Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 31. 12:28

Linuxra is megérkezett az Adobe AIR és Flex Builder

Letölthető az Adobe AIR for Linux kiadás előtti alfaverziója, és az Adobe Flex Builder 3 for Linux alfaverziójához is elérhetővé vált egy frissítés az Adobe Labs oldalán. Ugyancsak a mai napon az Adobe csatlakozott a Linux Foundation alapítványhoz, hogy elősegítse az RIA technológiák térnyerését a Linux platformon.

[HWSW] Letölthető az Adobe AIR for Linux kiadás előtti alfaverziója, és az Adobe Flex Builder 3 for Linux alfaverziójához is elérhetővé vált egy frissítés az Adobe Labs oldalán. Ugyancsak a mai napon az Adobe csatlakozott a Linux Foundation alapítványhoz, hogy elősegítse az RIA technológiák térnyerését a Linux platformon.

Az Adobe AIR (Adobe Integrated Runtime) lehetővé teszi webalkalmazások kapcsolat nélküli futtatását a számítógépen, a Flex pedig egy webfejlesztő eszköz, amely segítségével weboldalakat, Flash animációkat, valamint AIR alkalmazásokat lehet készíteni. A szoftverek eddig kizárólag Windowson és Macen voltak elérhetők, de mostantól Linuxon is futnak, így a szabad operációs rendszeren is elérhetővé vált a Flex Buidlerből, az AIR-ből és a Flash Player 9-ből álló teljesen ingyenes webfejlesztési platform.

"Az Adobe AIR for Linux alfaverziója és az Adobe Flex Builder for Linux alfaverziójához tartozó frissítés megjelenésével továbbra is együttműködésre törekszünk a Linux közösséggel" -- mondta David Wadhwani, az Adobe platformokkal foglalkozó részlegének vezetőhe. "Már a fejlesztési folyamat közben közzétesszük a RIA fejlesztőeszközt és a futásidejű alkalmazást, így a felhasználókkal nyílt párbeszédet folytathatunk, és értékes visszajelzéseket kapunk."

"A böngészőprogramokban és a számítógépen futó gazdag internetes alkalmazások kulcsszerepet játszanak napjaink webes élményének kialakításában, és a Linux közösség jelentős szerepet játszhat az RIA alkalmazások jövőjének alakításában" -- nyilatkozta Randy Linnell, az Ubuntu Linux mögött álló Canonical munkatársa. "Az Ubuntu -- az egyik legelterjedtebb, több milliós felhasználótáborral rendelkező Linux rendszer -- kereskedelmi támogatójaként az Adobe AIR for Linux alfaverziója és az Adobe Flex Builder 3 for Linux alfaverziójához tartozó frissítés megjelenése rendkívül nagy örömmel tölt el bennünket."

Az Adobe AIR for Linux végleges változata még az idén megjelenik, a Flex linuxos verziójána kiadásáról egyelőre nincs információ

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról