:

Szerző: Bizó Dániel

2008. március 27. 13:49

Megkezdte az Isaiah prototípusainak szétküldését a VIA

[Computerworld/HWSW] Megkezdte következő generációs processzora prototípusainak szétküldését a VIA. Az Isaiah kódnéven ismert chip megjelenését korábban valamikor tavaszra, vagyis a második negyedévre ígérte a vállalat, a legújabb fejlemények alapján ez inkább nyáron esedékes.

[Computerworld/HWSW] Megkezdte következő generációs processzora prototípusainak szétküldését a VIA. Az Isaiah kódnéven ismert chip megjelenését korábban valamikor tavaszra, vagyis a második negyedévre ígérte a vállalat, a legújabb fejlemények alapján ez inkább nyáron esedékes.

Glenn Henry, a VIA amerikai chiptervező csapatának vezetője elmondta, hogy megkezdték az első példányok szétküldését különféle szállítóknak, melyek megkezdhetik az új chipek tesztelését rendszereikben. Henry a Computerworldnek elárulta, hogy a kereskedelmi tömegtermelés nyáron indulhat meg. A négy évnyi fejlesztés követően megszülető legelső Isaiah chipek a jelenleg C7-es processzorokkal lábkompatibilis tokozást kapnak, vagyis elméletileg a BIOS-frissítést követően beilleszthetőek lesznek a jelenlegi platformokba.

Az Isaiah egy teljesen, gyökereitől fogva új design, ami Henry leírása alapján lehetővé tette, hogy a processzorkutatás legfrissebb eredményeit valósítsák meg benne. Az Isaiah célja a minél magasabb energiahatékonyság elérése megfelelő, a legtöbb felhasználó igényeit kielégítő teljesítmény mellett. Henry ígérete szerint az Isaiah 2-4-szeres teljesítmény elérése képes a jelenlegi C7-es processzorokhoz képest, miközben azonos órajelen, miközben gyártási költsége és fogyasztása elhanyagolható mértékben magasabb.

[+] A HWSW összefoglalója az Isaiah architektúrájáról

Az Isaiah kifejezetten modern x86-os processzor benyomását kelti: a chip egy 64-bites, 3 utasítás széles, soronkívüli végrehajtással bíró processzormagot implementál 65 nanométeres gyártástechnológián. A mikroarchitektúra többek között makro- és mikrofúzióra képes dekódereket, kifinomult elágazásbecslő rendszert és hatékony cache hierarchiát alkalmaz a gazdag erőforrások optimális kihasználása érdekében, míg az energiahatékonyságot tovább javítja a teljesen dinamikus energiagazdálkodás. Az órajel a 2 gigahertzet is meghaladhatja. A kétmagos változat fejlesztése folyamatban van. Az Isaiah ellenfelének az Intel Silverthorne (Atom) processzorok tekinthetőek, de kétmagos változatai versenyt támaszthatnak az ultra-alacsony feszültségű Core 2 chipeknek is. Akit részletesen érdekel az Isaiah képességei, az angolul elolvashatja Glenn Henry tollából itt (PDF).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.