:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 25. 13:55

Üzleti felhasználásra lassú az AJAX?

[Computerworl/ HWSW] A Forrester Research elemzőcég szerint az AJAX-os webalkalmazások nem alkalmazak üzleti felhasználásra, mivel a felhasználók túl lassúnak találják őket. A Forrester ezért azt javasolja, a vállalatok inkább Adobe AIR-ben vagy Microsoft Silverlightban gondolkodjanak, ha új generációs rich webalkalmazásokat fejlesztenek.

[Computerworl/ HWSW] A Forrester Research elemzőcég szerint az AJAX-os webalkalmazások nem alkalmazak üzleti felhasználásra, mivel a felhasználók túl lassúnak találják őket. A Forrester ezért azt javasolja, a vállalatok inkább Adobe AIR-ben vagy Microsoft Silverlightban gondolkodjanak, ha új generációs "rich" webalkalmazásokat fejlesztenek.

A Forrester tanulmánya szerint az AJAX használata esetén a komplex üzleti alkalmazásoknál megszokott képernyők megjelenítése jelentős mennyiségű CPU-erőforrást igényel kliensoldalon, a lassú megjelenítés pedig akár gátját is képezheti egy migrációs projektnek, amikor egy üzleti alkalmazást webes közegbe próbálnak átültetni. A Forrester példaként egy európai kiskereskedelmi céget hoz, ahol a Visual Basicben írt klienst AJAX-alapú megoldás váltotta fel, a sebességben csalódott felhasználók legnagyobb bánatára.

Az AJAX-os webalkalmazásokat tovább lassítja, hogy a felhasználók gépeire telepített víruskeresők az összes JavaScriptet sorról sorra megvizsgálják kártékony kódok után kutatva. További hátrányt jelent, hogy a legtöbb AJAX keretrendszerben az összes információ a szerveren található, egy komplex üzleti alkalmazás esetén egyetlen apró módosítás esetén az összes beviteli mezőt újra le kell kérni, ami időigényes. Ezért az AJAX-alkalmazások a nagyobb sebesség érdekében nem ellenőrzik a bevitt adatokat valós időben, ami viszont üzleti környezetben elvárás lenne.

A Forresternél úgy vélik, az AJAX komponenseket fejlesztő cégeknek szorosabban együtt kellene működniük a böngészőgyártókkal, hogy leküzdhessék ezeket a problémákat, azonban erre kevés esély van, tekintettel arra, hogy a Microsoft saját Silverlight technológiája éppen az AJAX egyik ellenfele. Az elemzőcég szerint a vállalati webalkalmazások fejlesztőinek nincs más választása, mint hogy az AJAX helyett a Silverlightot, esetleg az Adobe AIR-t használják platformként.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.