:

Szerző: Ady Krisztián

2008. március 4. 16:05

A Nokia telefonjaiban is helyet kap a Microsoft Silverlightja

[Techworld] A MIX 08 konferencián hullik ma le a fátyol a Microsoft és a mobiltelefongyártó óriás Nokia között létrejött megállapodásról, miszerint a Flash-rivális Silverlight a Nokia készülékeiben is helyet kap a jövőben. A Silverlight a Microsoft válasza az Adobe Flashre.

[Techworld] A MIX 08 konferencián hullik ma le a fátyol a Microsoft és a mobiltelefongyártó óriás Nokia között létrejött megállapodásról, miszerint a Flash-rivális Silverlight a Nokia készülékeiben is helyet kap a jövőben. A Silverlight a Microsoft válasza az Adobe Flashre.

A MIX 08 rendezvényen a Nokia demonstrálni is fogja Series 40 és 60 platformokat futtató telefonjain a keresztplatformos, hamarosan .NET-et is támogató Silverlight plugint, mellyel a fejlesztők multimédiás és internetes alkalmazásokat készíthetnek. Ezek az alkalmazások a mobil böngészőjén keresztül futhatnak majd, a béta állapotú plugint a Nokia elérhetővé teszi majd a fejlesztők számára.

A korábban Windows Presentation Foundation/Everywhere kódnéven ismert Silverlight többféle böngészővel (IE, Firefox, Safari) kompatibilis, webalkalmazások, grafikák, animációk megjelenítésére alkalmas interaktív eszköz. A Silverlight 1.0 tavaly szeptemberben érkezett, de hamarosan itt a 2.0 verzió, amely valójában az 1.0 első frissítése, de annyi újdonságot zsúfoltak bele, hogy a verziószámot egytized helyett egy teljes egésszel növelte meg a Microsoft.

A Flash ellen folytatott -- annak rendkívüli elterjedtsége miatt egyelőre kilátástalannak tűnő -- harcban a Microsoft titkos fegyverei a fejlesztői eszközök lehetnek, amelyek széles körben ismertek, elterjedtek, használtak. Mivel a fejlesztők már jól ismerik a .NET Frameworköt és a Visual Studiót, könnyebben tudnak Silverlighton futó alkalmazásokat készíteni, a webalkalmazások fejlesztéséhez nem kell adott esetben új eszközöket (pl. Adobe Flex) megismerniük.

A Microsoft tervei szerint a Windows Mobile operációs rendszer is kibővülhet hamarosan egy Silverlight pluginnal, így valószínűleg nem az év végén érkező, a megoldást már gyárilag támogató telefonok lesznek az első, a Silverlightot natívan támogató mobilkészülékek a piacon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.