:

Szerző: Ady Krisztián

2008. március 28. 09:49

Elsőként az Opera teljesítette az Acid3 tesztet

Egyelőre az Opera tűnik az Acid tesztek királyának, a nyárra várt 9.5-ös változat fejlesztőcsapatának blogbejegyzése szerint éjt nappallá téve dolgoztak azon, hogy kijavítsák a hibákat, és elsőként teljesítsék 100 százalékra a tesztet. A következő hetekben egy technológiai előzetes formájában minden internetező kipróbálhatja majd, mit jelent ez a gyakorlatban.

[HWSW] Egyelőre az Opera tűnik az Acid tesztek királyának, a nyárra várt 9.5-ös változat fejlesztőcsapatának blogbejegyzése szerint éjt nappallá téve dolgoztak azon, hogy kijavítsák a hibákat, és elsőként teljesítsék 100 százalékra a tesztet. A következő hetekben egy technológiai előzetes formájában minden internetező kipróbálhatja majd, mit jelent ez a gyakorlatban.

Az Acid3 teszt a Web Standards Project által gondozott weboldal, ahol a szabványoknak megfelelő böngészők kompatibilitását vizsgálják. Számos böngésző még az előző, Acid2 tesztet sem képes teljesíteni, ahol egy sárga mosolygós arcot jelenítenek meg egy Hello World felirat alatt -- a smiley orra kékre változik, ha föléhúzzuk az egeret. Az Acid2 tesztoldal valójában nem is szabványos, a fejlesztők célja egy olyan oldal létrehozása volt, amelynek kódja szándékosan hibás -- az Acid2 lényegében azt vizsgálja, mit kezdenek a böngészők ezzel a hibás kóddal.

Az Acid3 tesztben a jelenlegi böngészők közül eddig egyedül a Safari volt képes maximálisan 90 százalékos eredményt elérni, a legutóbbi fejlesztői változatok az Operával egyidőben érték el a 100 százalékot, azonban csak Mac OS X alatt. A legutóbb megjelent, 3.1-es változat csupán 75 százalékos eredményre képes, míg a Firefox 3.0 negyedi bétája 68 százalékkal, a Firefox 2 (2.0.0.13) pedig 52 százalékkal vérzik el. Az Internet Explorer 7 eredménye teljesen értékelhetetlen, 12 százaléknyi csupán.

Acid3
Windowson az Operának sikerült elsőként

Az Opera 9.5 végleges változata várhatóan nyáron jelenik majd meg. A böngésző népszerűsége 2004-ben volt csúcsán, azóta bár ingyenessé is vált, a Firefox teljesen perifériára szorította. Egy nemrég készült felmérés szerint az Opera csak 1 százalékos részesedéssel rendelkezik a hazai böngészőpiacon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.