Szerző: Ady Krisztián

2008. március 20. 10:10

A Google keresőjét is használják már a kéretlen levélküldők

Az IronPort legújabb jelentése szerint újabb trükkel próbálják rávenni a kéretlen levélküldők a címzetteket, hogy a levelekben található linkekre kattintsanak. A legújabb spamekben a Google, a Yahoo! és az AOL keresője mögé rejtik oldalaikat, felhasználva a Google jó napom van funkcióhoz hasonló átirányítást.

[HWSW] Az IronPort legújabb jelentése szerint újabb trükkel próbálják rávenni a kéretlen levélküldők a címzetteket, hogy a levelekben található linkekre kattintsanak. A legújabb spamekben a Google, a Yahoo! és az AOL keresője mögé rejtik oldalaikat, felhasználva a Google "jó napom van" funkcióhoz hasonló átirányítást.

A Google keresőjének "jó napom van" gomjábra kattintva a motor ahelyett, hogy a találati listát jelenítené meg, az első találatra irányítja át automatikusan a böngészőnket. Ezt a funkciót könnyen lehet paraméterezni, így egy adott weboldal címét megfelelően tartalmazó keresőlinkkel mindig az adott oldalra irányít át minket a Google, hiszen az lesz az első találat. A levelekben található link első pillantásra teljesen normálisnak, legálisnak tűnik.

Az IronPort adatai szerint még csak a kéretlen levelek 1 százalékában használják ezt a linkelési trükköt, azonban a későbbiekben egyre elterjedtebb lehet, folyamatosan növekszik a regisztrált levelek száma. A trükk azonban nem csak bosszantó, hanem veszélyes is lehet, hiszen nem csak reklámoldalakra, hanem olyan oldalakra is átirányíthat mindket a kereső, melyen trójait, vagy más kártékony programot próbálnak letölteni a számítógépünkre a böngészőben található biztonsági rés segítségével.

A spamelők folyamatosan újabb és újabb módszerek után kutatnak, a legutóbbi kutatások szerint még a "házon kívül" üzenettel is megpróbálnak bejutni a postafiókunkba. Ez a trükk is viszonylag egyszerű: a kéretlen leveleket küldő elsőként egy teljesen legális e-mailcímet generál valamely ingyenes webes levelezőszolgáltatásnál, például a GMailnél. Ezt követően "házon kívül" üzenetet állít be megfelelő szövegezéssel, melyben elhelyezi azt a linket is, melyet közvetíteni szeretne. Innentől kezdve nincs más dolga, mint hamisított levekkel bombázni ezt az e-mailcímet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról