:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 25. 15:07

Az internetes keresők hipochonderré teszik a felhasználókat

[NYT/HWSW] A XXI. századi embernek ha fáj a feje, akkor az első, hogy utánanéz egy keresőben a tüneteknek, majd néhány percnyi olvasgatás után arra a következtetésre jut, hogy agydaganata van -- írja körbe a cyberchondria új jelenségét a Microsoft kutatóinak tegnap közzétett tanulmánya . A kutatás állítása szerint az internetezők által felállított webdiagnózis az esetek nagyrészében a lehető legrosszabb, amire csak következtethetnek.

[NYT/HWSW] A XXI. századi embernek ha fáj a feje, akkor az első, hogy utánanéz egy keresőben a tüneteknek, majd néhány percnyi olvasgatás után arra a következtetésre jut, hogy agydaganata van -- írja körbe a "cyberchondria" új jelenségét a Microsoft kutatóinak tegnap közzétett tanulmánya. A kutatás állítása szerint az internetezők által felállított "webdiagnózis" az esetek nagyrészében a lehető legrosszabb, amire csak következtethetnek.

A New York Times tegnapi számában leírtak kiemelik, hogy a "cyberchondria" már 2000 óta létező fogalom, azt a jelenséget írja le, amikor az internetfelhasználók egészségügyi témákban való kutakodás közben saját magukkal kapcsolatban szörnyű megállapításokra, feltételezésekre jutnak. A Microsoft fejlesztőinek ez a tematika nem egy fő projekt volt, hanem a keresőszolgáltatások fejlesztése közben lezajlott interjúk közben figyeltek fel erre a jelenségre.

Eric Horovitz, a Microsoft mesterséges intelligenciával foglalkozó mérnöke szerint az emberek hajlamosak a keresési találatokra úgy tekinteni, mintha azok egy szakember válaszai lennének. Ráadásul többnyire elakadnak az első néhány találatnál, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy beírnak pár tünetet és ha az első találat az agytumor, akkor meggyőződésük lesz, hogy ők is attól szenvednek.


Az orvosi és informatikai diplomával is rendelkező Horovitz szerint az internetes keresések közel 2 százaléka egészségüggyel kapcsolatos, illetve az általuk vizsgált minta negyede, mintegy 250 ezer felhasználó legalább egyszer keresett ilyen témában a felmérés ideje alatt. A megdöbbentő, hogy az alanyok harmada nagyította fel tüneteit a keresési találatok alapján, azt gondolva, hogy valamilyen komoly egészségügyi problémája akadt.

Ugyan minden kereső fejlesztésekor arra törekszenek a fejlesztők, hogy relevánsabb találatok szülessenek, de egyelőre a találatok nem elég pontosak, hogy kizárják az ilyen eseteket. Sőt, az interneten fellelhető számtalan információ miatt a felhasználókon az orvosi egyetemeken ismert úgynevezett "másodéves szindróma" fedezhető fel. Mivel könnyend hozzáférnek az adatokhoz, úgy érzik, hogy sokat tudnak, és hajlamosak túlreagálni mindent.

A keresőmotort fejlesztő szakemberek szerint az emberek nagyrészt általános megérzések alapján hoznak döntéseket a kapott információk révén. Ezek javarészt hasznosak, de gyakran alapvetően hibás ítéletekhez vezetnek. Horovitz jövőképe szerint ezen az segítene, ha a keresők felismernék az egészségügyi kereséseket és irányított találati oldalakra terelnék a felhasználókat, ahol nem a szokásos relevancia szerint, hanem az ésszerűséget is figyelembe véve jelennek meg a találatok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.