Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 31. 10:31

Júniusban jöhet a Mozilla Firefox 3

Még a héten megjelenhek a Firefox 3 utolsó bétája, amelyet júniusban követhet a végleges verzió. A népszerű nyílt forrású böngésző így szinte pontosan fél évvel a tervezett dátum után érkezik, Firefox 3-nak az eredeti tervek szerint már 2007 végén meg kellett volna jelennie.

[HWSW] Még a héten megjelenhek a Firefox 3 utolsó bétája, amelyet júniusban követhet a végleges verzió. A népszerű nyílt forrású böngésző így szinte pontosan fél évvel a tervezett dátum után érkezik, Firefox 3-nak az eredeti tervek szerint már 2007 végén meg kellett volna jelennie.

Az ötödik béta kódját már befagyasztották, és hamarosan elérhetővé teszik a tesztelők számára. Ez az utolsó béta a fejlesztési folyamatban, a következő változat már a megjelenésre szánt kiadás (Release Candidate 1) lesz, amely május elején várható. Az RC-ket már a lehető legszélesebb közönséghez szeretnék eljuttatni, hogy minél több visszajelzést gyűjtsenek be az utolsó simításokhoz. Mike Schröpfer fejlesztési vezető szerint Release Candidate verzióból is legalább három készül majd, mielőtt a végleges változat megérkezik.

Közben elkezdtek szivárogni az első információk a Firefox 4-ről, vagy legalábbis a tervezett újításokról. Chris Beard, a Mozilla alelnöke egy interjúban fellebbentette a fátylat többek között a Prism technológiáról, amely az offline is működő webalkalmazások fejlesztését hivatott segíteni. A cél az, hogy bármilyen weboldal vagy webalkalmazás elérhető legyen akár a böngészőn kívül is, akár egy telepített szoftver. Beard szerint a Prism technológia és a HTML 5 feleslegessé teszi az olyan megoldásokat, mint a Google Gears, az Adobe Air, vagy a Microsoft Silverlight.

A Firefox 4 másik fontos újdonságának a Weave ígérkezik, amely nem az asztali rendszerek, hanem az internet felé terjeszti ki a böngésző képességeit. A cél az, hogy a felhasználói élményt webszolgáltatások integrációjával tegyék még teljesebbé. Ennek alapjai már a Firefox 3-ban is megtalálhatók a Placesben, amely a meglátogatott oldalakat és a kedvenceket fogja össze. A Firefox 4-ben ez tovább "okosodhat", például egy webcím begépelésekor a korábbi keresések alapján javaslatokat tesz. Szintén a Weave teszi majd lehetővé, hogy a Firefox 4 felhasználói a saját beállításaikat, tárolt adataikat (pl. könyvjelzők, mentett jelszavak, meglátogatott oldalak) mindig, mindenhonnan elérjék, függetlenül attól, hogy honnan és milyen készülékkel csatlakoznak a netre.

A Firefox 4 megjelenésének ideje egyelőre ismeretlen -- még a Firefox 3 sem érkezett meg --, de az biztos, hogy 2008-ban már nem számíthatunk rá, legkorábban jövőre várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról