:

Szerző: Bányai György

2008. március 25. 14:08

Jóval több mint okostelefon a MIU komplett, extrákkal is kiegészített számítógépe

A MIU HDPC-je (Hybrid Dual Portable Computer) a Nokia E90 Communicatornál csak lehelletnyivel nagyobb külsőben tálalja a Windows XP futtatásának lehetőségét. A kisgép a telefonálás mellett navigációra, multimédiás tartalmak lejátszására, mobiltévézésre egyaránt alkalmas.

[HWSW] A MIU HDPC-je (Hybrid Dual Portable Computer) a Nokia E90 Communicatornál csak lehelletnyivel nagyobb külsőben tálalja a Windows XP futtatásának lehetőségét. A kisgép a telefonálás mellett navigációra, multimédiás tartalmak lejátszására, mobiltévézésre egyaránt alkalmas.

A MIU (Mobile Intelligent Ubiquitous Technology) számítógépének felhajtható kijelzője alatt teljes, hüvelykujjal nyomogatható QWERTY billentyűzet található, melyet egy egérhelyettesítő pozicionálóeszköz is megtámogat. Erre a billentyűzetre a kijelző igény szerint vissza is hajtható. A készülék lelke a VIA 1 GHz-es C7M alacsonyfogyasztású processzora, amely akár 4 gigabájtnyi rendszermemóriából is dolgozhat. A háttértár maximuma 60 gigabájtos mini, 1,3 hüvelykes merevlemez, vagy igény esetén 4 gigabájtnyi SSD, amelyeket a ma már igen nagy kapacitású változatokban is elérhető miniSD és microSD kártyákkal is kiegészíthetünk.

A kijelző négy hüvelyken tálal 800x480 képpontot, vagyis képppontsűrűsége hatalmas. Ezen az érintésérzékeny kijelzőn a Windows XP munkaasztala éppúgy megjelenhet, mint a Linux Qplus beépített operációs rendszer képernyője -- az operációs rendszerek közül bootolás előtt választhatunk is. A HDPC telefonmoduljának paramétereiről eddig nem közölt a koreai gyártó részleteket, de szinte biztos, hogy nem marad ki belőle a szélessávú internetelérés lehetősége, ezért a készülék piacoktól függően akár HSDPA szabvány szerint is cserélhet majd adatot.

Hybrid Dual Portable Computer - kép forrása: AVING NET

A kapcsolatok Bluetooth 2.0 rádió segítségével, vagy 802.11 b/g vezeték nélküli adapter használatával egyaránt kiépíthetők, vezetékes csatlakoztathatóságot két USB 2.0 kapu kínál. A helymeghatározás szerelmesei használhatják a minit navigációra is, a GPS-modul része az alapfelszereltségnek. A manapság oly népszerű fotó-geotagging (a JPEG képfájlok információkat tároló EXIF részébe beillesztett földrajzi koordináták) a hátoldali nagyfelbontású fényképezőgéppel intézhető.

A sztereo hangszórókkal is ellátott, 163x67x24,5 milliméteres, 387 grammos HDPC akkumulátoros üzemideje a gyári adatok alapján 7 óra, de ez kisteljesítményű üzem esetén akár 90 órán át is tarthat. A legörvendetesebb hír, hogy a minden földi jóval ellátott, igazán hordozható gép júliusban 500 dollár körüli áron kerülhet a boltok polcaira Koreában. A sikeres szereplést követően egy-két hónappal később Európába is megérkezhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.