű (SLC) felépítése 220 megabájt másodpercenkénti olvasási sebességhez segíti hozzá a tárolót, melyre adatot írni 200 megabájt másodpercenkénti sebességgel lehet. A Samsung egy 250 gigabájtos videoállomány másolásával állította szembe az SSD-t egy hagyományos merevlemezzel, a gyártó gyakorlati tesztje során az SSD 21 perc alatt végzett az írással, míg ehhez a 7200 fordulaton pörgő merevlemezek 70 percre volt szüksége.

Az új 256 gigabájtos, 2,5 hüvelykes SSD szabványos, 9,5 milliméter vastag, így gond nélkül bővíthető vele minden SATA merevlemezt tartalmazó noteszgép. "Az új tároló gyakorlatilag azt nyújtja, amit egy 15 ezer fordulatú csúcsmerevlemez tud, azonban mentes annak zajától és hőtermelésétől" -- jellemezte a terméket Jim Elliott, a Samsung memória-üzletágának alelnöke. Az új tároló áráról a gyártó még nem beszélt, ezek első szállítmányaiból először PC-gyártók kapnak, később jutnak el a boltok polcaira különálló kiegészítőkként.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról