Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Júniusban jöhet a Mozilla Firefox 3

Bodnár Ádám, 2008. március 31. 10:31
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Még a héten megjelenhek a Firefox 3 utolsó bétája, amelyet júniusban követhet a végleges verzió. A népszerű nyílt forrású böngésző így szinte pontosan fél évvel a tervezett dátum után érkezik, Firefox 3-nak az eredeti tervek szerint már 2007 végén meg kellett volna jelennie.

hirdetés
[HWSW] Még a héten megjelenhek a Firefox 3 utolsó bétája, amelyet júniusban követhet a végleges verzió. A népszerű nyílt forrású böngésző így szinte pontosan fél évvel a tervezett dátum után érkezik, Firefox 3-nak az eredeti tervek szerint már 2007 végén meg kellett volna jelennie.

Az ötödik béta kódját már befagyasztották, és hamarosan elérhetővé teszik a tesztelők számára. Ez az utolsó béta a fejlesztési folyamatban, a következő változat már a megjelenésre szánt kiadás (Release Candidate 1) lesz, amely május elején várható. Az RC-ket már a lehető legszélesebb közönséghez szeretnék eljuttatni, hogy minél több visszajelzést gyűjtsenek be az utolsó simításokhoz. Mike Schröpfer fejlesztési vezető szerint Release Candidate verzióból is legalább három készül majd, mielőtt a végleges változat megérkezik.

Közben elkezdtek szivárogni az első információk a Firefox 4-ről, vagy legalábbis a tervezett újításokról. Chris Beard, a Mozilla alelnöke egy interjúban fellebbentette a fátylat többek között a Prism technológiáról, amely az offline is működő webalkalmazások fejlesztését hivatott segíteni. A cél az, hogy bármilyen weboldal vagy webalkalmazás elérhető legyen akár a böngészőn kívül is, akár egy telepített szoftver. Beard szerint a Prism technológia és a HTML 5 feleslegessé teszi az olyan megoldásokat, mint a Google Gears, az Adobe Air, vagy a Microsoft Silverlight.

A Firefox 4 másik fontos újdonságának a Weave ígérkezik, amely nem az asztali rendszerek, hanem az internet felé terjeszti ki a böngésző képességeit. A cél az, hogy a felhasználói élményt webszolgáltatások integrációjával tegyék még teljesebbé. Ennek alapjai már a Firefox 3-ban is megtalálhatók a Placesben, amely a meglátogatott oldalakat és a kedvenceket fogja össze. A Firefox 4-ben ez tovább "okosodhat", például egy webcím begépelésekor a korábbi keresések alapján javaslatokat tesz. Szintén a Weave teszi majd lehetővé, hogy a Firefox 4 felhasználói a saját beállításaikat, tárolt adataikat (pl. könyvjelzők, mentett jelszavak, meglátogatott oldalak) mindig, mindenhonnan elérjék, függetlenül attól, hogy honnan és milyen készülékkel csatlakoznak a netre.

A Firefox 4 megjelenésének ideje egyelőre ismeretlen -- még a Firefox 3 sem érkezett meg --, de az biztos, hogy 2008-ban már nem számíthatunk rá, legkorábban jövőre várható.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!