:

Szerző: Ady Krisztián

2008. március 7. 09:58

Programozási felületet készített a Google a kapcsolatainkhoz

[eWeek, HWSW] Végre megjelent a Google egyik leginkább várt programozási felülete (API), mellyel a weboldalak készítői, az alkalmazások fejlesztői hozzáférhetnek a Google számlánkban tárolt kapcsolatokhoz. A Google Contacts Data API -val mobiltelefonos szinkronizáló szoftverek és webes importáló appletek készíthetők.

[eWeek, HWSW] Végre megjelent a Google egyik leginkább várt programozási felülete (API), mellyel a weboldalak készítői, az alkalmazások fejlesztői hozzáférhetnek a Google számlánkban tárolt kapcsolatokhoz. A Google Contacts Data API-val mobiltelefonos szinkronizáló szoftverek és webes importáló appletek készíthetők.

A Google-nél tárolt kapcsolatainkat már eddig is importálhattuk például a Facebookba, vagy a WAYN kapcsolatépítő oldalon tárolt adatainkba, eddig azonban ehhez ki kellett adnunk felhasználói nevünket és jelszavunkat -- ez nem éppen biztonságos megoldás. A programozási felülettel most anélkül férhetnek hozzá --jóváhagyásunkat követően -- az oldalak ezekhez az adatokhoz, hogy a jelszavunkat el kellene árulnunk.

A Google egységesített felületen tárolja kapcsolataink adatait, melyet a GMail, a Reader és a Calendar is használ, megoszt. Az API-val nem csak olvasni, hanem szerkeszteni és törölni is lehet az egyes kapcsolatok adatait, így komplett szinkronizáló szoftverek is készülhetnek lényegében bármilyen telefonhoz, tenyérgéphez, vagy alkalmazáshoz.

A Google Contacts Data API-ra régóta vágytak, vártak a fejlesztők, hiszen a jelenlegi megoldások nem voltak valami biztoságosak. Az eddigi "házibarkács" fejlesztések a felhasználói név és jelszó birtokában beléptek helyettünk és robotok segítségével gyűjtötték össze a szükséges információkat. A jelszavunk kiadása azonban még a megbízhatónak titulált oldalakon is alapvető biztonsági rést jelentett a pajzsunkon, az importálást követően érdemes volt azonnal megváltozatani Google számlánk jelszavát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.