Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Nyomtatható, olcsó szerves kijelzőket demonstrált a GE Global Research

Ady Krisztián, 2008. március 12. 13:17
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A General Electric kutatószervezete, a GE Global Research sikeresen demonstrálta az első roll-to-roll OLED-nyomtatási technológiát, mellyel olcsón és nagy tömegben állíthatók elő szerves fénykibocsátó diódákra épített kijelzők. A gyártástechnológiával drámai módon csökkenthetők az új típusú kijelzők előállítási árai.

hirdetés
[HWSW] A General Electric kutatószervezete, a GE Global Research sikeresen demonstrálta az első "roll-to-roll" OLED-nyomtatási technológiát, mellyel olcsón és nagy tömegben állíthatók elő szerves fénykibocsátó diódákra épített kijelzők. A gyártástechnológiával drámai módon csökkenthetők az új típusú kijelzők előállítási árai.

Az OLED, azaz szerves kijelzők képpontjai, pixeljei saját maguk bocsátják ki a fényt, nem igényelnek folyamatos háttérvilágítást, mint az LCD-kijelzők. Ennek köszönhetően sokkal vékonyabbak a normál LCD-paneleknél, és kevesebbet is fogyasztanak, miközben képminőségük, színeik sokkal jobbak lehetnek. A gyártók előtt álló két legnagyobb kihívás jelenleg az élettartam növelése és az olcsóbb gyárthatóság elérése, utóbbi területen több cég kísérletezik a nyomtatási megoldásokkal.

A roll-to-roll gyártási technológiát az újsággyártáshoz hasonlóan kell elképzelni, a GE Global Research most azt demonstrálta, hogy ez az OLED-kijelzőknél is felhasználható, alkalmazható. A technológiával ráadásul nem csak kijelzők, de más berendezések, például napelemel és szenzorok is gyárthatók.

GE Global Research nyomtatható kijelzői

A GE Global Research az Energy Conversion Devices, Inc. és a NIST (National Institute of Standards and Technology) cégekkel, szervezetekkel közösen, 13 millió dollárból fejlesztette a technológiát négy év alatt. Az OLED-kijelzők gyártása ma még csak kis méretben gazdaságos, ezért jelenleg csak telefonokban, kisebb audiolejátszókban alkalmazzák őket. Televízióban egyedül a Sony merte piacra dobni, csupán 11 hüvelykes méretben és csillagászati áron ezt a kijelzőtípust.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!