:

Szerző: Bizó Dániel

2008. március 3. 18:22

Femtocellákba fektet a T-Mobile

Egy brit femtocellákat fejlesztő vállalkozást tőkésített fel a T-Mobile befektetési alapja, közölte a vállalat a hannoveri CeBIT-en. Az Ubiquisys első termékei év végére láthatják meg a napvilágot. Az ígéretes technológia jelenleg számos mobilszolgáltatónál áll tesztelés alatt, a tömeges bevezetések megindulása jövőre várható.

[HWSW] Egy brit femtocellákat fejlesztő vállalkozást tőkésített fel a T-Mobile befektetési alapja, közölte a vállalat a hannoveri CeBIT-en. Az Ubiquisys első termékei év végére láthatják meg a napvilágot. Az ígéretes technológia jelenleg számos mobilszolgáltatónál áll tesztelés alatt, a tömeges bevezetések megindulása jövőre várható.

Az Ubiquisysbe fektetett összeg nagysága nem publikus, ugyanakkor a brit cég az elmúlt fél év során tízmillió font nagyságrendű friss tőkéhez jutott, többek között a Google révén. A T-Mobile Venture Fund közleményében úgy fogalmazott, a femtocellák kereskedelmi rajtja év vége felé várható. "A femtocellák alapvetőek a mobil jövője számára. Megoldják a lefedettségi problémát miközben csökkentik a költségeket a szolgáltatók és fogyasztók számára egyaránt" -- mondta el Axel Kolb az alap egyik vezetője. A T-Mobile Németországban, Hollandiában és Nagy Britanniában végez teszteket idén tavasztól.

Az Európában még tesztelés alatt álló technológiával a mobilszolgáltatók költséghatékony módon javíthatják elsősorban 3G/HSPA-lefedettségüket, növelhetik hálózatuk kapacitását, valamint újszerű szolgáltatásokat vezethetnek be. A femtocella lényegében egy apró helyi mobilcellát jelent, melynek hatósugara rendkívül kicsi, legfeljebb néhány tíz méter, lakások és irodák lefedésére alkalmas. A femtocella számára a háttérkapcsolatot a szolgáltató mobilhálózata vagy vezetékes szélessávú hozzáférés is biztosíthat konstrukciótól függően.

A femtocellák számos előnnyel kecsegtetnek, így például rendkívül gyorsan és költséghatékony módon bővíthetik lefedettségüket, vagy javíthatják annak minőségét, miközben a hálózat összkapacitása is növekszik -- sőt vezetékes kapcsolattal megtámogatva akár tehermentesíthető is. Hogy a vevőket meggyőzzék a femtocellák megvásárlásáról, a szolgáltatók az általuk realizált előnyöket várhatóan megosztják, így például lényegesen alacsonyabb percdíjakat vagy internet hozzáféréseket kínálhatnak. T-Mobile szerint ezeken túlmutató szolgáltatásokat is kínálhatnak, mint például értesítést küld a rendszer a távoli családtagoknak arról, ha valaki hazaért.

A T-Mobile mellett a Vodafone is végez teszteléseket. Az Ubiquisys természetesen nem az egyetlen vállalkozás, mely femtocellákon dolgozik. A számítógépes hálózati eszközökben utazók és telekommunikációs berendezésgyártók közül számos végez fejlesztéseket vagy eszközölt befektetéseket arra specializálódott vállalatokban, így várhatóan rövid időn belül elárasztják a piacot a különféle eszközök. Számos előrejelzés szerint a következő évek során a femtocella robbanásszerű terjedést mutat majd: az ABI Research hasonló előrejelzése 2012-re 36 millió femtocellát jelez, melyet 152 millió ember használhat majd, míg az In-Stat 40 millióval és 100 milliónál több felhasználóval számol, a berendezések piacának mérete pedig 4 milliárd dollárra rúg majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.