:

Szerző: Ady Krisztián

2008. március 28. 12:53

Bezárt az egyik legnépszerűbb torrentoldal, a TorrentSpy

[Clubic.com, HWSW] Visszavonulót fújt az egyik legnépszerűbb torrentmegosztó oldal, a TorrentSpy: a kezdőlap helyén olvasható információk szerint saját elhatározásból, és nem a bíróság nyomására döntöttek úgy, hogy véglegesen bezárják a szolgáltatást. A TorrentSpy nyilatkozata szerint az ellenséges jogi környezet miatt döntött így.

[Clubic.com, HWSW] Visszavonulót fújt az egyik legnépszerűbb torrentmegosztó oldal, a TorrentSpy: a kezdőlap helyén olvasható információk szerint saját elhatározásból, és nem a bíróság nyomására döntöttek úgy, hogy véglegesen bezárják a szolgáltatást. A TorrentSpy nyilatkozata szerint az "ellenséges jogi környezet" miatt döntött így.

A torrentoldalt 2006 óta pereli az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA), mely 2007 augusztusára már azt is elérte, hogy a felhasználók érdekei mentén az Egyesült Államokból nem lett elérhető az oldal. A szerzői jogsértéssel vádolt, perbe fogott TorrentSpy azért döntött így, mert a bíró a felhasználói információk átadására szólította fel az üzemeltetőket, melyeket egy korábbi ítélet szerint naplózni voltak kötelesek.

A vállalat szervereit Hollandiában üzemeltette, így az mindenki más számára elérhető maradt mostanáig, kizárólag az Egyesült Államokbeli felhasználók nem érhették el azokat. Az oldal üzemeltetőit korábban bírói ítélet kötelezte arra, hogy naplózza felhasználóinak tevékenységét, azok kereséseit. A precedensjogra épülő amerikai jogrendszerben a bíró ítélete gyakorlatilag minden weboldalt arra kényszerített a jövőben, hogy naplózza, kövesse látogatóit, majd a hatóság kérésére adja át ezeket az adatokat.

TorrentSpy

A TorrentSpyhoz hasonló weboldalak szándékosan nem rögzítik a látogatók adatait, kereséseit. 2006 telén a Finreactor állománycserélő weboldal adminisztrátorai nem kevesebb mint 150 millió forintnyi bírságot és 10-30 napnyi elzárást kaptak, miközben 28 feltöltőt, azaz olyan személyeket is bíróság elé citáltak, akik a weboldalon keresztül jogvédett anyagokat oszottak meg másoknak. Az MPAA, az Amerikai Mozgókép Szövetség szerint bár a TorrentSpy nem tárol közvetlenül jogsértő anyagokat, szolgáltatásával elérhetővé, kereshetővé teszi őket, így éppoly "bűnös", mint azok, akik megosztják ezeket a többi felhasználóval.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.