Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 10. 11:08

Webalkalmazások netkapcsolat nélkül már mobilon is: itt a Google Gears Mobile

Mobil változatban is elkészítette a Gearst a Google, ami azt jelenti, hogy a cég -- vagy más fejlesztők -- mobilos alkalmazásai hamarosan akár élő adatkapcsolat nélkül is használhatók lesznek.

[HWSW] Mobil változatban is elkészítette a Gearst a Google, ami azt jelenti, hogy a cég -- vagy más fejlesztők -- mobilos alkalmazásai hamarosan akár élő adatkapcsolat nélkül is használhatók lesznek.

A Google Gears gyakorlatilag egy plugin a legismertebb böngészőkhöz, amely JavaScript API-k segítségével biztosítja az adatok cache-elését, valamint az webalkalmazások működéséhez szükséges erőforrások lokális tárolását. Természetesen ez azt jelenti, hogy a webalkalmazások fejlesztőinek módosítaniuk kell a programjaikat, ha azt szeretnék, hogy kapcsolat nélkül is működjenek. A Google várhatóan rövid időn belül átalakítja népszerű webalkalmazásait, hogy azokat a Gears segítsévével offline is lehessen használni, így aztán például akkor is levelezhetünk a Gmaillel vagy szerkeszthetünk szöveget vagy táblázatokat a Google Docs-szal, ha éppen nem kapcsolódunk az internetre.

A Google Gears három elemből áll: egy böngészőben futó lokális webszerverből, a nyílt forrású SQLite adatbázisból, valamint olyan böngésző-kiegészítésekből, amelyek lehetővé teszik több JavaScript párhuzamos futtatását. A Google Gears segítségével a felhasználók akkor is használhatják webalkalmazásaikat, ha az internetkapcsolatuk szakadozik vagy ha -- például utazás közben -- egyáltalán nem csatlakoznak az internethez. A Google Gears mobil verziója egyelőre csak Pocket Internet Explorer böngészőt támogat Windows Mobile 5 és Windows Mobile 6 platformon, de hamarosan várható további böngészők támogatása is.

A Zoho webes szövegszerkesztő mobil változata máris támogatja a Google Gears Mobile-t, így a felhasználók akár kapcsolat nélkül is elérhetik a dokumentumaikat. A "Go Offline" menüpontra kattintva az első alkalommal letöltődik és települ a telefonra a Google Gears Mobile, innentől fogva az erre felkészített alkalmazások már működnek élő netkapcsolat nélkül is. Offline módban ugyanúgy használhatjuk tovább a webalkalmazást, az esetleges változásokat pedig a következő csatlakozáskor "élesíti" a rendszer.

A Google Gears Mobile iránt érdeklődő fejlesztők a Google weboldalán kaphatnak információt arról, hogyan készítsék fel webalkalmazásaikat az offline mód támogatására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról