Szerző: Bányai György

2008. március 7. 13:58

Kidolgozás alatt az ExpressCard gyorsabb változata

A PCMCIA csoport a CeBIT-en jelentette be, hogy a jelenlegi ExpressCard bővítőrésbe illő kártyák szabványát átdolgozva újabb változatot készít elő. Az új megoldás a régivel kompatibilis marad, így a gyorsabb, sokoldalúbb résekbe illő kártyák mellett a jelenlegiek is használhatók maradnak.

[HWSW] A PCMCIA csoport a CeBIT-en jelentette be, hogy a jelenlegi ExpressCard bővítőrésbe illő kártyák szabványát átdolgozva újabb változatot készít elő. Az új megoldás a régivel kompatibilis marad, így a gyorsabb, sokoldalúbb résekbe illő kártyák mellett a jelenlegiek is használhatók maradnak.

Az ExpressCard 2.0 jelentős sebességnövekedést ígér a jelenlegihez képest, amely akár tízszeres gyorsulásban is megvalósulhat. Az új megoldás olyan előnyökből is hasznot szeretne húzni, mint amit az ebben az évben realizálódó USB 3.0 adhat, ezért a csatlakozás típusától függően a PCI Express esetében kétszeres, az USB-hez viszonyítva viszont akár tízszeres sebességnövekedést is eredményezhet.

Ezt a sávszélességnövekedést a szabványhoz igazodó, később megjelenő memóriakártyák, vagy a SATA II csatolófelülettel rendelkező merevlemezek is élvezhetik majd. A fejlesztők szerint a kompatibilitás nem lesz kérdés, jelenleg is fő irányelv a fejlesztések során a meglévő ExpressCard eszközök további használhatósága. Mindez fordítva is igaz lesz, az új 2.0-ás egységek is képesek lesznek a lassabb réssel ellátott noteszgépek diktálta csökkentett iramra.

Az ExpressCard 2.0 nem szakít majd a fentiekből következően a 34- és az 54 milliméteres hagyományokkal, a kártyák külsőre megegyeznek majd a jelenlegi megoldásokkal, bár esély lehet nagyon magas teljesítményre képes kártyaváltozatok esetében a meglévő konnektorok mellett egy további, extra csatlakozósorra is. A PCMCIA csoport nem adott meg konkrét időpontot az új lehetőséggel szerelt termékek piacra kerülésével kapcsolatban, arról azonban említést tett, hogy a Dellel, a HP-vel, a Lenovóval, valamint a Sonyval jelenleg is szoros az együttműködés.


Express Card változatok

Az 54 és 34 milliméteres szélességű változatokban létező, a noteszgéppel USB 2.0 és PCI Express interfészen keresztül egyaránt csatlakozni képes ExpressCard a 17 éves, 3,3, 5 és 10,5 milliméteres változatokban létező PCMCIA (Personal Computer Memory Card International Association) és ennek toldozott-foltozott továbbfejlesztett változatainak leváltására hivatott új bővítőhely szabvány.

Mint minden új szabványnál, amelynek életképességére a meglévő, bevált rendszerekhez illeszthetőség hatással van, a bevezetés idején általában döcögősen, nehézkesen indult az élet. A noteszgépek esetében sem volt ez másképp, hiszen sokkal jobban örültünk volna egy, a látottakhoz képest fordított felállásnak, amikor a kártyák hamarabb kerülnek a boltok polcaira, mint azok az eszközök, amelyekbe ezeket csúsztatni lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról