:

Szerző: zimi

2008. november 18. 13:42

Itt a világ első nagyfelbontású, színes 3D nyomtatója

Korábban is beszámoltunk már a 3D nyomtatás fejleményeiről, többek között a normál papírral dolgozó Mcor Matrix 3D készülékről, ezúttal teljesítményben és színképzésben számolhatunk be előrelépésről. A ZPrinter 650 az iparág eddigi legnagyobb, legjobb színminőségű és legfinomabb felbontású 3D nyomtató berendezése.

[HWSW] Korábban is beszámoltunk már a 3D nyomtatás fejleményeiről, többek között a normál papírral dolgozó Mcor Matrix 3D készülékről, ezúttal teljesítményben és színképzésben számolhatunk be előrelépésről. A ZPrinter 650 az iparág eddigi legnagyobb, legjobb színminőségű és legfinomabb felbontású 3D nyomtató berendezése.

Műszaki fejlesztés, oktatás, építészet, térinformatika és a szórakoztatóipari alkalmazások területére szánják a ZPrinter 650-et. Az új modellnyomtató nagyméretű, nagy felbontású, többszínű modelleket képes elkészíteni. A munkatér mérete 254x381x203 milliméter, ilyen méretben eddig nem dolgoztak 3D-nyomtatók. A nagy tér több, kisebb modell együttes nyomtatását is lehetővé teszi.


Irodai környezetben is üzemeltethető a Zprinter 650

Toábbra is a Z Corporation az egyetlen cég ebben az iparágban, amely többszínű modell nyomtatására alkalmas 3D-nyomtatókat gyárt. A világon elsőként a ZPrinter 650 fekete nyomtatófejjel is rendelkezik a szokásos cián, bíbor, sárga és színtelen nyomtatófejek mellett, hogy alkatrészenként tetszőleges színt állíthassunk elő segítségével, anélkül, hogy külön kellene nyomtatnunk az egyes részeket. A ZPrinter 650 térnyomtató 24-bites, teljes színspektrumot használ öt nyomtatófejjel, hogy egyszerre több színben tudjon nyomtatni. A piacon fellelhető más 3D-nyomtatók csak egy színben tudnak dolgozni, előre színezett kellékanyagok felhasználásával. Ez a megközelítés külön modellnyomtatást kíván, ismétlődő anyagbetöltést és a kívánt többszínű modell későbbi aprólékos összerakását a külön nyomtatott alkatrészekből.


Egy több elemet tartalmazó színes modell közelképe

A gyártó által közzétett képek alapján a nagyfokú részletesség mellett azért megfigyelhetők felületi egyenetlenségek az elkészült modelleket és persze az építőanyag nem tökéletesen fehér, ami a gyakorlatban úgy tűnik korlátozza az előállítható színek számát, fotóminőséget azért senki se várjon -- egyelőre -- ezektől a készülékektől.

Más nyomtatókét kétszeresen meghaladó, 600 x 540 dpi-s felbontással állíthatók elő a tárgyak, a részletességet és a termelékenységet illetően is a béta tesztelő felhasználók nagyon pozitívan nyilatkoztak. A gyártó közleménye szerint a ZPrinter 650 közelítőleg öt-tízszer gyorsabb más rendszereknél, napok helyett órák alatt készítve el a kívánt modellt. A ZPrinter 650 már kapható a Z Corporation világszerte működő viszonteladói hálózatán keresztül, így Magyarországon is, javasolt kiskereskedelmi ára 51 ezer euró.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.