Szerző: Ady Krisztián

2008. március 4. 11:34

Filmeket töltene a memóriakulcsokra a PortoMedia kioszkja

[CNet] Pendrive-okra cserélné a kölcsönzők DVD-it egy frissen indult vállalkozás, a PortoMedia , a DVD-állványokat pedig 350-5000 film tárolására alkalmas kioszkokra cserélné. A cég 2007 vége óta Írországban teszteli MoviePoint letöltő állomását, mely 8-30 másodperc alatt másol egy-egy jogvédett filmet a speciális memóriakulcsokra. Online letöltő szolgáltatások előnyei internet nélkül?

[CNet] Pendrive-okra cserélné a kölcsönzők DVD-it egy frissen indult vállalkozás, a PortoMedia, a DVD-állványokat pedig 350-5000 film tárolására alkalmas kioszkokra cserélné. A cég 2007 vége óta Írországban teszteli MoviePoint letöltő állomását, mely 8-30 másodperc alatt másol egy-egy jogvédett filmet a speciális memóriakulcsokra. Online letöltő szolgáltatások előnyei internet nélkül?

A PortoMedia szerint a rendszer lényege nem a digitális formában rögzített film és a letöltés, hanem a speciális memóriakulcs, a saját interfész, mely rendkívül gyors másolást tesz lehetővé. A cég szerint egy-egy normál felbontású mozifilm 8-30 másodperc alatt töltődhet le a memóriakulcsokra, később pedig nagyfelbontású filmek is bérelhetők lennének, melyek 18-45 másodperc alatt kerülhetnének át a gyorsabb adattárolóra.

A filmek Windows Media formátumúak és jogvédelemmel lennének ellátva, mely szabályozná a kölcsönzést, vagy éppen a tulajdonjogot: a címeket nem csak bérelni lehetne 24 órára -- mely időpont az első lejátszás percétől indul --, hanem akár meg is lehetne vásárolni, hasonlóan az online letöltő szolgáltatásokhoz. A digitális formában beszerzett filmeket nem csak asztali lejátszókban, de az egyre fejlettebb hordozható lejátszókban is meg lehetne nézni.

A kioszkok nem foglalnának el sok helyet, a memóriakulcsra másolásnak pedig hatalmas előnye, hogy nem kell visszavinni a lemezt, az elévült adatok egyszerűen törölhetők a pendrive-ról. Jelentősen csökkenhet a kiadók kötsége is, hiszen nem kell lemezeket sokszorosítani. A memóriakulcsok természetesen kompatibilisek a számítógépek USB-portjával is.

MovieKey

A vállalat a kioszkokat Dublinban tesztelte 2007 végén, a következő három hónapban pedig négy, egyelőre meg nem nevezett amerikai városban is találkozhatnak majd velük a lakosok. A cég hatalmas reményeket fűz a megoldáshoz, sikerült az ügynek megnyerniük a legnagyobb kiadók némelyikét is.

A kioszkok rengeteg adatot tárolhatnak, a cég szerint egy-egy modellben akár 5 ezer film is elférhet -- nincs az a sarki videotéka, mely ilyen kínálattal rendelkezhetne bérelhető DVD-filmekből. Egy 350 film tárolására alkalmas kioszk körülbelül 2 ezer dollárba kerül majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról