Szerző: Bizó Dániel

2008. március 11. 15:44

Itt a Firefox 3 negyedik bétája - egy hétig lehet tesztelni

Tegnap számoltunk be arról, hogy szükség lesz a Firefox 3 ötödik bétájára, amit a megjelenést gátló kritikus bugok száma indokol. A széleskörű tesztelés egy következő állomásaként ma megjelent a beta 4, mely igen rövid életű lesz: a beta 5 kódjának befagyasztásáig mindössze 1 hete van azoknak, akik visszajelzést akarnak adni.

[HWSW] Tegnap számoltunk be arról, hogy szükség lesz a Firefox 3 ötödik bétájára, amit a megjelenést gátló kritikus bugok száma indokol. A széleskörű tesztelés egy következő állomásaként ma megjelent a beta 4, mely igen rövid életű lesz: a beta 5 kódjának befagyasztásáig mindössze 1 hete van azoknak, akik visszajelzést akarnak adni.

Mike Beltzner, a böngésző felületének designere közölte, a beta 4 fejlesztéseket hoz a zoomolás és letöltéskezelő, a webes alkalmazások offline adattárolása valamint a teljesítmény terén is, továbbá foltozásra került több kellemetlen memóriaszivárgási probléma is, így a böngésző még kevesebb memóriaterületet foglal el -- ez az új kiadás fejlesztéseinek egy kiemelt fókusza. Beltzner elárulta, hogy a JavaScript motorban és a kód más részein történt optimalizációknak köszönhetően jelentősen gyorsultak a webes alkalmazások, mint például a Gmail.

A beta 4 több mint 900 változtatást tartalmaz a februári beta 3-hoz képest, köztük nemcsak a kódban, hanem a felhasználói felületen is történtek látványos módosítások. A Mozilla úgy véli, jobban integrálódik már az adott grafikus környezetbe a különböző operációs rendszerekbe. A beta 4-gyel kapcsolatban március 18-áig lehet visszajelzést adni, ekkor ugyanis ismét fagyasztásra kerül a beta 5 kódbázisa. A Mozilla szokás szerint kizárólag fejlesztőknek és tesztelőknek javasolja a beta használatát, a HWSW tapasztalatai szerint ugyanakkor "éles környezetben" is megállja a helyét, megfelelően gyors és stabil a szoftver. A beta 4 letölthető a Mozilla honlapjáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról