Szerző: Ady Krisztián

2008. március 7. 13:06

Üzletiesedik a fejlesztőkészlettel megáldott iPhone

[VS] Elérkezett a várva-várt pillanat: az Apple végre elérhetővé tette az iPhone-hoz és iPod Touch-hoz készített fejlesztőkészletet (SDK), illetve ennél is továbblépve piacteret is nyitott a külső programozók alkalmazásainak. A rendkívül kedvező feltételeknek köszönhetően bárki dollárszázezreket kereshet egy-egy okosabb, kelendő programmal.

[VS] Elérkezett a várva-várt pillanat: az Apple végre elérhetővé tette az iPhone-hoz és iPod Touch-hoz készített fejlesztőkészletet (SDK), illetve ennél is továbblépve piacteret is nyitott a külső programozók alkalmazásainak. A rendkívül kedvező feltételeknek köszönhetően bárki dollárszázezreket kereshet egy-egy okosabb, kelendő programmal.

Új lehetőségek

A fejlesztőkészlettel együtt elérhetővé tett, végleges formában júniusban várható iPhone 2.0 béta szoftver már támogatást nyújt a vállalati felhasználáshoz is -- az Exchange és Cisco IPsec VPN támogatás nyílt támadás a Windowsos és Blackberry okostelefonok ellen --, de legnagyobb újdonsága, hogy külső fejlesztők által készített alkalmazásokat is futtathat majd az iPhone, illetve a Wi-Fi-eléréssel is megáldott, csak telefon funkciókat nélkülöző iPod Touch.

A fejlesztők jelképes díjért, mindössze 99 dollárért regisztráltathatják magukat az Apple projektjében, az elkészített, az App Store-ba feltöltött szoftverért pedig saját maguk határozhatják meg az árat, melynek 70 százalékát meg is kaphatják. A fejlesztőkészlet része egy Macintosh gépeken futó virtuális iPhone is, így még telefon sem kell a szoftverek programozásához.

Az App Store közvetlenül a telefonokon is elérhető lesz majd, az alkalmazásokat rögtön meg lehet vásárolni és le is lehet tölteni a készülékekre. A fejlesztőkészlettel számtalan apró, hasznos alkalmazással bővülhet az iPhone és az iPod Touch, de arra is lehetőség nyílik, hogy vállalatok saját szoftveresei cégre szabott fejlesztéseket készítsenek az érintőképernyős, igen népszerű hordozható készülékekre.

Üzletiesedés

Az SDK bemutatása mellett hatalmas dobás az Exchange-támogatás, mely üzleti környezetben is igen jól használhatóvá teszi az Apple iPhone-ját. A készülék számos olyan funkcióval azonban még mindig nem rendelkezik, melyekkel fejlettebb üzleti mobilok igen -- ilyen például a távoli menedzselhetőség, a különböző biztonsági funkciók --, s bár az Apple folyamatosan okostelefonnak hívta az iPhone-t, a piac teljesen mást értett az utóbbi időben ezen terminus alatt.

Az SDK megjelenésével, a külső fejlesztések várhatóan rohamos megindulásával valódi okostelefonná válhat az iPhone, a nyár folyamán már valószínűleg megállja majd helyét a többi fejlett üzleti mobil között is. Az iPod Touch multimédiás mindenes pedig olyan funkciókkal bővülhet, melyekre korábban a vásárlók valószínűleg nem is gondoltak.

Az iPhone-on futó fejlesztéseket ráadásul stratégiai befektetők is támogatják, a tegnap bejelentett, szilíciumvölgyi iFund alap például 100 millió dollárból támogatja a leendő fejlesztőket. Összehasonlításként a Google mindössze 24 millióból indult, míg az Amazon csupán 8 millió dollárnyi befektetéssel vágott neki a világhálónak.

Apple iPhone Az iPhone tavaly nyári bemutatása óta az Apple több mint 4 millió darabot értékesített a termékből, elsősorban az Egyesült Államokban. Bár novemberben a legnagyobb európai piacokon is megjelent a készülék, itt az eladások jóval visszafogottabban alakultak, csupán néhány tízezer fogyott a telefonból. Az Apple célja, hogy az idén 10 millió iPhone-t adjon el, de piaci elemzők szerint ez a várakozás túlzottan optimista.

A vállalat valószínűleg még az idén előrukkol a 3G hálózatokon is használható változattal, amelytől az eladások várhatóan Európában is felpörögnek. Egyes vélemények szerint a 3G iPhone már az év közepén bemutatkozhat, de a telefon hazai elérhetőségéről továbbra sincs hír.

<

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról